A HUMOR SZEREPE A SZELLEMI ÚTON

A humor szerepe a szellemi úton

Pár szó a humorról, mint eszközről. Két fajta humor -beállítottság létezik, felhasználás szemszögéből. A természetes humor és a mesterségesen kreált.

A természetes humor -érzék az emberek veleszületett képessége. Kinek kevésbé, kinek jobban, de mindenkinek van. Nagyon úgy néz ki, hogy a nevetésnek létezik olyan fajtája is, ami kicsit másról szól. Mégpedig arról, hogy fel tudjanak dolgozni bizonyos nyomasztó állapotokat.

Egyik ismerősöm mesélte, hogy előtte ment egy néni kerékpárral és egy orbitális nagyot esett, mert kifordult a kerék az útpadkán. S a néni betörte az orrát. Amikor történt az esemény (leszegett fejjel mesélte) “Én torkom szakadtából nevetni kezdtem, még akkor is amikor láttam hogy a néni megsérült. Úgy éreztem gonosz vagyok, pedig nem rossz indulatból nevettem, nem tudtam megmagyarázni miért.”

Ekkor elmagyaráztam neki, hogy nincs miért okolnia magát, mert

ez egy traumatikus eseményre való öngyógyító reagálása volt a szervezetének. Erről senki nem tehet.

A másik akit kinevetsz sajnos félreérti a helyzetet. Azt hiszi hogy érzéketlen vagy, pedig valójában csak a szervezeted gyógyítja önmagát az adott traumából azonnal és spontán. Ez nem nevezhető humornak, hanem olyan nevetésnek ami terápiás és önbekapcsoló.

A humornak az a fajtája, ami természetes is, kapcsolatban lehet egyfajta belső nyomott érzelmi állapot-kompenzáló mechanizmussal. Azonban az a humor, ami mesterségesen kreált, az egy hatékony eszköz valaminek a beteljesítéséhez. Amikor valakire olyan feladatot ró a sors, amiben emberek gondolkodására tud hatni (hírességénél vagy éppen helyzeténél fogva) és igen felelősségteljes pozícióba kerül ezzel, akkor pár dolgot szem előtt kell tartania.

Az emberek hajlamosak a paradigmaváltó gondolkodású egyéneket vagy vezető szerepben levőket magasabbra helyezni (tévesen) mint ahol például ők állnak.

Éppen ezért a szellemi vezető feladatot ellátó egyénnek éberen tudatosítania kell magában hogy MINDIG tartsa meg az egyenlőség és barátság eszményképét mások felé. Nagyon sokan, vezetők és tanítók visszaélnek ezzel a helyzettel, amit az emberek rájuk ruháztak és Gurukként, kiválasztottakként kezdik el magukat láttatni mások szemében. Ennek ellensúlyozására kiváló módszer a humor alkalmazása, ami visszábbveszi a távolságot ember és ember között, és a hamis tekintélyképzetet elmossa.

Köszönöm a figyelmet:

Harangozó Viktor Szenge

Ez is érdekes lehet, már csak azért is, mert humoros 🙂

A vonzás törvénye – Szenge kedve szerint kiforgatva

A FÖLD bolygóról érkezett Szenge esete a recepcióssal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük