Következetesség – Mikor vagy az, és mikor nem?

Következetesség

Úgy tudsz elérni bármit a gyerekednél – úgy tudod nevelni –, ha tekintélyed van előtte. A tekintélyt nem adják csak úgy ingyen a szülőséggel. Meg kell dolgozni érte. Ennek titka a következetesség.

Úgy lesz tekintélyed előtte, ha hiteles vagy.

Akkor leszel hiteles, ha következetes vagy.

Nem vagy következetes, ha hússzor elmondod: „Zalánka, gyere vissza! Nem mondom többet!”

Nem vagy következetes, ha egyre hangosabban kiabálsz: „most már aztán tényleg pakold el a kupit a szobádban, és menj fogat mosni!”

Nem vagy következetes, ha még hároméves korában is pelenkás a gyereked, mert sír, ha vécére vagy bilire ülteted.

Nem vagy következetes, ha a gyerek azt mondja, hogy „nem akarom” vagy „nem tudom”, és ezért nem kell megcsinálnia, amire kérted.

A következetesség kifizetődő. Abban a pillanatban lehet, hogy ellenállást, sőt, hisztit vált ki, de a hosszú távú haszna megkérdőjelezhetetlen. Érdemes félretenni a mégoly fontosnak tűnő dolgainkat is, hogy a gyerek érezze: ő a fontos, és az, hogy ő mit hogyan tesz, nem pedig a számára érthetetlen anyai/apai tevékenységek (vagy a Facebook).

Lépésről lépésre a következetesség megnyilvánulásai:

  • Következetes vagy, ha egyszer mondod: „Zalánka, gyere vissza!” – aztán utánaszaladsz, megfogod a gyerek kezét, és nem engeded el.
  • Következetes vagy, ha egyszer mondod: „légy szíves, csinálj rendet a szobádban, hogy jó legyen benne aludni” – de ha nem kezdi el magától, bemész, és segítesz elkezdeni. Vagy kitalálsz valamilyen pakolós játékot, hiszen kreatív szülő vagy, nemde? Mondjuk, pakoljuk el előbb a piros játékokat, aztán a kékeket – vagy a testvérek között indítsunk „ki tud szebben vagy gyorsabban pakolni” versenyt, aminek természetesen díja van.
  • Következetes vagy, ha bármilyen kényelmes is a pelenka, te szépen megtanítod, hogyan kell a bilit és a vécét használni, hogy ne az óvónő és a dajka szenvedjen vele hároméves kora után az óvodában.
  • Következetes vagy, ha a „nem akarom”-ra vagy a „nem tudom”-ra azt válaszolod: „de te okos és ügyes vagy, és meg tudod tanulni, ugye?” Vagy: „figyelj csak, én így csinálom, próbáld meg te is”. És hagyod próbálkozni a gyereket, és nem baj, ha nem sikerül.

Ha következetes vagy, hitelessé válsz a gyermeked számára.
Ha hiteles vagy, tekintélyed lesz előtte.
És ha tekintélyed van, bármit elérhetsz vele.

Szükségetek van a következetesség biztonságot sugárzó állapotára.

Ara Rauch 

Ara Rauch gyermekneveléssel, kiegyensúlyozással kapcsolatos írásait, módszerét megtalálod honlapján. Különösen szívesen ajánljuk figyelmedbe a Tengely-módszert, amit ide kattintva érhetsz el.

Emberlelkek rovatunkban is sok érdekességgel találkozhatsz professzor Bókkon István tollából, szeretetről, egymás iránti odafigyelésről, és az emberi lét értelméről, működéséről. 

Ez is érdekelhet:

Holisztikus gyermekfejlesztés

Jól nevelem a gyerekemet?

Öröklött családi minták , és amit kezdhetünk velük

Traumaismétlés az unokában, kicsit más formában, mint az eredeti

Minden nap energiahiánnyal küzdesz? Hogyan lehet ezen segíteni?
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.