Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való

Cölibátus szindróma…

Nem szoktam rinyálós cikkeket írni, mert alapvetően optimista vagyok, de tegnap olvastam egy cikket, amitől eléggé leesett az állam. Japánban annyira kevés gyerek születik (és még néhány európai országban), hogy 2012 óta több felnőtt pelenka fogy, mint ahány gyerek. Félreértés ne essék, nem akarok én senkit sem gyerekvállalásra buzdítani, mindenkinek szíve joga ezt eldönteni, hogy mikor akar gyereket vállalni, vagy akar-e egyáltalán. Mindazonáltal a cölibátus jelenség mögött meghúzódó ok-okozati tényezőket elég aggasztónak tartom.

Mi is pontosan a jelenség? Svédországban a háztartások 47, Norvégiában a 40, japánban a 30 százaléka egyedülálló emberekből áll. A 40 év alatti japán fiatalok egyre nagyobb százaléka nem hisz a hagyományos párkapcsolatokban, és ugyancsak nő a szexuális életet is tudatosan elkerülők aránya. Egy 2011-es felmérés szerint a 18 és 34 év közötti japán férfiak 61, a nők 49 százalékának soha nem volt szerelmi kapcsolata. Egy másik felmérés szerint a 16-24 év közötti nők 45 százalékát nem érdekli, vagy lenézi a szexet, és a férfiak több mint 25 százaléka szintén így nyilatkozott. A statisztikák szerint ma egy húszas évei elején járó japán nőnél 25 százalék annak az esélye, hogy soha nem fog megházasodni. Annak, hogy nem születik gyereke, még nagyobb: 40 százalék körüli a valószínűsége. 
A problémát így lehet a legegyszerűbben összefoglalni: A fiatalok egyre nagyobb mértékben utasítják el a párkapcsolatokat, a szexualitást és a gyerekvállalást. Társadalmi szinten nem a fiatalok 1-2 százalékáról van szó, hanem lassan a fiatalok FELE érintett egyes országokban, mint Japán, Norvégia és Svédország. Nem kell ennyire messzire menni, Magyarországon is megfigyelhető, hogy egyre kevesebb gyerek születik évről évre.
Mégis milyen okok vezetnek ehhez a rémisztő jelenséghez?

1. A fiatalok előtt nincs megfelelő minta boldog hosszútávú párkapcsolatokhoz, ezért elvesztették a hitüket abban, hogy ők képesek lehetnek megvalósítani a saját életükben.
2. A nők nem akarják gyerekvállalással keresztülvágni a karrierjüket. Félnek, hogy lemaradnak a jó pozíciókért folytatott harcban és talán vissza se tudnak integrálódni évekkel később a gyerek miatt a munka világába.
3. Megfelelő szexuális útmutatás híján a kezdeti negatív tapasztalatok elveszik a fiatalok kedvét a további kísérletezéstől és inkább az asszexualitás felé fordulnak.
4. Félreértelmezett vallási okokból azt gondolják, hogy hihetetlen spirituális fejlődésben lesz részük, ha elutasítják a szexualitást.

Az én véleményem az, hogy rengeteg az útkereső fiatal, akik nem akarják a szüleik haldokló párkapcsolati mintáját tovább vinni és valami új koncepciót keresnek helyette. Ezek a fiatalok a legfogékonyabbak az ilyen veszélyes nézetekre, melyek szerint egyedül leélni egy életet társ, gyerek és szex nélkül kizárólag a munkára fókuszálva az üdvözítő megoldás. Ha egy ilyen fiatal majd 60-70 évesen rájön, hogy tönkre vágta az egész életét, már túl késő lesz siránkozni miatta.

Nem az a baj, hogy vannak emberek, akik tudatosan ezt az utat választják, hanem az, hogy energiát ölnek abba, hogy a döntésüket megideologizálva ebből divatot teremtsenek. Ezzel pedig magukkal rántanak több millió olyan fiatalt, akiknek ez nem egy megalapozott döntések alapján választott út lesz az életükben, csupán egy divat irányzat. Ez viszont elviheti az életüket egy olyan irányba, ahonnan már nem biztos, hogy vissza lehet később jönni.

Hogy mi a megoldás? Természetesen olyan párkapcsolati mintát mutatni a fiataloknak, amit ők követésre méltónak tartanak. Olyan szexuális útbaigazítást adni nekik kiskamasz korukban, ami átlendíti őket a kezdeti nehézségeken. Olyan kiegyensúlyozott és boldog felnőtteket nevelni belőlük, akik nem választják a magányos szexmentes karrierépítést a boldog családi élet megteremtése helyett.

Az eredeti cikk az önként vállalt cölibátusról itt olvasható

Egy felmérés rólunk

Biztos emlékeztek, 2018. februárjában kértelek titeket, hogy egy nemzetközi felmérés részeként ti is töltsétek ki Salamon Krisztina (Saci) barátom szex kérdőívét. 
A kérdőívet végül több, mint 2000-en töltöttétek ki, a részvételt köszönöm nektek és ezúton ajánlom a figyelmetekbe ezt a rövid kivonatát az elemzésnek: 
A tesztben felmerült az a kérdés, hogy az életetekben a szexmentes időszakotokban (ami akár még ma is tarthat) miért nem szeretkeztetek a párotokkal. Az alábbi eredmények születtek. Nem szeretném nagyon kommentálni a számokat, ezek eléggé összefüggenek az én véleményemmel és tapasztalataimmal, nagy meglepetés nem ért.

A zöld rész az egymástól elhidegülést jelenti.
A piros a gyerekek problémáját mutatja be
A sárga pedig a szürke hétköznapok szétforgácsoló hatását adja vissza.

Remélem a ti életetekben nem okoz problémát a szexualitás csodájának az örömteli és rendszeres megélése a párotokkal! Amennyiben mégis szükségetek lenne egy kis segítségre, írjatok nyugodtan akár ide a csoportba, akár nekem személyesen és megpróbálok segíteni. Ha nem akartok beszélni róla, akkor olvassátok el a könyvemet, hátha találtok benne valami jó ötletet/tippet a szexuális életetek felvirágoztatásához. 

A boldog családi élet megteremtéséhez pedig a könyvemben rengeteg ötletet találhatsz.

Gilján János

Ez is érdekelhet:

Házasság indukált impotencia

Apa szerepe lánya életében

Öröklött családi minták – és amit kezdhetünk velük

Mi a legnagyobb szemfényvesztés?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.