Tejmentes puncs torta

Manapság a tejmentes diétát már nem is annyira nehéz betartani. De az is lehet, hogy nekem ez csak azért tűnik könnyebbnek, mert mi a lányommal gluténmentes diétára kényszerülünk. A tejet általában Sinlac és Humana SL tejmentes tápszerrel szoktam fele-fele arányban helyettesíteni. De ugyanilyen finom lesz mandula vagy rizstejből is! Ez a piskóta olyan lett, hogy a férjem szerint 20 éve nem készítettem ennyire jól! No, akkor mit is csináltam,  hogy ez lett a legjobb tejmentes puncs torta? 

Tejmentes puncs torta 12 adag

Piskóta elkészítése

6 tojás
6 ek víz
1 bögre cukor
1 bögre liszt
fél csomag sütőpor
1 csipet só

A 6 tojás fehérjét habosra verjük gépi mixerrel, folyamatosan adagolva a csipet sót, a hideg vizet, majd a cukrot, végül a lisztet, és a sütőport is.

Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük. Nekem 150 fokon, hőlégkeveréses sütőben kb. 40-50 perc alatt lett kész.

A kihűlt tortalap tetejéből levágunk egy kb 1 cm magas szeletet, és kiszedjük a torta belsejét, hogy kb 1 cm széles perem maradjon.

Töltelék hozzávalók

1 tojás
15 dkg cukor
1 dl gyenge feketekávé
2 ek kakaó
10 dkg margarin
2 dl növényi tej
1 dl rum vagy rumaroma
10 dkg babapiskóta
céklapor vagy piros ételfesték

A tojás fehérjét habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgáját, a kávét és a kakaót. Állandóan keverve felhevítjük, de nem forraljuk!

A tűzről levéve, még melegen belekeverjük a margarint, ha az elolvadt, az elmorzsolt tortabelsőt, a rumot/aromát is bele tesszük.

2 dl tejbe belekeverünk 0,5 dl rumot vagy egy ek. rumaromát, és pici ételfestékkel rózsaszínre színezzük, majd a babapiskótákat rövid időre megmártjuk a rózsaszínű növényi tejben, vigyázva, hogy lehetőleg ne ázzanak el.

Az áztatott babapiskótát 4-5 darabra törjük, és hozzákeverjük a kakaós masszához.

A maradék rumos tejjel meglocsoljuk a piskótalapot, az oldalát és a tetejét is (amikom már nem akarjuk mozgatni!).

A piskótába töltjük a kakaós masszát, és befedjük a levágott piskótaszelettel.

Teteje hozzávalók

2 ek rum aroma
0,5 dl málnaszörp
50 dkg porcukor

A porcukrot átszitáljuk, és összekeverjük 0,5 dl rummal és 0,5 dl vízzel, pici céklaporral rózsaszínre festjük, majd a torta tetejére öntjük, hagyjuk, hogy elterüljön, és lecsorogjon az oldalán.

Ha nincs porcukrunk, készíthetjük kristálycukorral és szörppel is. Az áfonya és a málna illik nagyon hozzá. Ekkor 0,5 dl. szörpöt 50 dkg cukorral felfőzünk, míg sűrű cukorszirupot kapunk.

Kérdéseiddel bátran fordulj hozzám:

Mészárosné Kis Edit

A tej- és gluténmentes változatot itt találod

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük