SZABAD AKARAT – vagyis azt teszek, amit akarok?

SZAB-AD AKARAT, mint elfogadás

“A szabad akarat az, amikor az ember azt teszi, amit tennie kell.”

Carl Gustav Jung

„A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak.”

Albert Einstein

Dr. Welfried Nelles, társadalom tudós, majd Osho és Hellinger tanítványa, aki benne van a 10 legnagyobb tudású több mint spirituális világban a világon. Ő így látja a szabad akarat -ot:

„Amikor én Önöknek elővezetem a gyakorlati megfigyeléseimet, rálátásomat és gondolataimat arról, mi segít a párkapcsolatokban, akkor azt azzal a tudattal teszem…, hogy ráhatásunk a kapcsolatokra igen csekély. Sok ember úgy véli, képes megtervezni, vezetni saját életét és maga határoz. Ez nem így van. Ez nem igaz sem az életünkre, sem a kapcsolatainkra. Semmilyen befolyásunk sincs a születésünkre, nincs befolyásunk a családunkra, ahova születtünk, sem a családunk életkörülményeire, az időre sem, amely hatott rá, és azokra az életnehézségekre sem, amelyek ránk meghatározóan hatnak.”

Welfried Nelles

Vagyis életünk forgatókönyve már előre eléggé megírt. Az is megírt, milyen mesterhez/tanítóhoz vagy állmesterhez kerülsz, milyen utakon fogsz haladni, hisz a tudatalattid visz oda. A döntések nagyon fontosak, de mivel nem tudod megmondani, hogy egy adott döntésed az életedben előre megírt vagy szabad, ezért nem érdemes gondolkozni rajta, csak a megérzésekre (nem érzésekre) hallgatni. Döntések sorozatával jobban, kellemesebb élethelyzetbe kerülhetsz, persze, ezek nem könnyűek általában. Viszont ha csak ülsz, az nem jó, mert lehet pont a megírt feladatod nem teljesíted.

Az életet úgy szoktam magyarázni, hogy egy olyan színdarabot, aminek nincs címe-neve (ez te vagy) és nincs megírt története (sors), azt nem lehet eljátszani. A szabad választási pontok az életben, olyan, mint a zenében az improvizáció, rögtönözés. Ha a véletlen vezérelné életünket, az univerzumot, abban a pillanatban szétesne a teremtés, ezért nincs véletlen. A legtöbb választási lehetőség belül van, azaz hogyan éled meg az eseményeidet, és hogyan reagálsz rájuk. A szabadság, békesség belül van, hisz nem tudsz átmenni a falon vagy madárrá változni és még sok ezer dolgot nem tudsz.

Apud és anyud génjeiből állsz, ez alapvetően meghatározza a sérüléseidet, de a jókat is, a külsőd, adott dolgokra való tehetségedet stb. Tehát már ezen a szinten alapvetően determinált vagy. Amit a lélek választott leszületéskor, mert pont ebben a genetikai rendszerben tudod megtapasztalni feladataidat.

A legújabb tudományos kutatások szerint, a döntések, kreativitás tudattalanul történnek, megelőzve a cselekvésünket időben. Amit mi tudatnak nevezünk az a környezetünkkel való kölcsönhatása a tudatalattinak. A tudatalattihoz kapcsolódik a lélek, (fizikai kifejezéssel, amit most tudunk erről, kvantum és szubkvantum folyamatokkal).

Könyvajánló a témában:
Egy nyitott tudós szemével, aki még olyanokkal is foglalkozik, mint amikor valakit szellem száll meg, vagy azt a pszichológiai rendellenességet, amikor valakinek egymástól különvált személyiségei vannak. Érdemes elolvasni, A tudatos akarat illúziója, itt találod a linkjét.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.