CARL GUSTAV JUNG, MINT ASZTROLÓGUS, és a családi háttér hatása a munkásságra

CARL GUSTAV JUNG, MINT ASZTROLÓGUS, és még pár gondolat

A linkre kattintva olvashatsz Jung és Freud levelezéséről az asztrológia kapcsán.

Amúgy észre lehet venni, ha jobban utána olvasol, és végig gondolod, hogy a családi háttér, mennyire hatással van a munkásságra az említett híres embereknél, mint pl. C.G. Jung, azaz nem véletlen születtek oda.

FREUD ÉS EINSTEIN, TALÁN EZ A KÉT LEGISMERTEBB NÉV A VILÁGON, A TUDOMÁNYT TEKINTVE. Sokszor elgondolkoztam azon, hogy elismerve mindent eredményüket, mégis érdekes, hogy ennek a két embernek a munkássága alapvetően szorította vissza a nyugati világban a spiritualitást, viszont az anyagi világ tanulmányozásához alapvetően hozzájárultak. Biztos így kellett lenni, csak ezt figyeltem meg. Einstein TAGADTA AZ ÉTER LÉTEZÉSÉT, Freud VALLÁS ÉS HIT ELLENES VOLT.

ALBERT EINSTEIN (Ulm, 1879. március 14. – Princeton, 1955. április 18.) zsidó származású német elméleti fizikus TAGADTA AZ ÉTER LÉTEZÉSÉT (amit még a Maxwell egyenletek tartalmaztak), amiben a fény terjed. Az étert ma vákuumnak hívja a tudomány, és már tudják és kutatják, hogy a semminek van szerkezete, és onnan ugrálnak ki és vissza a semmiből a virtuális részecskék, mintha egy másik dimenzió lenne. Einstein dolgozta ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez. Einstein vált a legmagasabb fokú zsenialitás szinonimájává, arcképe egyike a legismertebbeknek a világon. Apja Hermann Einstein, tollágy kereskedő volt, később elektrokémiai műhelye lett. Einstein beszélni lassan tanult meg, annyira, hogy szülei már orvost is felkerestek emiatt. Ez egyben segítette, hogy lassabban szemléljen olyan, mások számára hétköznapi dolgokat, mint a tér és az idő. Ötévesen apjától egy iránytűt kapott, ez keltette fel érdeklődését a mágneses mező természete iránt. Einstein képekben kezdett gondolkodni szavak helyett. Lázadt a tekintély ellen is, egy iskolaigazgató kiutasította, egy másik azt mondta neki, hogy nem fogja sokra vinni. Egyes kutatók szerint gyerekkorában az autizmus vagy Asperger-szindróma enyhe tüneteit mutatta. Általános iskolásként messze a legjobb volt matekból.

SIGMUND FREUD (Příbor, 1856. május 6. – London, 1939. szeptember 23.) zsidó származású osztrák neurológus és pszichiáter, a pszichoanalitikus iskola megalapítója, aki a tudattalant felfedezte. Apja Jakob Freud éles eszű és jó humorú kereskedő volt, és szigorú apa. Apjának első házasságából két felnőtt fia volt, második házassága gyermektelen volt, a harmadik házasságából Sigmundon kívül hat további gyermek született. Sigmund anyja, Amalia életvidám teremtés volt, férjénél húsz évvel fiatalabb. Az egyre szűkösebb anyagi körülmények közé kerülő szülők mindent elkövettek, hogy Sigmund megfelelő iskolába járhasson. Sigmund Freud híresebb tanítványai: Carl Gustav Jung, Wilhelm Reich, Erich Fromm, Alfred Adler, Erik H. Erikson, Victor Tausk, Heinz Hartmann, Viktor Frankl, Anna Freud (Freud lánya) és a magyar Ferenczi Sándor. Freud nehezen viselte, ha tanítványai eltértek az ő nézeteitől. FREUD SZÁMÁRA MIND A VALLÁSOS HIT, MIND A FILOZÓFIA NEM MÁS, MINT A NEURÓZIS EGYFAJTA TEORETIZÁLÁSA, teologizálása. Számára az élet értelmére irányuló kérdések már eleve a betegség jelei.

CARL GUSTAV JUNG (Kesswil, Svájc, 1875. július 26. – Küsnacht, Svájc, 1961. június 6.) svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus. Apja a svájci reformált egyház lelkésze, ezáltal keresztény kulturális hagyományban nőtt fel. Anyja szintén lelkész lánya volt. Édesanyjának a misztikus irányultsága erős befolyást gyakorolt rá. Nevéhez fűződik: a két nagy személyiségtípus (az introvertált és extrovertált személyiség fogalma), az archetípus, a kollektív tudattalan, a szinkronicitás és a komplexus általános fogalmának megalkotása. Jung a tudatot a (kollektív) tudattalan sarjadékának tekintette. 
Kevesen tudják tán, hogy Jung komoly asztrológus is volt egyben. Jung levelezett Freud-al is erről, aki gyalázatosnak tartotta, hogy Jung ilyenekkel foglalkozik.

prof. Bókkon István

Az Emberlelkek rovat további érdekes írásokat rejt számodra a professzor úr tollából.

Ez is érdekelhet:

Az Univerzum nem vallásos, sem az Univerzumot mozgató erők

Mire megy ki ez az egész Élet nevű játék?

Merre tart az életed?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.