Illúzió vagy valóság – Ki dönti el, melyik az Igaz?

Illúzió vagy valóság

 Ki dönti el, melyik az Igaz?

„Tegyük fel, hogy alszol, tegyük fel, hogy alvás közben álmodsz, és tegyük fel, hogy álmodban a mennyben jársz, ahol egy különös és csodálatos virágot szakítasz. Tegyük fel, hogy ébredéskor a kezedben van a virág. – Erre mit mondasz?”

/Samuel Taylor Coleridge/

Ez vajon illúzió?

Fejes Gábor Samuel Taylor Coleridge: inkább arra válaszoljon, mi az az álmodás, mi álmodik, és amikor nem álmodik de alszik hol van.

Harangozó Viktor Ezt a kiírást azért raktam ki, mert tapasztaltam hasonlót. Azaz álomállapotban valamit megfogtam, s mikor ébredtem a fizikai kezemben éreztem a lenyomatát és energetikáját  Ezt juttatta eszembe ez a kis new age idézet 

Durvāsa Prabhu Azt válaszolom, hogy ez teljesen érthető, hiszen ez a felismerés akkor történik meg, amikor az individuum még testben él, tapasztalja az objektív univerzumot, a hirtelen tudatállapot váltás azonban inaktiválja az objektív tudatosságot fenntartó egót (ahamkaara), s így ez a tapasztalás, mivel egy fokozat nélküli emelkedés, az individualitás azonnali halálának tapasztalásával jár, mely nem más, mint az Én-ről való tudatlanság, vagyis a felejtés kötelékének megszűnése, s így a korábban objektívként tapasztalt univerzum, ÉN-ként ismerszik fel. Ez kinyilvánítás, visszavonás ereje. Valójában ez akkor érthető meg, amikor az én-tudatosság szakadatlan, mámorító tapasztalása valójában nem a negyedik tudatállapot, hanem a nulladik, mely mindig jelen van. A különbözőség természetével bíró tudatállapotok (ébrenlét, alvás, mélyalvás) azért különbözőek, mert azok tapasztalása egy váltás értelmében jelenik meg, mely váltás időbe vetett. Maga a spirituális realizáció gyönyöre tehát csak a kettősség állapotában hívandó negyedik állapotnak, s ez a szavak korlátjából adódik, lévén, hogy minden állapotban tapasztalod a négy-rétű szintet.

János Keserű spiritualitás anyag nélkül … ? … lásd be ez nagyon buta ötlet. Spiritualitás anyag nélkül az az a*önteltség* .. mikor elhiszed álmodod a világot, s a lét csak a TE álmod. S csak tervezed milyen lesz a világ ha nem leszel magányos. / ez Gauta ma 4 nemes igazságának legmélyebb tanítása, az összetettségről..-ezért születettlen az álmodó-gondoló. vagyis légy éber mit kívánsz, mit szeretsz, kit szeretsz, hogyan szeretsz, miért szeretsz/ … a most akkor kényelmes … ha van jövője. Nekem ez kicsit zilált.

Durvāsa Prabhu A buddhizmus néhány iskoláiban a létforgatag természetében, a szenvedést okozó és magát a létforgatagot fenntartó mentális folyamatok megszűntetése a cél, hiszen az örök körforgás fenntartója a mentális funkció. Technikai szempontból ez teljességgel igaz, azonban, ha a megvalósítás központi doktrínája a negálás természetével bír, vagyis a mentális folyamatoktól való megszabadulás a cél, akkor annak beálltakor, a legmagasabb szint annak hiánya lesz, vagyis a feloldódás. Shaiva szempontból ez azért nem a végső valóság, mert a negálás természete miatt a vegetációs fázis ( semmi – sunnyata – feloldódás – pralaya ) elérésekor, amikor már nincs mit negálni, a folyamat megáll. A Shaiva filozófia szerint a végső valóság ezen túl van, mely a spirituális éberség aktív állapota, s nem pedig az objektív és kognitív tudati síkon hiánya. A negálás doktrínája nem adja meg a lehetőséget a pralaya-ból való tovább emelkedésre, mert az e filozófiák szemszögéből nézve, valami olyannak az akarását jelentené, mely alacsonyabb megvalósítási szint a pralaya-nál, hiszen a végső valóság számukra a semmi, vagyis a „nem-valami”. Ezen szintek minden individuum tudatának szintjei, és nem filozófia függők.

János Keserű … azt az apró informálatlanságodat… a buddhizmusnak nem célja az üresség .. hiszen onnan jön. az üresség az elme magánya, s törexik a létélmények számának fokozhatóságában. /
a most akkor kényelmes ha van jövője.
.. a hit terjesztette tudásnak csak tradíciója van .. mit még senki nem élt túl… nem kéne ezt átgondolni…?…!

