Gyermekágyi depresszió vagy apátia kerülget?

Gyermekágyi depresszió vagy apátia?

Megvan ennek a hivatalos leírása, mikortól apátia valami és mikortól gyermekágyi depresszió az, amit megélünk. Mégis azt mondom, nem ez a lényeg. Nagyon máskor tud jönni, mint amiről a leírások szólnak. Szerinem az állandó szolgálat, folytonos készenléti állapot és fáradtság kombinációja ez, amikor úgy érezzük, magunkra vagyunk hagyva és nem tudunk megfelelni a feladatnak.

Mikor támad a gyermekágyi depresszió?

Nálam ez a legkisebb gyermekem 6-18 hónapos kora között volt jellemzően tapasztalható, egyre fokozódó mértékben. Ismerem pontosan az érzést. Már én is eljutottam odáig, hogy most azonnal meg akarok innen szabadulni, nem bírom tovább! Napokon keresztül ez járt a fejemben, és kerestem a lehetőséget, hogyan lehetne gyorsan kilépni nemcsak a helyzetből, magából az életből is. Sok, apró, bosszantó sikertelenség vezet el idáig. Olyan dolgok, amiket, ha kimondunk, ha beszélünk erről mondjuk egy barátnőnknek, azt mondjuk mi magunk is, hogy “ne is törődj vele, bolondság ezen bosszankodni”. Mégis el tudják venni az ember utolsó életkedv-morzsáját is.

A kisbaba a világ legédesebb dolga. A kisbaba csodálatos, imádnivaló, és rengeteg törődést igényel. De van az a pont, amikor már nincs kedvünk vele törődni, és már nem is akarjuk a karunkban tartani, mert csak egy újabb feladatot látunk benne. Egy újabb bosszantó apróságot produkál, és félő, az volt az utolsó csepp a pohárban, így inkább próbálunk távol lenni még az imádott gyermektől is. Ez már az önvédelmi fázis.
Ilyenkor már nagyon nagy szükségünk van egy külső segítőre.Persze, nem akarjuk bevallani még magunknak sem, hogy idáig jutottunk. Főleg, az önálló, sikerorientált emberek érzik ezt katasztrofális kudarcnak, tehát, mindent elkövetnek, hogy ez ne derüljön ki. Mások megfelelési kényszertől vezérelve fordulnak teljesen csendben magukba. Vagyis ezek az emberek biztosan nem kérnek segítséget, és látszólag ugyanúgy törődnek környezetükkel, nehogy kiderüljön, összeomlás következik.

Ha mégis van egy picike kedved ekkor élni, ha úgy gondolod, csak kihúzod magad újra a kakiból, akkor a következőt javasolom:

Oszd ki a feladataid nagy részét. Ne törődj semmi mással, csak olyan dolgokkal, amikről tudod, hogy örömet szoktak okozni. Tudom, éppen ebben a pillanatban semmi sem okoz örömet. El vagy zárva, egy vastag burok van a szíveden, ami semmit nem enged sem ki, sem be. Mégis, akarattal túl tudsz lenni ezen is. Tehát, koncentrálj a jó dolgokra.

Kicsit erőltesd meg magadat, lépj ki az önsajnálatból. Simogasd a babádat, bújj hozzá, ölelgesd, puszilgasd. Mondd neki, hogy szereted, még akkor is, ha adott pillanatban nem érzed. Felé legkönnyebb ilyenkor megnyílni, és az ő kedves reakciója tudja megnyitni bezárkózott szívedet. Tehát, először csak játszd el, hogy jó vele, aztán megjön az érzés is. Egyél csokit vagy banánt! Ezek boldogsághormonokkal ajándékoznak meg. Légy a kedves kisállataid közelében! Ők apró gesztusokkal jelzik, hogy érzik, mi van Veled, és ilyenkor igazán jól esik minden őszinte együttérzés.

Tudnod kell, soha senki nem tud a Kicsi Kincseddel olyan jól törődni, mint ahogyan Te, és pótolhatatlan űrt hagynál magad után a gyermek számára. A felnőttek csak-csak kiheverik, de ő sosem.

Ha egy picit nyíltabbá váltál már, rá tudsz tekinteni magadra kívülről. Láthatod, ez nem Te vagy. Egy valami megpróbálta elrabolni a lelkedet és vele együtt a testedet is. Vedd fel a harcot!
Keresd meg újra önmagad!

Fontos segítség ilyenkor az energiaszintünk felemelése, bármilyen módszerrel. Itt összegyűjtöttünk néhány jól működő lehetőséget.

Ha úgy érzed, szükséged lenne valakire, aki meghallgat, valakire, aki pontosan tudja, Te most mit érzel, hívj fel engem. Ha lehet, ne éjszaka, mert akkor alszik a családom, nem tudok beszélgetni. De 9-19 óra között hívhatsz a Facebookon a messengeren a Mészárosné Kis Edit felhasználón.
Éjszaka is kérhetsz segítséget, de akkor csak írni tudok. Telefonos éjszakai szolgálatot Német Annamari lát el a 0620/556-8883-as számon. 

Nem vagy egyedül! De ezt a helyzetet csak Te tudod megoldani!

A környezetnek:

Árulkodó jelek után nézhettek a neten. De a legjobb, ha egyszerűen igyekeztek kivenni a részeteket az otthoni feladatokból. Nagyon fontos az anyukának, hogy mással is tudjon törődni, ne csak a gyermek és a háztartás legyen a dolga, mert ezt börtönként fogja értékelni egy idő után. Napi fél óra szabadidőt mindenképpen kell biztosítani az anyuka számára, ha nem akarjuk, hogy stresszes házisárkánnyá váljon!

Menjen anyuka egyedül ki a szabadba, hadd járjon tornázni, vagy valamilyen klubba, heti egy-egy alkalommal. Hagyni kell egyedül étkezni napi egyszer, ne csak mindig a gyerekekkel közösen kapjon be néhány falatot.

Mindennél fontosabb az alvás. Természetesen apuka napközben dolgozik, éjszaka pihenni szeretne, de ha anyuka nem tudja még megközelítőleg sem kialudni magát, akkor könnyebben kiakad, mintha pihenten ébredt. Valamilyen megoldást mindenképpen kell erre a gondra találni, és nem anyukára bízni, hogy majd azt is megoldja, mert ő kell úgyis a gyereknek. Ez kb. olyan lehet a számára, mint egy cserbenhagyásos gázolás. Csak itt a lelke sérül komolyan.

Ha szeretitek a kisbaba anyukáját, mindenképpen hozzátok fel a témát! Már ez is sokat jelenthet a számára, hiszen érzi a gondoskodni vágyást részetekről!

A babafejlesztés a szülő jólléténél kezdődik! Csak abból tudsz adni, amid van. Figyelj a saját feltöltődési lehetőségedre is!

Szeretettel: Mészárosné Kis Edit / Derita

Ez is érdekelhet:

A babafejlesztés a szülőfejlesztésnél kezdődik!

Miron holisztikus életmód program e-book – Gyermekfejlesztés epigenetikai alapokon

Védőburok készítése és használata

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.