függő

A függés ketrecében – a függő tettes vagy áldozat?

Számos függő ember él környezetünkben. Egyiket megbélyegezzük, míg a másikat sajnáljuk. Vajon mi a helyes hozzáállás? Kik ők valójában?

Mit kell tudni a függő emberről?

Agresszív, műveletlen, buta, igénytelen, piszkos. Valószínűleg a legtöbb embernek ezek a szavak jutnak eszébe egy függőről, egy drogfüggőről. Milyen Nekem? Túlságosan együttérző, mélyérzésű, sebezhető, magányos, szeretethiányos. Sokat köszönhetűnk ebből az előítéletességből az országunknak, belénk nevelik a félelmet a drogosoktól. De jogos is nem? Mindenki fél attól, amit nem ismer. Mi lenne hát a megoldás? Megismerni hogyan is működnek ezek az emberek.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy működik egy függő, nagyon mély érzésekig kell lenyúlnunk. Azt hiszem mindenki tisztában van azzal, mit jelent a szokás hatalma. A stressz és az idegesség, ha kimarad a reggeli kávé, ha nem jut idő a reggeli kocogásra, vagy éppen nem sikerült rendbe rakni vasárnap ebéd után a szekrényt. Ezek bosszantó dolgok, ha az ember szokás szerint megteszi ezeket, akkor az agyunk endorfint termel. Az endorfin az a hormon, ami a pozitív megerősítésben játszik szerepet.

Magyarul, ha hűek maradunk ezekhez a szokásokhoz az jó érzéssel tölt el bennünket.

Azt szeretném, ha elképzelnék egy pillanatra, hogy nem itták meg a reggeli kávét és ülnek a konyhában. Telnek a másodpercek és elkezdődik reszketés, megállíthatatlanul remeg a kezük, elkezdődik a hideg verejtékezés. A szemük elhomályosodik, kiszáradt a szájuk, a gyomruk összeszűkül, mintha folytogatná a belső szerveket ez az érzés. A szívük kalapál érzik, hogy 100-at ver és a mellkasuk kiszakad a helyéről.

Eközben azon elmélkednek mit kellene eladni, hogy legyen pénz kávéra. Esetleg a Tv-t? Nem, azt nem lehet, talán kölcsönt kellene felvenni? Nem élhetnek így, ilyen elviselhetetlen tünetekkel, amúgy is pocsék az élet az a kis öröm, amit kapnak amikor reggel megisszák a kávét ez az egyetlen, ami miatt érdemes élni. Most egy lépéssel közelebb járunk ahhoz, hogy megértsük, hogyan is működik egy függő.

Személyiségzavar előtte és utána

Gondolnánk, hogy a drogozás úgy működik, hogy magadnál vagy aztán elszállsz, kitisztulsz aztán újra és újra. Hát itt a nagy tévedés. Ugyanis amikor valaki drogfüggő történik az agyával egyskétmás. Van az úgynevezett érzelmileg labilis személyiségzavar, aminek nagyon hasonlók a tünetei ahhoz, ami drogfüggőség alatt történik az agyban.

Magyarul amikor tiszta vagy, akkor sem vagy tiszta, mert már átalakult az agyad, már más ember vagy, megváltoztatott a szer. Mindent 100x erősebben érzékelsz, mint egy átlagember, az érzéseid felerősödnek és attól, hogy pl. lekésed a villamost annyira depresszióba tudsz süllyedni, hogy meg akarod ölni magad. Ez persze egy radikális példa, de ez így működik, az idő legnagyobb részében ürességet érzel. Nem rossz ürességet, hanem olyan semminek semmi értelme ürességet és ez így van rendjén. Nem vagy senki, a világ nem létezik és csak élsz, vegetálsz. Kivéve amikor használsz, mert akkor élsz igazán, viszont akkor éled meg az elképesztően gyors hangulatingadozásokat. És még csak nincs is oka.

Mivel a drog, amit beszedtél kémiai anyag, így a semmiből agresszív leszel, vagy azt hiszed mindenki meg akar ölni, vagy elhiszed, hogy tudsz repülni, elhiszed, hogy a legjobb barátod halhatatlan, elhiszed, hogy az érzéseid valódiak. Számodra az a valóság. A düh egy kulcspontja a függőségnek, ugyanúgy ahogy az elhagyatottság érzése is. A legtöbb függőt magára hagyták az életében így drogokba folytja azt az érzését, hogy valószínűleg nem elég jó nem elég szerethető annyira, hogy vele maradjanak az emberek. És ha senki nem szereti ő miért szeresse saját magát?

Ha valaki drogfüggő, a drog típusától függően emellett különböző fizikai tüneteket is tapasztal. Nagyon gyakori a hányás, hallucinációk (nagyon sokszor nem pozitív hallucinációk), rémálmok, inszomnia, delírium, elesések, szédelgés ésatöbbi. Minél erősebb egy drog, annál komolyabb tüneteket okoz és annál nehezebb kitisztulni és leszokni róla.

A leszokás menete magában egy nagyon fizikailag megterhelő folyamat, mentálisan ugyanannyira. Mint írtam minden drognak változóak a mellékhatásai, de a legtöbbnek van maradandó mentális hatása. Például maradhat egy pánikbetegség hátra egy borderline személyiségzavar, egy bipoláris zavar, egy nárcisztikus személyiségzavar stb. Ezek maradandó kárt okoznak egy emberben, ezért szükséges feltétlenül leszokás után rögtön segítséget kérni pszichológustól, Anonim Alkoholista, Anonim Narkotikus csoporttól és csatlakozni a 12 lépéses programba.

 

 

Fotó: Mikhail Duran Unsplash

 

Minden drognak vannak mellékhatásai. Legtöbb nemcsak fizikai, hanem mentális/pszichés zavart is hagy maga után. Ezért leszokás után feltétlenül szükséges segítséget kérni pszichológustól és az Anonim Alkoholista, Anonim Narkotikus csoporttól és csatlakozni a 12 lépéses programba.

Viselkedés

Először is tisztáznék néhány alap dolgot. A függőségben genetikai hajlam is megjelenik. A kialakulásában legfőképpen gyermekkori traumák játszanak szerepet. A függő emberekre jellemző az úgynevezett függő személyiség. Egyelőre a lényeg annyi, hogy ezekre az emberekre jellemző, hogy nem képesek megbirkózni, hétköznapi emberek számára normálisnak tűnő problémákkal.

Képzeljük el, hogy kiskorunkban édesanyánk minden alkalommal mikor szereztünk egy rossz jegyet elvert volna fakanállal. Na most egy függő, elmegy a barátnője családjához ebédelni és meglátja a fakanalat. Mit reagál? Egy normális ember kellemetlenül érzi magát és gyorsan elhessegeti a gondolatot, a pozitív dolgokra gondol és próbál a jelenben létezni. Egy függő? Dührohamot kap, kiviharzik a szobából, sírva fakad és vádolni kezdi az embereket, paranoiás lesz és azt képzeli meg akarják ütni. Értik már?

Egy önök számára teljesen átlagosnak tűnő hétköznapi helyzet is lehet felzaklató, bármi lehet felzaklató, mert a legtöbb függő mélyen érez, könnyen megbántódik és azt gondolja a világ ellene van. Olyan környezetben nevelkedtek, ahol magukra voltak utalva, egyedül kellett szembenézniük az élet problémáival, akár családi támogatás nélkül, akár már függő szülőkkel, akár elhanyagoló szülőkkel. Így kialakult az önvédelem, a nárcizmus. Azt gondolják minden körülöttük forog, mindenki őket akarja bántani, őket akarják kizsigerelni. Mellé társul a rettenetes bűntudat, önutálat, önvád, öngyűlölet. Hiszen ki akarná magát kitenni annak a fizikális kínnak, amit egy függőség okoz? Az, aki gyűlöli saját magát.

Mindenki azt mondja, hogy a drog rossz érzés. Higgyétek el nekem, nem az, a leggyönyörűbb érzés, leírhatatlan eufória. Szorozzátok be a legjobb orgazmusotokat 1000-rel és a közelébe kerültök az érzéshez, amit okoz. Ha egyszer kipróbáltad, tudod, hogy soha semmi és senki nem fog olyan érzéseket kiváltani belőled. Boldog vagy, szereted magad, szereted az embereket és nyugodt vagy. Nyugalom van a fejedben. És ez csak a töredéke, nehéz ezt elmagyarázni valakinek, aki sosem használt.