Harangozó Viktor Hogy minden az ürességből jön az helyes, de ez csak a fele a dolgoknak, mert a másik fele, hogy minden üres is marad hézagok nélkül. De hogy az üresség az elme magánya lenne???? 

János Keserű nem gondolom az álmok megvalósulása nélkül .. születhetnének újabbak.. továbbiak…nem jön az ürességből semmi amit .. ezexeszrint amit élsz az másnak az álma .. minek részese vagy…

Harangozó Viktor János Keserű Hogy értsd, minden több okból keletkezik nem egy teremtő okból tehát üres. Végső természetében éntelen, kezdettelen, végtelen és nem kötött a jelenléthez, ami a valódi érintetlen nem változó valónk s ami szintén üres de másképp, azaz annak tekintetében hogy nincs benne kettősség, fogalmiság és illúzió. Az ürességi fajtákat, amíg be nem áll a konkrét megtapasztalás meg kell tudni különböztetni intellektuális elemző úton. Mert ha tapasztalatba kerül akkor már nem használható az elemzés, különben nem lesz tapasztalás.

János Keserű ez olyan mint a .. 1/2álom? .. különben meg ha nem kötött a jelenléthez.. mi lesz az itt most-tal.. csoda-e ha itt tartunk…? Éled is amit írsz vagy sokat olvastál.. hallottál rolla.. s így úgy gondolod ebben a témában .. jól lehet gyakorolni a klaviatúra kezelést…?

Harangozó Viktor János Keserű Ha az élés számodra azt jelenti hogy világfájdalomban úszni, akkor nem élem, de ha azt, hogy a hologram létet átérezni a megfoghatatlant akkor azt élem persze 

Tóth Ágnes Judit Tapasztaltam…álmomban megharaptak és reggel rajtam volt a harapásnyom…másik:valakivel verekedtem még az idők elején, őskorban…és kiakadt állkapoccsal ébredtem…frankón….jelenlegi formámban nem vagyok verekedős:-)

Bettina Rolencz lehet furán hangzik, de több embertől is hallottam már olyat hogy vannak lények amik álomban támadnak..

Harangozó Viktor  Hát a tulpa egy olyan fogalom, amiben legkevésbé hiszek, legalábbis abban a fajtájában ami koncentrációval megteremthető és mások számára is láttatható Yidam forma. A tulku is elég homályos fogalom a tibeti buddhizmus táján. Úgy tűnik csak úgy létrejött a semmiből Karma Paksi óta. Szóval ezek a fogalmak meredekek.Hova tünt az írásod?A tulpa olyan okkult jelenség lehet mint a zsidó gólem Vagy a rolang szertartás amikor egy hullán fekve ki kell annak harapni a nyelvét, vagy a voodoo napfonat átszúrásos zombi csinálás, merő kitalációk különböző vallások alatt létrejött babonás hitű emberektől.

Noémi Nagy Woodoozás működik sajnos.
Bárkit tudsz mágiázni.
Úgy ahogy ahhoz hogy az illetőnek nem kell ott lennie,hogy gyógyítsam energiával úgy ártani is tudsz egy babán ha őt beleteszed a babàba.
Sokan sajnos nem tudják,hogy energiával bármire képes lehet az ember.Mindez az ártás akkor nem ér el ha erős védelem alatt vagy az az látatlan vagy szàmàra.

Harangozó Viktor Erre nagyon jó a haragvó istenségek gyakorlata, főleg kettő kiemelten: Szimhamukha és Usnisa Szitatapatra 

Noémi Nagy Elég ha a sajàt védőszellemeddel kapcsolatban vagy, vagy védelmet kérsz Öregistentől.

Nikolett Nagy 

Szabó Lőrinc:
Dzsuang-Dszi álma

Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.

– Lepke, – mesélte, – igen, lepke voltam,
s a lepke vigan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi…
És felébredtem… És most nem tudom,

most nem tudom, – folytatta eltünődve, –
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? –

Én jót nevettem: – Ne tréfálj, Dsuang Dszi!
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! –
Ő mosolygott: – Az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! –

Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.

Aurélia Berényi Vagy àlmodtad, hogy felébredtél, vagy álmodban ébredtél fel.

Harangozó Viktor Igen rengetegszer álmodtam gyerekkoromban hogy felébredtem, de mindig volt valami ami nem stimmelt, és ezért tudatába kerültem ez nem az igazi ébrenlét még. Az álombeli felébredés meg szerintem a tudatos álom kezdete 

Harangozó Viktor Szenge és a többiek

Ajánlom figyelmedbe Szenge további beszélgetéseit.

Ez is érdekelhet:

Elérhet a SZERENCSE?

Merre tart az életed?

Prenatális emlékek

Egy jó metafóra megváltoztathatja az életünket


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.