Sikertelenség – láthatatlanság – Gondolatok a túlélési torzítás-ról

Sikertelenség – láthatatlanság – Gondolatok a túlélési torzításról

Azt biztosan tudod, hogy mindig a saját hibáimon át vezető útról írok. Azt mutatom meg, amit jól és rosszul csináltam, hogy Neked már ne kelljen ugyanazokat a hibákat elkövetni. Vagy legalább azt igyekszem hangsúlyozni, ami működött. Nem szégyellem a sikertelenségeket. De még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell fektetnem arra, ami rossznak bizonyult, hogy a Túlélési torzítás-t elkerülhessem. Most találtam egy cikket, amit szívesen ajánlok elolvasásra. A legfontosabb részeit idézem is. Az eredeti cikkhez vezető linket lejjebb megtalálod. 

Mi is ez a túlélési torzítás?

Valójában egy helytelen gondolatmenet. Egy olyan beidegződés, ami arra sarkall mindenkit, hogy a sikeresre hallgasson, a sikertelent pedig, mint lúzert, hagyja a fenébe…
Apukámnak volt egy hajléktalan barátja. Sokat beszélgettem vele. A szociális érzékenység, az EMBER megbecsülése mindig is a családunk jellemzője volt. Apukám műtős és ápoló volt, neki mindegy volt, milyen társadalmi státuszú emberről is van szó. Őt látta, nem az életmódját figyelte. No, ez a barát, mielőtt hajléktalan lett, utasszállító pilótaként dolgozott a MALÉV-nál. Mégis képes volt az utcára kerülni, és ott a találkozásaink idején már közel egy évtizede élt, a szocializmus végnapjaikor. Pisti tökéletes példája volt annak, mennyire jelentőségteljes dolog meghallgatni valakit, aki lecsúszott. Nyíltan elmondott mindent. Addigra leszűrte a tanulságokat – persze, a maga torzításaival együtt. De nekem felhívta a figyelmemet ennek fontosságára.

Pisti legnagyobb hibája az volt, hogy hiába is volt egy gazdag, megbecsült ember, nem volt olyan jó, nem tudta annyira megszerettetni magát, hogy foggal-körömmel harcoljon érte a családja. Munkájából adódóan keveset törődött velük, még ha otthon volt, akkor sem ők voltak az elsők, így amint egy repülési hiba miatt elvesztette munkáját, a feleség elvált tőle, és nem volt hol laknia. Biztos, ha előre tudja, mennyire fontosak lennének életében a családi szálak, akkor több figyelmet és törődést adott volna nekik, hogy később ő maga is ezt kaphassa tőlük. Megtanulta a leckét? Ki tudja… A lényeg, hogy mi tanuljunk hibájából! Ne csak a sikeres emberek történeteit olvassuk el, hanem kérdezzük meg a szerencsétleneket is, hol rontották el. Lehetőleg mi ne váljunk a túlélési torzítás áldozatává!

“A túlélési torzítás teszi vonzóvá számunkra a diétás gurukat, a celeb vezérigazgatókat és a sportoló szupersztárokat is. Vágyunk, hogy megtudjuk a sikerüknek titkát, szinte elkerülhetetlen. Rejtett nyomokat keresünk sikereik mögött, amelyek segítségével jobbá tehetnénk az életünket, miközben hasonlóan nehéz helyzetben vagyunk, mint amilyenben ők is voltak. Az egyetemek és a különféle konferenciák mind példamutató beszélőket részesítenek előnyben, akik balsorsuk és rossz esélyeik ellenére győztesként emelkedtek ki a tömegből. A gond itt az, hogy ezen inspiráló személyiségektől ritkán tudjuk meg azokat a dolgokat, amelyeket kerülni kell a siker érdekében, mégpedig azért, mert ők nem is tudják mik azok. Az ilyen jellegű információk elvesznek azokkal az emberekkel, akik nem arattak sikert, akik nem kerülnek ki jól a különféle rossz szituációkból. Őket senki sem fogja felkérni, hogy beszédet tartsanak egyetemeken és konferenciákon, sosem fognak címlapra kerülni. Pedig azt, hogy mit NE csináljunk, tőlük lehetne igazán megtanulni. A tanácsadó bizniszt kizárólag a túlélők irányítják.”

“Azért is leszünk a túlélési torzítás áldozatai, mert alapjába véve rossz statisztikusok vagyunk. Gyakran kérdezzük például a szép kort megélt embereket, hogy mi a titkuk. De azért cselekszünk így, mert ők az egyedüliek, akiket megkérdezhetünk. Azok az emberek, akik olyan rossz egészségügyi döntéseket hoztak, amelyeket ténylegesen kerülnünk kellene, mind békében nyugszanak a föld alatt. Őket nem kérdezhetjük meg választásaikról. Egyszer Willard Scott bemutatott a műsorában egy 110 éves hölgyet, aki szerint hosszú életének titka saját “étrendje”, amely szivarkákból, sajtrudakból és Robitussinnal meg juharsziruppal ízesített pulykahúsból áll. Hát akkor minek járunk konditerembe, meg miért próbálunk minél többet sportolni és emellett egészségesebben táplálkozni? Nem vesszük észre azonban, hogy a 110 éves hölgy típusú emberek egy nagyon kis részét képezik csak a mai napig élőknek. Ők azok, akik a haranggörbe szélén helyezkednek el. Sokkal többen vannak azok, akik naponta fogyasztottak zsíros ételeket és nem éltek olyan sokáig, hogy a tévében megjelenhessenek és elmondhassák történetüket. Az egészségtelen életmód nem fog jóra vezetni, azonban mindig lesz egy maréknyi szerencsés ember, aki aztán megjelenik a tévéműsorokban és az ismert magazinokban, ahol elmondja, hogy a hosszú élet titka napi egy doboz cigaretta.”“Ha úgy éljük le az életünket, hogy csak a “túlélőktől” tanulunk, csak a sikeres emberek könyveit olvassuk és csak a sikeres cégek történelmét tanulmányozzuk, akkor a világról alkotott képünk erősen torz, tudásunk pedig rendkívül hiányos lesz. Éppen ezért, amikor tanács után kutatunk, érdemes arra is fókuszálni, hogy mit NE csináljunk, hogy mi az, ami hiányzik, ahogy azt Phil Plait javasolta. De ne számítsunk arra, hogy ezen információkat megtaláljuk a sikeres emberek idézeteiben és bibliográfiáiban. Ők nem feltétlenül tudják, hogy szerencsések voltak-e és, hogy milyen mértékben. Sokan nem látják át, hogy a sikeresek hajlamosak azt az érzetet kelteni, hogy a valószínűtlen események valójában gyakoriak. Arról se feledkezzünk meg, hogy a bukottakat senki sem fizeti, hogy tanácsokat osztogassanak arról, hogy miként lehet a bukást elkerülni. Ez pedig nem igazán szerencsés, mivel a siker gyakran katasztrófák elkerüléséből áll, miközben rutinosan elviseljük a kezelhető károkat.”
Az idézetek a Schrödiger kutyája blogról származnak. Nagyon köszönöm építő gondolataikat! 

Ha úgy érzed, Te magad is szívesen megosztanád velünk elkövetett hibáidat, vagy éppen segítségre volna szükséged ezekből kilábalni, akkor jelentkezz erre specializálódott segítő csoportunkba a Facebookon:

Meghallgatlak

Ne szégyeld hibáidat. Sok kellemetlen helyzet magától múlik. De van, aminél segítséget kell kérjünk, hogy hamarabb megszabaduljunk tőlük. Nagyon nem mindegy, kinek mit mondunk el. Erről olvashatsz az Amit megosztasz az megnő című írásomban. De egy ilyen támogató csoportba bizalommal fordulhatsz ötletekért, tanácsokért, támogatásért. Már telefonos segítségkérésre is van lehetőség! Az aktuálisan elérhető segítőnkről a csoportban találsz infókat.

Várunk szeretettel: Szőke Kriszta és Mészárosné Kis Edit/Derita

Ez is érdekelhet:

Öröklött családi minták – és amit kezdhetünk velük.

Fókuszban: A NEVEK

Családi átok – Hogyan bocsáss meg szüleidnek?

Már genetikai szinten versengenek a szülők gyermekeik irányításáért és szeretetéért!

Holisztikus gyermekfejlesztés rovat

Holisztikus gyermekfejlesztés

Közös ritmus – altatás

Rezgésszint-emelés a mindennapokban

A férfiak is sírhatnak

Önsajnálat – nincs ennél nagyobb ellenséged az életben!

SZER-ETET

Az élet élvezetére való tudatos törekvés

Öröklött családi minták – és amit kezdhetünk velük

Családi átok – hogyan bocsáss meg szüleidnek?

A Teremtés üzenete

Szerelem és párkapcsolat rovat

Boldogság és Szenvedély rovat

Csillagszerelem rovat

Vénusztangó +18

SZER-ETET

Legyen békesség közöttetek

Egyszer csak megértitek, ez a lényeg

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Mit tegyél, ha vágyadban minden más szerepel, csak a párod nem?

Jól nevelem a gyermekemet?

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik

Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való

Prenatális emlékek – őszinte gyermeki megnyilatkozásos videó az ikerlelkéről!

Minden nap energiahiánnyal küzdesz? Hogyan lehet ezen segíteni?

Fogyatékkal egészen

Ha tudatosan vállaljuk be a nehézséget, az mindenképpen kifizetődik

SNI gyermeket nevelő családok – Nektek is jár a figyelem!

Hangtál és hangtálas meditáció


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.