     Szóval ezt nem mondják el, pedig basszus mennyire kellene! El kéne mondani, hogy ha ezt kipróbálod soha nem lesz semmi ugyanolyan utána! Sosem fogod ugyanúgy érezni a boldogságot, a szerelmet, a nyugalmat. Minden csak egy erőltetett verziója lesz az érzelmeidnek. Megváltozik majd utána a biokémiája a testednek, más lesz a hormonrendszered, az agyad, pánikrohamaid lesznek, személyiségzavarod, egy teljesen más ember leszel. Egy mérgező ember, egy lélek, aki elvesztette a realitás talaját, paranoiás leszel, elmarsz mindenkit és utána az fog megölni, ami azt az örömet adja, amit soha semmi és senki nem tud. Ezt kellene elmondani az embereknek.

A függő személyiség

Az, hogy függő a személyiséged nem feltétlen jelenti azt, hogy drogos vagy. Nem feltétlen jelenti azt, hogy valamilyen függőségben szenvedsz (nagyon valószínű), de ez a fogalom inkább személyiségjegyeket jellemez és egyfajta agydrótozást. Például, egy drogosra, egy társfüggőre, egy szexfüggőre és egy munkamániásra is rámondhatjuk, hogy igen függő, ergo jellemzőek rá a függő személyiség jegyei. Emellett viszont mindegyik függőségnek megvannak a plusz tünetei, hatásai akár fizikailag akár szellemileg.

A függő személyiségre általában jellemző az alacsony önértékelés, depresszió, kényszeresség, kontrollvesztés, tagadás, kodependencia, harag, szexuális problémák, bizalomhiány, érzelmi izoláció.

 A mindennapi élet természetes konfliktusaival nem képes szembenézni az illető, nem racionálisan működik az agyuk. Az alacsony önértékelésből fakad, hogy az illető önromboló lesz, ami a saját érdekét szolgálná, azt sem képes végrehajtani a saját szabotáló magatartása miatt. És így alakul ki az ördögi kör, amiből nehéz kilépni. A depresszió egy komoly mentális betegség, nem egy sima rosszkedvről beszélünk, hanem folyamatos krónikus szomorúságról, üresség érzetről, amely tönkreteszi a mindennapokat. Az illető nem képes ellátni saját magát, környezetét, tanulmányait, munkáját. Elszigetelődik barátaitól, családjától. A kényszeresség megjelenik kényszeres cselekvésekben, amelyeknek a függő személy nem tud ellenállni például a droghasználat, rutinok, berögzött minták. A kontrollvesztés már a használat előtt megtörténik, nem az illető irányítja a reakcióit, a viselkedését, hanem az érzései irányítják őt. Akármilyen dolog feldolgozásában nagyon sok eszközünk van, akár egészségesen és egészségtelenül is feldolgozni őket. A legegyszerűbb ezek közül a tagadás. A legtöbb feldolgozási folyamat első lépése mindig a tagadás és ez normális. Nehéz szembenézni az élet problémáival, traumákkal. Viszont, ha sokáig tagadjuk, hogy problémánk van és mások figyelmeztetéseit is figyelmen kívül hagyjuk, süllyedünk tovább a mélybe. Sok társfüggő fő jellemzője a kodependencia, emellett szinte az összes függőre jellemző. Ez annyit jelent, hogy hangulatuk, viselkedésük, érdeklődési körük nagyban függ az adott személytől, akire függenek.

Összeségében káros függőség nélkül is elég nehéz függő személyiségszerkezettel élni.

Ne tetézzük ezt még valamilyen szerrel, ami egyszer ad utánozhatatlan boldogságot, aztán pedig szépen lassan mindent elvesz.

Remélem egy kicsit tisztább képet adhattam, milyen egy függő élete. Nagy szüksége van a családja, barátai szeretetére, elfogadó támogatására ahhoz, hogy legyen ereje tenni önmagáért.

Egy gyógyulófélben lévő anonim drogfüggő

Ez is érdekelhet még:

Hogyan nőjünk ki egy nárcisztikust?

Nárcizmus a horoszkópban – a nárcisztikus lelkivilága

Miron program tanácsadók szülők és gyermekek részére is elérhetőek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük