FÓKUSZBAN A NEVEK

Nomen est omen – latin kifejezés. Szó szerinti fordításban: „A név előjel”, „A név jósjel”. „Nevében a sorsa.” „A név elárulja viselőjét.” „A név maga az ember”. Azaz a nevek beszédesek, (gyakran intő, figyelmeztető jel,) amely elárulja viselője fő tulajdonságát, a „neki megírt sorsot”.

Gondoljunk csak bele, mindenkit általában becézve vagy nem becézve keresztnevén szólítanak életében. Ezzel rezeg a személyisége, a kereszt nevének hangjaival. Ahogy látom, érdemes elkerülni, hogy a gyermek az anyja vagy az apja, vagy nagyszülei keresztnevét kapják, mert ez transzgenerációsan is berezgetheti az örökölt mintákat, a jót és a rosszat is, és akadályozza az igazi önálló személyiség kifejlődését, mivel a hang rezgéseinek központi a jelentősége molekuláris szinten is.

Ismertem olyan komoly gyógyítót, aki a teljes nevét megváltoztatta és megváltozott az élete. Persze a teljes név lecserélése is óvatosságra int.

Az is fontos, hogy ha egy házasság véget ér, váljunk el, ne használjuk a régi nevet házas nevet, mert ez a múltat aktiválja, gátolja a jövőt.

Érdemes végiggondolni, mikor nevet adunk egy újszülöttnek, persze úgyis a tudatalattid dönti el =).

Továbbá, mindenkit a teljes keresztnevén kéne szólítani felnőtt korában, a becézés a gyermekkori emlékeket indukálhatja.

Tipikus eset, például, hogy az ikervesztéses esetekben, a túlélő iker, mindig mindenkit becéz fantázia nevekkel, de ritkán szólítja keresztnevén a másikat kapcsolataiban, ami akadályozza a kapcsolat felvállalást, hisz a túlélő iker mindig keresi tudat alatt az elveszett ikret, erről tudományos cikkek is vannak.

Kedveskedjetek szavakkal, egymás megszólításakor a kapcsolatokban, de mindig mondd ki időnként tudatosan a másik keresztnevét is, mert ez ő.

Prof. Bókkon István

Történet
“Gyakorlatilag az egész terhességemet a lehetséges keresztnevek kiválogatásával töltöttem. Nem akartam családtag vagy híres ember nevét adni a kislányomnak, én ugyanis a tizenhat éves korában, tragikus körülmények között elhunyt nagynénim keresztnevét kaptam, és ennek a súlyát a mai napig érzem” – meséli Ircsi, aki most várja második gyermekét. Egyetért azokkal, akik szerint az öröklött nevekkel a gyerekek továbbviszik az ősök tulajdonságait, ahogy a hírességektől “kölcsönvett” nevek is hasonló hatással vannak a sorsukra. Ugyanis míg a vezetéknév a hagyományokkal és a családi gyökerekkel áll szoros kapcsolatban, addig a keresztnév személyiségjegyeket, életutakat hordoz magában, vagyis meghatározhatja viselője sorsát és jellemét – egy jól megválasztott név egy életre boldoggá tehet, míg a névváltoztatás a sorsodban is jelentős váltást jelez! A manapság legnépszerűbb nevekről, jelentésükről itt olvashatsz.

Ez is érdekelhet:

A születés misztériuma és a rítusok

Szakrális geometria, mindenhol, körülöttem
Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.