Nagyszülők, rokonok szerepe a párkapcsolatodban

Nagyszülők, rokonok szerepe a párkapcsolatodban

Ahány ház, annyi szokás, tartja a közmondás. No, de mit is jelenthet ez? Mindenki, hoz magával egy viselkedési normát otthonról, és a partnerünkkel a családja is együtt jár. Sajnos sok családban okozhatnak problémát a szülők, esetleg egyéb rokonok, ezért fontosnak tartom, hogy ejtsünk szót a kezelésükről. Az első és legfontosabb szabály, hogy a szűk család legyen mindig az első és legfontosabb, vagyis az egység, amit a pároddal alkottok. Ti alapítotok egy „új házat” a saját szokásaitokkal, természetesen merítve az otthonról hozott szokásokból. Ez általában a szülők generációjának nem tetszik, mert emberi tulajdonságuk, hogy szerintük ők ezt jobban tudják. Ez a helyzet rengeteg konfliktus forrása lehet, nem szabad, hogy a rokonok szerepe erősebb legyen a Ti egységeteknél, így fontos megtanulnotok kiállni magatokért és a párotokért.

A szüleiteknek és rokonaitoknak is diplomatikusan, de határozottan a tudtukra kell adni, ha maguktól erre nem jöttek rá. Javaslatokat tehetnek, és elmondhatják a véleményüket, ha kéritek a pároddal, de közvetlenül nem avatkozhatnak be az életetekbe az akaratotok ellenére. Még akkor sem bírálhatnak felül családi döntéseket, ha anyagi támogatást nyújtanak.

Miért ennyire fontos ez? Ha nagyobb teret kapnak a szülők, mint kellene, akkor óhatatlanul is konfliktusokat generálhatnak közted és a párod között. Ez nem azt jelenti, hogy direkt össze kell veszni a szülőkkel, viszont diplomatikusan, de határozottan kezelni kell az ilyen kényes helyzeteket. A szülők pontosan tudják, hogy mivel tudnak érzelmileg és esetleg anyagilag hatni rátok, az ilyen praktikáknak viszont ellen kell tudni állni a családi béke érdekében. Kinek a feladata a szülők/nagyszülők kezelése? Természetesen elsősorban a pár azon tagjáé, akihez tartoznak. Nincs helye megalázkodásnak, a család integritása mindenek felett elsőbbséget kell, hogy élvezzen, különben hosszú távú, és beláthatatlan következményei lehetnek az eseményeknek.

Egy jó nagyszülő hatalmas segítség lehet, ha az unokák is a képbe kerülnek. Ha anno is jó szülők voltak, valószínűleg nagyszülői szerepben is tündökölni fognak. Viszont, hogy a kellemes légkör, a jó kapcsolat meglegyen, ahhoz szükséges hogy a megfelelő tisztelettel viselkedjenek egymással az eltérő generációk.

Ha szeretnél többet olvasni a témában, ajánlom a könyvemet, amiben sok hasonló kérdésre igyekeztem válaszokat adni.

Gilján János életmód-, párkapcsolati- és szexuál coach

Gilján János videóit a könyvajánlójánál láthatjátok.

Ez is érdekelhet:

Házasság indukált impotencia

A függőség nem a józanság hiánya, hanem a kapcsolatok hiánya

SZER-ETET

Legyen békesség közöttetek

Egyszer csak megértitek, ez a lényeg

Szerelem és párkapcsolat rovat

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Mit tegyél, ha vágyadban minden más szerepel, csak a párod nem?

Jól nevelem a gyermekemet?

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik

Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való

Prenatális emlékek – őszinte gyermeki megnyilatkozásos videó az ikerlelkéről!


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.