Anyám-apám engedj szeretni (Ödipusz- és Élektra-komplexus)

ANYÁM-APÁM ENGEDJ SZERETNI

(Élektra-komplexus és Ödipusz-komplexus mellékhatásai), avagy egyszer csak felnövök, és már máshoz leszek hű

Élektra-komplexus Carl Jung szerint egy lány pszichoszexuális versenye az anyjával az apja birtoklásáért. A gyermek pszichoszexuális fejlődése során a komplexus a kislányok fallikus időszakára jellemző, a fiúk hasonló komplexusa anyjukhoz pedig az Ödipusz-komplexus. Azokban a kapcsolatokban, ahol a párok nem szívből szeretik egymást, gyermekeikben tudattalanul beindulhat lányok részéről Ödipusz-komplexus, vagy a fiúk részéről az Élektra-komplexus. Ezek kölcsönösek, nem csak a gyermek részéről indulnak be, hanem az adott ellenkező nemű szülő tudatalattijában is a gyermek felé (férjét, feleségét látja valamennyire gyermekében, és ez genetikailag igaz is). Amit párjától nem kap meg az egyik szülő fél (szeretet, szexualitás, megértés, stb.), tudattalanul kivetíti ellenkező nemű gyermekére. Kölcsönösen tudattalanul fogják egymást így a gyermek és ellenkező nemű szülője. És a gyermek, felnőve is tudattalanul hű akar maradni az ellenkező nemű szülőhöz, ami alapjában akadályozza a felnőttkori kiteljesedő párkapcsolatot. A minta így megy majd tovább, míg valaki meg nem tudja szakítani.
Valamint, mikor egy érzelmi kapcsolata véget ér e felnőtt gyermeknek, akkor mindig tulajdonképpen a szülővel szembeni összetett csalódást éli át újra, mint fájdalmat. Egyszer, az elromlott kapcsolatában a párjára kivetített szülői kötődés csalódását, másodszor azt, hogy csalódást okozott a szülőnek, tudattalanul érezve ezt.
A fiúnál/férfinél ez a kötődés feltűnőbb, de a lányoknál/nőknél is ugyan úgy ott lehet/van ez az erős hatás igen sok esetben, bármennyire is felnőttnek, önállónak hiszi magát egy nő, mert ezek tudattalan érzelmi folyamatok, amik megeszik a kapcsolatokat. Ezért van, főleg a mai, de a régi világban is, hogy sokszor csak akkor nő fel valaki (de még ekkor is el kel szakadni lelkileg, dolgozni rajta), mikor már szülei eltávoztak (ha alig vagy szinte nem is ismertük az ellenkező nemű szülőnket, ez a hatás, ugyan úgy működhet). Addig tudattalanul menekül a felnőtt férfi vagy a nő a valódi érzelmek elől (jó lila ködös érzések vannak, de az más), hogy ne legyen hűtlen ellenkező nemű szülőjéhez.

„Az meglett ember, akinek szívében nincs se anyja, apja, ki tudja, hogy az életet halálra ráadásul kapja s mint talált tárgyat visszaadja bármikor – ezért őrzi meg, ki nem istene és nem papja se magának, sem senkinek.” József Attila

prof. Bókkon István

Ez is érdekelhet:

Traumaismétlés az unokában

Fókuszban – a PÁNIK

Négy generációra hat ki a terhesség alatti stressz

SZER-ETET

Az élet élvezetére való tudatos törekvés

Öröklött családi minták – és amit kezdhetünk velük

Családi átok – hogyan bocsáss meg szüleidnek?

A Teremtés üzenete

Szerelem és párkapcsolat rovat

Boldogság és Szenvedély rovat

Csillagszerelem rovat

Vénusztangó +18

SZER-ETET

Legyen békesség közöttetek

Egyszer csak megértitek, ez a lényeg

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Mit tegyél, ha vágyadban minden más szerepel, csak a párod nem?

Jól nevelem a gyermekemet?

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik

Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való

Prenatális emlékek – őszinte gyermeki megnyilatkozásos videó az ikerlelkéről!

Önsajnálat – nem létezik ennél nagyobb ellenséged!

Minden nap energiahiánnyal küzdesz? Hogyan lehet ezen segíteni?

Fogyatékkal egészen

Ha tudatosan vállaljuk be a nehézséget, az mindenképpen kifizetődik

SNI gyermeket nevelő családok – Nektek is jár a figyelem!

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.