Az asztrológiai házak, mint az egyén életsorsának megmutatói

Az asztrológiai házak

Az asztrológia harmadik nagy szimbólumcsoportja, az asztrológiai házak rendszere . Míg a jelek (jegyek) főként tulajdonságokat, a planéták a dolgok minőségét szimbolizálják, addig a házak az életsors területeket, a földi életpályát jelentik.
A jegyek, és a bolygók az égre nézve láthatóak, a házak viszont nem. Ezt a rendszert az asztrológusok fejlesztették ki, azért, hogy az Ascendens – Descendens , és MC – IC tengelyek által meghatározott, a horoszkóp négy fő életterületét, összesen tizenkét részre osztva, tovább pontosíthassák a horoszkóp kifejtését. Tulajdonképpen a Földet körülvevő térgömböt – mint a narancs gerezdjeit – osztották fel.
Természetesen az asztrológus is csak ember, így aztán ki – ki a maga elképzelésének megfelelő elv alapján végezte a számításokat. Ezért jöhetett létre többféle házrendszer. A mai napig nincs megegyezés ez ügyben. Sajnos, még Ptolemaios is csak érintőlegesen említi a házakat i.sz. 153 körül megjelent Tetrabiblos c. művében. Nagyrészt azonban – mintegy nyolcvan százalékban a Placidus féle módszert használják. A legrégebbi házrendszert Porphyrius írta le, i.sz. 250 – ben.1280 környékéről maradt ránk Campanus rendszere, aztán Mátyás magyar király udvari asztrológusa, Regiomontanus is hagyott ránk egyet, ezután következett a már említett Placidus féle rendszer, vagy, hogy a közelmultat se hagyjuk ki, említsük meg 1964 – ből a Page – Polich rendszert. Ezen módszerek mindegyike az egyenlőtlen házak elvén alapszik. Azok az asztrológusok akik a fenti házrendszerek egyikét használják -finoman szólva – legalább is furcsálják a Vehlow féle egyenlő házak rendszerét.A különféle módszerek “papjai” között nem egyszer szinte vérremenő viták alakultak ki. Mindegyik irányzat képviselője rengeteg elméleti, és tapasztalati bizonyítékot tud felsorakoztatni a saját elképzelése mellett, és valószínüleg nagyrészben mindenkinek igaza is van. Ezeket az állításokat a megszámlálhatatlan hitelesen kifejtett horoszkóp is alátámasztja. (A mi tapasztalatunk szerint Placidus házrendszere tökéletes pontossággal működik.)
Joggal tehetjük fel a kérdést: hogy lehet ez? Más módszerrel készült radixokból ugyan azokat a következtetéseket levonni? Badarság – mondja az asztrológiát el – és megvetők lelkes, és örökké kifogyhatatlan tábora. A racionális igazság valószínüleg valahol a sokféle elképzelés között bújik meg.
Az én kevésbé kézzelfogható véleményem szerint, mindegyik módszer helyes. Úgy, ahogyan a bolygók és a jegyek, a házak is csak szimbólumok, analógiák összessége. Azt, hogy ezek jelentéstartalmát miként tudjuk megközelíteni, csak rajtunk, és Mnemoszüné Istennőn múlik. Ha ismerjük az analógiákat, teljesen változó lehet egyénenként, hogy melyik asztrológiai szimbólum hogyan, és miként “emlékeztet” minket, hiszen az ezoteria alaptézise a “minden benne van mindenben”..

Az Asztroangyal Facebookos oldalán az Üzenet gombra kattintva bővebben tájékozódhatsz online asztrológiai klubunk indulásáról és működéséről. Kezdők és rutinos asztrológusok is jelentkezhetnek.

Derita mNemos

Ez is érdekelhet:

Morin 10 pontja ( az asztrológiai házak értelmezése)

Az asztrológiai házak

C. G. Jung, mint asztrológus és a családi háttér hatása a munkásságra
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.