Szexuális élet a gyerekvállalást követően

Szexuális élet a gyerekvállalást követően

Ezt a kis cikkemet azoknak ajánlom, akik most terveznek gyereket vállalni a párjukkal, és azoknak is, akiknél már van gyerkőc, de a szexuális aktivitásuk radikálisan visszaesett.
Amíg nincs gyerek, optimális esetben a fiatal pár szexualitását a spontaneitás és az aktivitás jellemzi. Amikor együtt vannak és megkívánják egymást, jószerivel azonnal egymásnak eshetnek. Este az ágyban, a konyhában főzés közben, a nappali szobában, esti séta során egy parkban, házibulin félrevonulva, de akár fényes nappal az egyetemi szertárban is.
Ez a nagyszerű aktivitás amennyiben a pár más téren is összhangban van, akkor előbb-utóbb eljegyzést és esküvőt eredményez, végül egy pozitív terhességi teszt formájában tetőzik. A terhesség során nagyon eltérő lehet, hogy mennyire kívánja és tudja a pár megőrizni a szexuális aktivitását. Vannak párok, ahol szinte teljesen megszűnik, de vannak ahol a hormonális változások rekord magas aktivitást eredményeznek. Jómagam ebben a cikkben nem a terhesség alatti szex nehézségeire vagy előnyeire szeretném felhívni a figyelmet, hanem arra, ami a szülés után következik.

Az első sokk a szülést követő 6 hetes “eltiltás” alatt éri a fiatalokat. A kis lurkó belépése a képbe alapjaiban forgat fel mindent, ráadásul még együtt sem lehetnek egymással szexuálisan. Mentő dobás, ha a hölgynek van kedve és energiája a párját kényeztetni esténként orális/manuális módszerekkel. Viszonzást sajnos csak intimitás és szeretgetés formájában tud kapni, ráadásul a szoptatás miatt még a mellei is megszűnnek szexuális szervként funkcionálni. Mindezt egyben nem könnyű feldolgozni és elfogadni.
A hat hét elteltével megjön a zöld jelzés a dokiktól, de itt ütközik bele a pár abba a problémába, ami sok-sok éven át el fogja kísérni őket és ha nem tudják megfelelően kezelni, akkor maradandóan mérgezheti meg a szexuális életüket. Hogy mi ez a probléma?

A spontaneitás lehetősége a szülést követően gyakorlatilag megszűnt létezni…

A szex eddig úgy működött, hogy az éledő vágyat “szinte” bármilyen körülmények között azonnal meg tudták élni, ez most a baba miatt esélytelenné vált. A fáradtság, a kialvatlanság, és a babához köthető rutin mellett lassan kikristályosodnak azok az időintervallumok, amik során nagyobb eséllyel lehet kivitelezni az együttléteket, ha a baba éppen nem dönt másképp. Nekünk ez az este 11 és éjfél közötti időszak lett és hétvégén a gyerkőc nappali alvásideje játszhat még délután 1 és 3 között. Mint tudjuk a vágyat nem lehet órához igazítani, milyen megoldások vannak tehát erre a problémára?

1. A legrosszabb megoldás, ha a pár csak várja, hogy a szabad időkeretben magától éledjen a vágy. Ha nem tesznek semmit, akkor egyszer csak azon fogják kapni magukat, hogy egyre ritkábbak az együttléteik és szép lassan lecsúsznak havi 1-2 alkalomra.

2. A vágyat az adott időkeretben meg lehet próbálni előcsalogatni és feléleszteni. Mi azt szoktuk csinálni, hogy 11 órakor kikapcsoljuk a számítógépet, lerakjuk a telefont, a könyvet és csak egymással foglalkozunk. Beszélgetünk, összebújunk, simogatjuk vagy masszírozzuk egymást, és figyelünk, hogy éled-e bennünk a vágy egymás iránt. Ha éled, akkor tovább visszük az érzést és szeretkezünk egyet, de ha nem, akkor csak élvezzük az intim pillanat varázsát.

3. A kettes pont mellé kiegészítés, hogy romantikus programok idejére a babához érdemes segítséget kérni nagymamáktól, bébiszitterektől, rokonoktól, vagy barátoktól. A fiatal szülőknek rendkívül fontos, hogy ne csak apa és anya legyenek, de egymással és egymásért is tudjanak létezni, mint férfi és nő.

