Te vagy gyermeked szenvedtek-e valamilyen függőségben?

Mitől válhatunk függővé? Alapvetően mindentől! Függőségben élhetünk munkahelyünktől, szüleinktől, férjünktől, betegesen is szerethetünk, féltékenyek lehetünk, szenvedélyünkké válhat a vezetés, a játékélvezet, mások uralma, a pénzsóvárgás, és függhetünk tudatmódosító szerektől is, melyek élvezet formájában bukkannak fel előszeretettel életünkben, a boldogság pillanatait hirdetve! Ilyen a cigaretta, a kábítószerek, az alkohol, a cukrok, és a legtöbb mesterséges élelmiszer, melyek rejtett formában cukrokat tartalmaznak.

Nem véletlenül! Egy ketchupban több cukor található, mint egy tábla csokiban! Mit keres a halászlé, vagy pörkölt kockában a cukor? És az agyon reklámozott ételízesítőkben, leves porokban?

A cukor a legdrasztikusabb ételünk, mely képes egész életre függővé tenni, emellett rengeteg betegséget is magáénak tudhat be, mint a csontritkulás, a candida, szív és érrendszeri betegség, erek elmeszesedése, fejfájás, migrén, Parkinson-kór kialakulásának magasabb kockázata, immunrendszer-betegségek, vesebetegség, fogszuvasodás, öregség, koleszterin szint növekedése, cukorbetegség. Ez mellett épp olyan függőségben lehetünk tőle, mint a herointól, vagy a nikotintól. Ha a cukrot tovább dolgozzák fel, (nyilván nem otthoni konyha pulton) akkor heroint tudnak belőle előállítani. Sokszor nem is értem, a drogokat, cigarettákat tiltják a diákoknak, (legtöbbször olyan szülők, akik maguk is füstölnek) de miért nem tiltják be a cukrokat?

Oké, azt mondod, nem eszünk többé cukrot. Látványosan. De megmarad egy csomó mindenféle étel az asztalon, a hűtőben, a bevásárló listán, és végül a gyomrunkban! Rejtett formában szinte az összes ételben, főleg az előre gyártott, becsomagolt ételekben ott rejtőzik. Nem véletlenül!

Jó, magad készíted az ételed! Ezzel igyekszel kivédeni a cukrok okozta károkat! De még mindig marad talán a cukorkák helyett ropogtatni való (vigyázat pl: a ropiban is cukor található) sózott földimogyoró, szotyi, pörkölt tökmag, ezek a vesénket teszik tönkre, ráadásul semmi enzim nincs már bennük, hiszen pörkölt, chipsek, melyek rákkeltő hatásúak. Ezek is csupán az élvezetről szólnak!

Na, jó, erre is még figyelsz! Beszerzed a jó alapanyagokat, úgy érzed, most már egészségesen táplálkoztok, és neki állsz főzni! Ebben az esetben csupán egészséges alapanyagokból állítasz össze halott ételeket, melyeknek semmi enzim tartalmuk nincsen. Tehát étkezésed egyáltalán nem mondható egészségesnek!

Közeledik a karácsony, ünnepek… Már érzed a nagymama finom mákos bejgliét, diós bejgliét, a sült húsok zamatát, a sült burgonyát, a mézeskalács sütemények ínycsiklandozó, rabul ejtő illatát! De hát a karácsony erről szól! Bent vagyunk a meleg konyhában, készülünk a finomabbnál-finomabb ételekkel, karácsonyfát díszítünk, és gyertyafénynél megeszünk mindent, ami belénk fér, mert ünnepek vannak!!!

Hogyan lehetne a karácsony, vagy más ünnepkor másképp? És legalább karácsonykor, ünnepekkor egyen valami ”rendeset” a gyerek!

Szokásaink, téves hitrendszereink, önzőségünk, (mert mit szól a nagymama, ha nem eszik a gyerek többé mákos bejglit) és szeretet éhségünk függővé tesznek az ételek iránt. Szeretet hiány, igen! Azért vágyunk a konyha melegségére, mert hajdanán, gyermekként, édesanyánk ott töltötte a munka utáni idejét, ott foglalkozott velünk, ott volt talán csak ideje, ott fogadta a vendégeket, ott gyűlt össze a család, és a legtöbb szeretetét az étellel fejezte ki. 

Nagy Szaffina spirituális életmód tanácsadó, író

Ha a függőségben élésből elég, és fontos számodra a pajzsmirigyed egészsége is, szintén érdekelhet a Fókuszban a PAJZSMIRIGY című írásunk!

Ez is érdekelhet:

Fókuszban a NEVEK

Traumaismétlés az unokábanShare Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.