Legfontosabb COVID -koronavírus hírek a proftól

MÁR 2007-BEN FIGYELMEZTETTEK TUDOMÁNYOSAN A COVID – KORONAVÍRUS LEHETSÉGES, IGEN VESZÉLYES KÖVETKEZMÉNYEIRE. SENKI SE VETTE KOMOLYAN.

A lényeg: “A dél-kínai gyors gazdasági növekedés az állati fehérjék iránti egyre növekvő kereslethez vezetett, ideértve az egzotikus vadállatból származó állatok, például a civeteket is. Ezeket a vadon élő emlősöket nagy számban és sok fajtáját összezárva túlzsúfolt ketrecekben tartják. A tartási móduk, valamint a biológiai biztonsági intézkedések hiánya a nedves piacokon lehetővé tette ennek az új vírusnak az állatokból az emberekbe történő ugrását. A SARS – CoVid -szerű vírusok nagy tartálya a patkó denevérekben, valamint az egzotikus emlősök táplálkozási kultúrája Dél-Kínában időbomba.” Írta a tudományos lap.

Az első SARS koronavírus messzemenően nem okozott még akkora bajt, mint a jelenlegi

A súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) koronavírus (SARS-CoV) új vírus, amely az új évezred első súlyos járványát okozta. 2002 novembere és 2003 júliusa közt egy csaknem világméretű SARS-járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek 9,6 százaléka, 774 ember meghalt. 2003 elején a Kína Kuangtung tartományából indult járvány hetek alatt szétterjedt és a világ 37 országában okozott megbetegedéseket. Három tényező, a kórokozó erőssége, a beteg immunrendszere, a környezeti tényezők és a fertőző koronavírus dózisa határozta meg a halálos esetek bekövetkeztét. Ezért egy jó immunrendszerű fiatal beteg is meghalhatott, ha nagy adag vírussal fertőződött.

Fotó: Facebook

Az emberről emberre történő átvitelre való képesség, a kórházi fertőzések ellenőrzésének tudatossági hiánya és a nemzetközi légi utazás elősegítette ennek a kórokozónak a gyors, globális terjedését 2002-ben. Több mint 8000 embert érintettek, a halálozási arány 10% volt. Az érintett országok egészségügyi ellátó rendszereire, gazdaságára és társadalmára gyakorolt akut és drámai hatás 2003 eleje alig néhány hónapja alatt páratlan volt az utolsó pestis óta. A SARS kismértékű újraindulása 2003 végén a dél-kínai vadon élő állatok piacának újraindulása után, valamint a patkó denevérekben, a SARS-CoV denevérben egy nagyon hasonló vírus közelmúltbeli felfedezése azt sugallta, hogy a SARS visszatérhet, ha a feltételek megfelelőek a gyors mutálódására.

Nem sokkal a SARS-CoVid elkülönítése után ilyen vírusokat találtak a kínai Guangdong tartomány vadon élő állatainak piacán található pálmacivetekben és mosómedvében, ami arra utal, hogy ezek az állatok képezhetik az emberi fertőzések forrását.

Ennek eredményeként hatalmas számú tenyércivettát űztek ki a SARS újbóli felmerülésének forrásaihoz 2004. januárban, Guangdongban. A vírust számos vad- és mosómedve kutyában találták meg a vadon élő állatok piacáról a szétdarabolás előtt, de nem kevesebb, mint 1000 később vett mintában. 12 tartomány 25 gazdaságánál (168).
A SARS-CoV-szerű vírusok nagy tartálya a patkó denevérekben, valamint az egzotikus emlősök táplálkozási kultúrája Dél-Kínában időbomba.

AZ ÁLLATOKBÓL VAGY LABORATÓRIUMOKBÓL SZÁRMAZÓ SARS ÉS MÁS ÚJ VÍRUSOK ÚJBÓLI MEGJELENÉSÉNEK LEHETŐSÉGÉT, EZÉRT NEM SZABAD FIGYELMEN KÍVÜL HAGYNI ÉS A FELKÉSZÜLTSÉG IRÁNTI IGÉNYT SEM.
Tudományos cikk erre a linkre kattintva érhető el.

COVID és a nagyvárosi levegőszennyezés

Összefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintje az új koronavírus okozta magas elhalálozással – derítették ki a halle-wittenbegi Luther Márton Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya először támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot.

Már írtam előzőleg, hogy évi kb. 9 millió ember hall meg legalább a nagyvárosi levegőszennyezés miatt. Itt ez egyik fő gond a jáművekből eredő nitrogén-dioxid, főleg a dizel motorokból. A nitrogén-oxidok károsítják a légutakat, valamint a szív- és érrendszert. Lehet szemmel már nem látható , ami a gépkocsik kipufogójából kiáramlik, azt gondolnád nem is szennyez, mert láthatatlan, olyan mint a láthatatlan virus, mégis halálos lehet.

