A gyermeki agresszivitás okai és stresszoldási lehetőségek

A MIRON program tanácsaidóival úgy gondoltok, átvizsgáljuk és elétek tárjuk, valóban fokozódott-e a mi gyerekkorunkhoz képest a gyermeki agresszivitás mértéke?

A baba- és szülőfejlesztési világszemléletünk mindenképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy OTT AGRESSZÍV A GYEREK, AHOL A SZÜLŐVEL SINCS MINDEN RENDBEN! Ez hol a túlzott engedékenységet, hogy a szülők túlfeszültségét jelzi, minden esetben! Még szomorúbb annak a gyermeknek a sorsa, aki a szülők hiánya miatt vadul meg. Régebben is vesztették el szüleiket a gyerekek, de manapság fokozódik az olyan családok száma, ahol egyszerűen a szülő szellemileg-lelkileg nincs jelen. Az ő gyermekeik is pont olyan magányosak tudnak lenni, mint az árvaházban hagyott gyerekek. 

Ha gyermeketek dühös, akaratos hisztizik, mindig elsőként ÖNMAGATOKAT figyeljétek meg. Vajon az elmúlt napokban, órákban odafigyeltetek-e a gyerek lelki – szellemi igényeire is, vagy csak megetettétek? 

Nem akarunk hibáztatni Benneteket! Ez a világ ilyen. DE TE VAGY AZ, AKI KÉPES EZEN VÁLTOZTATNI!

Ara Rauch és Thuri Bea segít megtalálni a megoldásokat is családotok részére! 

A gyermeki agresszivitás okai

Ara Rauch spirituális írónő, logopédus

A gyerekek épp olyan agresszívek, mint a felnőttek. Az agresszió pedig általában félelemből vagy tehetetlenségből származik. Amikor olyan óriási a belső nyomás, hogy valamit már tenni kellene, ami megváltoztatja a helyzetet – és ilyenkor általában a másik embert, az ő viselkedését szeretnénk megváltoztatni, mert azt hisszük, ő az oka a problémának.

De képtelenek vagyunk megoldani, rendbe hozni, nincs eszköz a kezünkben, amivel kedvünkre befolyásolhatnánk a másik embert: a konfliktusok megoldásának nem ez a módja. Viszont kevesen tudják, és még kevesebben tudják gyakorlatban alkalmazni azt, ami célravezető, amikor a belső feszültségnek egyre nagyobb a nyomása: önmaguk megnyugtatását. Ilyenkor a feszültség robban, és agresszióban tör ki.

Fotó: Pinterest

Az egész világunk ezt a tendenciát mutatja. A versenyszellem, a törtetés, az anyagi javak megszerzése – vagy éppen a hiánya miatt állandóan zaklatott, izgalmi állapotban van az idegrendszerünk.

A reklámok is egyre a pörgésbe hajszolnak: ne maradj le, nincs idő a fejfájásra, kapd be a tablettát és rohanj tovább. A gyerekeink is ezt élik meg: reggel rohanni kell óvodába, iskolába, a szülőknek nincs rájuk idejük, figyelmük, és nem minden családban kapják meg azt a lelassult ütemű gondoskodást és figyelmet, amit a gyermeki lélek igényelne.

Mi a megoldás a gyermeki agresszió csillapítására?

A gyermek csak azt a mintát ismétli, amit a családban lát. Ha a szülők között, vagy a szüleik életében bármilyen területen feszültség van, és a szülők a saját feszültségüket nem tudják kezelni, nem tudják megtanítani a gyermeknek sem a konfliktuskezelést.

Nincs mese, a szülőknek kell változniuk. Legyen saját idejük magukra, amikor lelassítanak, és elvégzik azt a belső munkát, ami feltétele a családi békének. Természetesen az önismereti feltárással meg kell dolgozni, és nem könnyű, de igénybe lehet venni hozzá segítséget, ma már nagyon sokan dolgoznak az emberi lélekkel. És ha a szülő lelke rendben van, akkor a gyerek is rendben lesz – és nem agresszióval fogja lereagálni a konfliktushelyzeteket.

Mitől tör ki a gyermeki agresszivitás?

Thuri Bea Lélekgyógyító beszélgetések, kineziológia

Például a felnőttektől, valamint az életében előforduló történésektől, a szociális beilleszkedés nehézségeitől.
Amikor egy gyermek óvodába, iskolába indul, elszakad a biztonságot jelentő környezettől, a szülőktől, édesanyától. Társas környezetben szocializálódni kell, alkalmazkodni, tanulni. Ezek mind feszültséget, konfliktushelyzeteket keltenek, érzelmi szinten. Ezt játékkal, mesével,rohangálással/testmozgással beszélgetéssel lehet feloldani, rendezni.

A másik eset, amikor a gyereket túl sokat hagyják a tévé/ elektronikai kütyük előtt , így túlságosan elmerül egy virtuális világban. Azután, a valódi realitással nehéz mit kezdenie, elutasítja azt.

Harmadrészt, a felnőttek feszültségére érzékenyek a gyerekek, ezért jó, ha a felnőtt is igyekszik rendet tenni magában, ha a gyerek a közelben van. A gyerek meghálálja, ha a felnőtt úgy képes közelíteni, időt tölteni a gyermekkel, hogy félrerakja picit a saját megoldatlan feszültségeit.

Azt is lekommunikálhatjuk a gyerek felé, ha épp nagyon fáradtak, leterheltek vagyunk, ha őszinteséghez szokott, és tudja, hogy legközelebb tényleg több időnk , energiánk lesz, megértő lesz velünk. Persze, ez már csak a verbális korban működik. Amíg nincs verbális kommunikáció, nincs mese, a felnőtt kell megoldja, összeszedje magát.

Felnőtt stresszkezelés: mozgás, sport, lazítás beiktatása, meditáció, forró fürdő, hát- és talpmasszázs,stresszkezelő technikák alkalmazása, kineziológus, pszichológus felkeresése.

Szerkesztette és az előszót írta:

Mészárosné Kis Edit

baba- és szülőfejlesztő

A MIRON program további tanácsadóinak gondolatait a témában itt találod:

Valóban fokozódik a gyermeki agresszió?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük