BŰNTUDATBÓL alakul ki a SAJNÁLAT és a MEGFELELÉS

Egy reggel a kisegér felébredt……

BŰNTUDATBÓL alakul ki a SAJNÁLAT és a MEGFELELÉS,

szemben az ÖRÖMTELI ALKALMAZKODÁS és ELFOGADÁS KÉPESSÉGÉVEL

Egy reggel a kisegér felébredt, és érezte már annyira marja a bűntudat, önbizalomhiány, megfelelés, félelem, hogy úgy döntött elég volt az állandó menekülésből és beköltözik az oroszlán barlangjába a kis lyuk helyett, amiben addig élt.

A bűn minden társadalmi közösségben, eltérő kultúrákban, máshol kezdődik.

A megfelelő mennyiségű lelkiismeret-furdalás segíti vezérelni az életed, összetartani a társadalmat, emberi közösségeket. A bűntudat az örökölt vagy belénk nevelt érzésmintázat, ami más, mint a lelkiismeret furdalás (amint a szavak jelzik, lelki-önismeret, azaz már ismeri magát, lelkét). A túlzott bűntudat alapvetően gátolja a jelenben levést és az élet örömteli élvezetét.

Az alacsony önbecsülés korunk népbetegsége, aminek forrása a bűntudat és megfelelés. A modern társadalmakban az emberek nagy része különféle bűntudati-megfelelési rendszerekben él, vagy éppen ennek ellenkezőjében, érzéketlenség és agresszió világában. AMÍG BŰNTUDATBAN ÉLSZ, NEM IS TUDSZ ŐSZINTE LENNI, SE MAGADHOZ, SE MÁSOKHOZ, mert nem tudod, hogy mit akarsz, hisz idegen beléd nevelt, öröklött mintákban élsz, sodródsz, nem a saját lelked szerint.

A SAJÁT LELKI SZÜKSÉGLETEINK ISMERETÉNEK hiánya erős megfelelést okoz, mert nem tudjuk, mi a mi lelki-vágyunk, mi hajt bennünket, mire van igazán szükségünk, akkor ezt a hiányt külső információk (TV, rádió, net, ismerősök, rokonok stb.) fogja meghatározni. Amikor nem becsüljük magunkat, akkor külső emberektől várjuk, hogy ezt megtegyék, viszont akkor úgy cselekszünk majd, ami nekünk, lelkünknek nem jó, hanem ahogy ők gondolják. Mivel alapvető szükségletünk az elfogadottság és a szeretet érzése, önbecsülés hiányában, bűntudatban, kívülről várjuk a megoldást, a feloldozást.

Örömteli alkalmazkodás képességéhez eljutni nem könnyű, hisz ez már tartalmazza azt, hogy eljutottál a saját lelki igényeidhez, ismered magad, tudod, hogy mit akarsz az életben anélkül, hogy másoknak különösebben ártanál. Tanulj meg nemet mondani, mikor olyat akarnak, amit te nem szeretnél megtenni. Vállald hibáidat, ha tanultál belőlük, mint megtapasztalást, és bocsáss meg magadnak.

Nagyon-nagyon sok ember bűntudatban, megfelelésben él mindenféle kapcsolataiban, van, aki ezt észreveszi és van, aki nem. A megfelelés eleinte nagyon imponáló lehet másoknak, mert a szeretet látszatát kelti, de nem az, és előbb-utóbb a megfelelés-bűntudat méregfoga megmutatkozik.

Bűntudat érzés főbb forrásai:
• Szülők neveléséből ered, rossz vagy, ha ezt nem így csinálod (mindent el kell magyarázni a gyermeknek, ha jogos a figyelmeztetés, de nem a saját sérülésünket aggatni rá).
• Genetikusan öröklött az ősöktől.
• Méhen belüli ikervesztés.
• Itt ragadt, főleg rokoni halott lelkektől.
• Inkarnációs eredetű.

A Talmudban ismert a megbánás mestere. Ő, aki mikor butaságot, „rosszat” cselekedett, ártott, hirtelen átérzi ennek súlyát, de nem ragad benne a bűntudatba, hanem rögtön tanulva belőle, már másképpen cselekszik a jövőben. Mert aki bűntudatban él (a szó is jelzi, a bűn uralja a tudatod), az nem él, és magának, másoknak kárt okoz a megfelelés és sajnálat vezérelte tettei miatt.

Keresd meg önmagad, ismerd meg önmagad, lelki igényeid, és élj örömben, mert aki valódi belső béke örömében él, az ezt adja másoknak is át.

prof. Bókkon István

Bókkon István metafizikus-agykutató professzor írásait az Emberlelkek rovatban olvashatjátok.

Ez is érdekelhet:

Élektra- és Ödipusz- komplexus

Önsajnálat – nem létezik ennél nagyobb ellenséged!

Boldogtalanság

Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.