A legjobb védekezés a megelőzés. Érdemes ezekre a buktatókra már a gyerekvállalás tervezésénél gondolni. Ha pedig már elindult az elhidegülés, akkor az intimitás útján érdemes visszahozni az elveszett tüzet. Nagyon fontos tudni, hogy önmagában a szexualitás erőltetése nem hoz pozitív eredményt! Nyögvenyelős aktusok születnek, melyek sokkal többet ártanak, mint amennyit használnak. A megoldás tehát az optimális körülmények, és az intim pillanatok megteremtésében rejlik, melyek jó eséllyel élesztik fel a szexuális vágyat is. Viszont az intimitásból csak akkor lépjetek tovább szeretkezésbe, ha mindketten akarjátok azt! Az erőltetés sohasem kifizetődő…

Interjút adtam Polililinek, melyben a gyerekvállalás utáni szexuális életről beszélgettünk.

A videóban elhangzott gondolatok mellett szeretném kiemelni azt is, hogy a gyerkőc számára a szülei jelentik az első és legfontosabb szerelmes pár mintát. Aki jót akar a gyerekének, az fektessen több energiát a párjába és szeresse őt jobban! Ha olyan légkörben tud felnőni a csemete, ahol a szülei szerelmesek egymásba, akkor nagy valószínűséggel ezt a mintát fogja lemásolni majd később felnőttként a saját életében is.
Viszont ha egy rideg házasságot lát, ahol a két szülő mint egy “Család KFT” két ügyvezető igazgatója tevékenykedik egymás mellett, akkor jószerivel sajnos saját magának is ilyen rideg házasságot fog csak teremteni. Aki fontosnak tartja a gyereke boldogságát, az igyekezzen a saját életével olyan példát mutatni, amit valóban követésre méltónak tart.

Hölgyeim és Uraim, szeressék jobban a párjukat! Hogy hogyan? Ebben a videóban bemutatom pár alapvető gondolatomat, de ha további információkra van szükség, akkor keressetek fel engem személyesen, vagy csak olvassátok el a könyvemet.

Amennyiben szeretnél többet olvasni a gyerekvállalás és a szexualitás kapcsolatáról, ajánlom figyelmedbe megjelent könyvemet.

Gilján János

Gilján János életmód-, párkapcsolati-  és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatban találhatjátok.

Ez is érdekelhet:

Szerelem és párkapcsolat rovat 

Gyermekágyi apátia,  depresszió kerülget? 

Érezted már magad csapnivalóan rossz szülőnek?

Öröklött családi minták – és amit kezdhetünk velük.

Fókuszban: A NEVEK

Családi átok – Hogyan bocsáss meg szüleidnek?

Már genetikai szinten versengenek a szülők gyermekeik irányításáért és szeretetéért!

Holisztikus gyermekfejlesztés rovat

Holisztikus gyermekfejlesztés

Közös ritmus – altatás

Rezgésszint-emelés a mindennapokban

A férfiak is sírhatnak

Önsajnálat – nincs ennél nagyobb ellenséged az életben!

SZER-ETET

Az élet élvezetére való tudatos törekvés

Öröklött családi minták – és amit kezdhetünk velük

Családi átok – hogyan bocsáss meg szüleidnek?

A Teremtés üzenete

Szerelem és párkapcsolat rovat

Boldogság és Szenvedély rovat

Csillagszerelem rovat

Vénusztangó +18

SZER-ETET

Legyen békesség közöttetek

Egyszer csak megértitek, ez a lényeg

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Mit tegyél, ha vágyadban minden más szerepel, csak a párod nem?

Jól nevelem a gyermekemet?

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik

Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való

Prenatális emlékek – őszinte gyermeki megnyilatkozásos videó az ikerlelkéről!

Minden nap energiahiánnyal küzdesz? Hogyan lehet ezen segíteni?

Fogyatékkal egészen

Ha tudatosan vállaljuk be a nehézséget, az mindenképpen kifizetődik

SNI gyermeket nevelő családok – Nektek is jár a figyelem!

Hangtál és hangtálas meditáció


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.