Következetesség

Úgy tudsz elérni bármit a gyerekednél – úgy tudod nevelni –, ha tekintélyed van előtte. A tekintélyt nem adják csak úgy ingyen a szülőséggel. Meg kell dolgozni érte. Ennek titka a következetesség.

Úgy lesz tekintélyed előtte, ha hiteles vagy.

Akkor leszel hiteles, ha következetes vagy.

Nem vagy következetes, ha hússzor elmondod: „Zalánka, gyere vissza! Nem mondom többet!”

Nem vagy következetes, ha egyre hangosabban kiabálsz: „most már aztán tényleg pakold el a kupit a szobádban, és menj fogat mosni!”

Nem vagy következetes, ha még hároméves korában is pelenkás a gyereked, mert sír, ha vécére vagy bilire ülteted.

Nem vagy következetes, ha a gyerek azt mondja, hogy „nem akarom” vagy „nem tudom”, és ezért nem kell megcsinálnia, amire kérted.

A következetesség kifizetődő. Abban a pillanatban lehet, hogy ellenállást, sőt, hisztit vált ki, de a hosszú távú haszna megkérdőjelezhetetlen. Érdemes félretenni a mégoly fontosnak tűnő dolgainkat is, hogy a gyerek érezze: ő a fontos, és az, hogy ő mit hogyan tesz, nem pedig a számára érthetetlen anyai/apai tevékenységek (vagy a Facebook).

Lépésről lépésre a következetesség megnyilvánulásai:

  • Következetes vagy, ha egyszer mondod: „Zalánka, gyere vissza!” – aztán utánaszaladsz, megfogod a gyerek kezét, és nem engeded el.
  • Következetes vagy, ha egyszer mondod: „légy szíves, csinálj rendet a szobádban, hogy jó legyen benne aludni” – de ha nem kezdi el magától, bemész, és segítesz elkezdeni. Vagy kitalálsz valamilyen pakolós játékot, hiszen kreatív szülő vagy, nemde? Mondjuk, pakoljuk el előbb a piros játékokat, aztán a kékeket – vagy a testvérek között indítsunk „ki tud szebben vagy gyorsabban pakolni” versenyt, aminek természetesen díja van.
  • Következetes vagy, ha bármilyen kényelmes is a pelenka, te szépen megtanítod, hogyan kell a bilit és a vécét használni, hogy ne az óvónő és a dajka szenvedjen vele hároméves kora után az óvodában.
  • Következetes vagy, ha a „nem akarom”-ra vagy a „nem tudom”-ra azt válaszolod: „de te okos és ügyes vagy, és meg tudod tanulni, ugye?” Vagy: „figyelj csak, én így csinálom, próbáld meg te is”. És hagyod próbálkozni a gyereket, és nem baj, ha nem sikerül.

Ha következetes vagy, hitelessé válsz a gyermeked számára.
Ha hiteles vagy, tekintélyed lesz előtte.
És ha tekintélyed van, bármit elérhetsz vele.

Szükségetek van a következetesség biztonságot sugárzó állapotára.

Ara Rauch 

Ara Rauch gyermekneveléssel, kiegyensúlyozással kapcsolatos írásait, módszerét megtalálod honlapján. Különösen szívesen ajánljuk figyelmedbe a Tengely-módszert, amit ide kattintva érhetsz el.

Emberlelkek rovatunkban is sok érdekességgel találkozhatsz professzor Bókkon István tollából, szeretetről, egymás iránti odafigyelésről, és az emberi lét értelméről, működéséről. 

Ez is érdekelhet:

Holisztikus gyermekfejlesztés

Jól nevelem a gyerekemet?

Öröklött családi minták , és amit kezdhetünk velük

Traumaismétlés az unokában, kicsit más formában, mint az eredeti

Minden nap energiahiánnyal küzdesz? Hogyan lehet ezen segíteni?
Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.