Érezted már magadat csapnivalóan rossz szülőnek?

Vajon mi a hibás: A nevelésem, vagy az elvárásom?

Érezted már magad csapnivalóan rossz anyának?
Én 5 gyermekem különféle életszakaszaiban ezt már több módon is megéltem.

  • Amikor azt láttam, hogy itt lenne az ideje, de még nem tud egyedül enni, vagy,
  • amikor képtelen volt az oviban egyedül bekötni a cipőjét (a lányom 8 évesen is kerülte a kötős cipőket), vagy
  • amikor csak azt éreztem, magamra hagytak, egyik sem képes segíteni, csak a 3 évesre számíthatok…

Vajon mi a hibás? A nevelésem, vagy az elvárásom?
A megoldást nem tudom, bár folyamatosan keresem. Amit az egyiknél megoldottam, az a következő gyermekemnél már nem jött elő. Pl. az elsővel nagyon sokat kínlódtunk első-másodikban a tanulással. A másodikra rá se kellett néznem, tanult egyedül, mint a kisangyal, jó eredményeket elérve. Van remény, hogy ha mi magunk megtanuljuk a nevelési leckét, kevesebbet – de legalábbis máshol – állít próbák elé az Élet.

Mindenki egyedi!
Különösen nagy a feladat, ha egy speciális nevelési igényű vagy sérült gyermeket kell gondoznunk. A türelem nem elég. A nagy türelem közben elmúlhat az az időszak, amikor még tehettünk volna érte valamit. Hatékonyan és gyorsan, EMELLETT türelmesen kell cselekednünk. Sokszor hallottam, hogy a gyermeknek a legfontosabb a következetesség. Igaz ez, ha a következetesség alatt azt értjük, hogy minden esetben az adott szituációból kihozható legfőbb jót tekintjük célnak. A következetességnek nincsen úgy értelme, ha ahhoz ragaszkodunk csupán, amit már megmondtunk, kijelentettünk, mintha ezek a szavak és helyzetek kőbe lennének vésve. Inkább az eszme és az iránta érzett szeretet legyen következetes, hiszen a világ azon túl folyton újabb és újabb helyzeteket állít elénk. Tudassuk azt a gyerekkel, hogy bármilyen rosszat tesz, következetesen és megrendíthetetlenül szeretjük, és azt is, hogy mindennek van következménye, amit közösen kell vállalnunk. DE bármi is történik, mi, a szülei, szeretettel állunk mellette. Ha hülyeséget csinál, akkor szeretettel keverünk le neki egy taslit 🙂 (Kérlek, kedves Szülő, rám hivatkozva SOHA ne bántsd a gyermekedet! Nem erről beszélek, hogy kellene! Remélem, érted.)A gyermeknevelés a világ legnehezebb feladata, amit menet közben tanulunk. Akit érdekel az asztrológia, itt kaphat némi segítséget, a ONEdirect Radioban elhangzott hanganyagainkból. Ha nem tudod, milyen jelű a gyermeked, keress meg, megmondom. Itt keress meg.

Hogy is ne érezzük magunkat pocsék szülőnek?
Nekem egyetlen dolog segített Miron down szindrómájának a feldolgozásában. Az, hogy felállítottam egy hetirendet, amin belül kitaláltam, mi kell leginkább a gyermek alapvető fejlesztéséhez, s ehhez ragaszkodtam. Ez egy olyan stabilitást adott a mindennapjaimban, ami hol kapaszkodóként, hol pedig túlélő kötélként mentett ki a kétségbeesésből.
Nem voltam teljesen egyedül én sem, bár férjemnek és egyéb családtagjaimnak nem mondtam a down szindróma gyanúját sem, amíg a kromoszóma vizsgálatra nem kellett menni. Tehát 8 hetes koráig benne fel sem merült a páromban, hogy baja lehet a gyereknek. A nagymamával is csak 2 éves korában közöltük az igazságot.
Sokszor féltem attól, kevés, amit teszek, és ilyenkor a sírás gyötört. DE persze ebből a külvilágnak nem akartam semmit sem mutatni. Kizárólag azokkal közöltem, akiktől konkrét segítséget vártam.

Nekem rengeteg erőt adtak azok a terapeuták, akiktől segítséget kértem a program felállításához. Te sem vagy egyedül! Bármilyen próbatétel elé is állított Benneteket az élet, keressetek meg engem és terapeutáimat a Holisztikus baba- és gyermek fejlesztés csoportban itt.
A felállított heti programot használhatod Te is, illetve, ha elárulod, milyen problémákkal küzdötök, elkészítjük a személyes programotokat. A táblázatot itt találod. A program felállítása ingyenes! Kérdezz bátran!

A táblázat, különösképpen az egyénileg felállított program azt a tudatot erősíti a szülőben, hogy Én magam minden tőlem telhetőt megtettem! (Persze, ehhez el is kell végezni a leírt feladatokat.) Így nem kínozzuk magunkat azzal a tudattal, hogy MOST AZONNAL KELLENE A GYERMEKEMNEK MINDEN TUDÁST ÁTADNOM, így képessé válunk feldolgozni azt, hogy ma is kell fejleszteni őt, és holnapra is marad egy adag, sőt, egy hónap múlva is ezt fogjuk tenni, csak egy kicsit másként. Ettől önmagunkkal szemben is türelmesebbé tudunk válni, ami mindenképpen jót tesz az egész családi életnek. Fontos, hogy a program NE terhelje túl a családi életet. Heti öt fejlesztésről van szó, de ezek kicsi korban sem haladják meg a 1,5 órányi összmennyiséget. Később, pedig ez egyre kevesebb konkrét tennivalót ró a szülőkre, mikor már a gyermek egyre önállóbbá válik.

Tehát, ha úgy érzed, pocsék szülő vagy, mit is kell tenned? Ki kell találnod, hogy mi ennek a legfőbb oka! Miért érzed kevésnek azt, amit tudsz nyújtani? Valóban kevés, vagy csak Neked magasak az elvárásaid önmagaddal szemben? Te magad a szüleidtől többet kaptál? Inkább más jellegű dolgokat, ugye? A mai gyermekek is mást igényelnek, és a 40 évvel ezelőttiek is mást. Más volt a színpad, amiben éltünk.

Egyetlen dolog nem változott, és az már évezredek óta így van.

Mészárosné Kis Edit / Derita

Ez is érdekelhet:

Jól nevelem a gyermekemet?

Következetesség

Egyszer csak megértitek, ez a lényeg: 

SZER-ETET

Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.