Link a cikkhez ide kattintva érhető el

Addig is picit nyugodjatok meg COVID témában!

 

A WHO felmérései szerint évente, középértéket vettem, kb. 500 ezeren halnak meg az influenza fertőzés kapcsán. Főleg idősebbek és krónikus betegségben szenvedők. De nem tudják a valós értéket, mert sosem tesztelték globálisan. Hasonló a helyzet a korona vírusnál is, tán kicsit erősebb, viszont globális félelemet sikerült létrehozni.

Olaszországban a koronavírus az elhunyt személyek mindössze két százalékánál volt a halál valós oka. Az “elhunytak zöme koronavírussal halt meg, nem pedig a koronavírustól”. Érted? Nem a vírus volt a fő ok, csak meggyorsította a folyamatot.

WHO link

Olasz hír link

Fotó: Pinterest

Ami biztosan segít az immunrendszer megerősítésében:
a D-vitamin

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely gyűjtőnév alá a D1-, D2- és D3-vitamin is tartozik. Utóbbi a napfény UV-B sugarai hatására képződik a bőrben, és így jut be a szervezetbe. Megdöbbentő, hogy a magyar lakosság a téli hónapokban a szükséges D-vitamin-mennyiség mindössze négy százalékához jut hozzá, és bár a nyári hónapokban több időt töltünk a szabadban, a magas faktorszámú fényvédő krémek használata miatt ez a hiányállapot sokszor még a nyáron sem szűnik meg.
A D-vitamin-hiányra utalhatnak a visszatérő légúti hurutok, az elhúzódó bronchitis, az ismétlődő tüdőgyulladás, vagy akár az indokolatlannak tűnő fáradtság, illetve a tartós fejfájás is. A vérnyomás-szabályozásban is szerepe van a D-vitaminnak: csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Hozzájárul még a csontok fejlődéséhez, segít a szervezetnek megfelelő immunválaszokat adni, és mivel a D-vitamin legalább harminc sejttípust befolyásol közvetlenül, elengedhetetlen az egészséges sejt- és szöveti fejlődéshez.
Fontos tehát, hogy minél több D-vitamin-tartalmú ételt együnk: tejterméket, tojást, mézet, tőkehalat és a májából kivont olajat, makrélát, szardíniát , tonhalat , heringet , de természetes forrásnak számít a máj , a gomba és az élesztő is.
A magyar orvosok álláspontja szerint a hazai lakosságnak szüksége van D-vitamin-pótlásra. Még azoknak is, akik sok időt töltenek a szabadban, hiszen a magas faktorszámú fényvédő krémek ugyan megvédenek a leégés ellen, de a D-vitamin-képződést is gátolják a bőrben. Persze a D-vitamin-pótlással se essünk túlzásba! Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, túlzott fogyasztás esetén elraktározódik a szervezetünkben, ami hosszú távon veseproblémákhoz vezethet. Ennek azonban kicsi a valószínűsége.

5 vészjel, hogy D-vitamin hiányod van (cikk a linken)

Még egy fontos cikk a D-vitaminról itt a linken

Fotó: Pinterest

Új fontos COVID kutatás Los Angelesben!

Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy az új koronavírus fertőzés sokkal elterjedtebb (“csak át megy rajtad”). Tartsátok be az intézkedésetek, másokra gondolva, főleg az idősekre ügyelve, de neféljetek, lehet már rég átmentetek a Covid fertőzésen.

Los Angelesben végzett antitestvizsgálat első fordulója során a felnőtt népesség kb. 4,1% -ánál találtak COVID – 19 antitestek. A hibaarányhoz igazítva a felnőtt populáció 2,8–5,6% -ának van antitestje a vírus ellen. Ez azt jelenti, hogy 221 000 és 442 000 Los Angeles-i felnőtt fertőzött koronavírussal. A becslés akár 55-szer is magasabb, mint a térségben bejelentett megerősített esetek. Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy az új koronavírus fertőzés sokkal elterjedtebb – és a halálozási arány sokkal alacsonyabb, mint azt korábban gondolták.

“Ezek az eredmények azt mutatják, hogy sok ember tudattalanul fertőzött lehet, és fennáll annak a veszélye, hogy átadja a vírust másoknak” – mondta Barbara Ferrer, az L.A. megyei közegészségügyi osztály igazgatója.
Na ezért vannak az óvintézkedések. De tartsátok be az intézkedésetek, másokra gondola, főleg az idősekre ügyelve, de ne féljetek, lehet már rég átmentetek a Covid fertőzésen.

Tudományos cikk a linkre kattintva

A cikkeket kommentálta és megosztotta professzor Bókkon István

A professzor úr további írásait az Emberlelkek rovatban találhatod, erre a linkre kattintva. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük