Puncs torta – gluténmentes, tejmentes

A gluténmentes diéta elején folyton azzal szembesül az ember, hogy ezt sem meg azt sem ehet, és amit lehet, az is más és idegen ízű. Ez a gluténmentes, tejmentes puncs torta nagyon finom, és az újonnan kezdett diéta idején sem lesz idegen. A tészta állaga keményebb, még így tojással is, de örömmel fogyasztható! A 4-5 éves gyermekeimnek sem voltak izgatóak az összetevői! A receptben feltüntetett növényi tej nálunk fele arányban Sinlac és Humana SL tejmentes tápszer volt.

Puncs torta

Piskóta hozzávalók 20 cm átmérőjű formához

3 tojás
300 g Szafi Free hajdinás piskóta lisztkeverék
200 g cukor
2 ek citromlé
200 ml víz
vanília aroma (ízlés szerint)
1 nagy alma reszelve

Piskóta elkészítése
A tojásfehérjét gépi mixelővel habosra verjük. Eközben folyamatosan adagoljuk egy kis tálból a cukrot, majd a sárgáját, a vizet, citromlevet, aromát és az almát, a leírt sorrendben. Továbbra is a gépi mixelővel keverve hozzá öntjük a Szafi lisztkeveréket.
Sütőpapírral kibélelt formába öntjük. 150 fokon kb. 30-35 percig sütjük hőlégkeveréses sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük az állapotát!

Amikor kihűlt, levágjuk a tetejét, kivájjuk a belsejét úgy, hogy egy centis perem maradjon, és az alján is egy centis réteg legyen. 

Töltelék hozzávalók

A piskóta belseje
1 tojás
1 dl kávé
1 ek kakaópor
csipet só
10 dkg margarin
1-2 bögre kukoricapehely
cukor (ízlés szerint, nekem kb. 15 dkg)
rum aroma (ízlés szerint)

A tojás fehérjét habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sárgáját, a kávét és a kakaót. Állandóan keverve felhevítjük, de nem forraljuk!

A tűzről levéve, még melegen belekeverjük a margarint, ha az elolvadt, az elmorzsolt tortabelsőt, a rumot/aromát is bele tesszük.

1 dl növényi tejbe belekeverünk 0,5 dl rumot vagy egy ek. rumaromát, és pici ételfestékkel rózsaszínre színezzük, majd annyi gluténmentes kukoricapelyhet keverünk hozzá, amivel már elég sűrűnek tűnik. Meg fog dagadni, felszívja a még látható kis nedvességet, ezzel számoljunk!

Rózsaszín máz hozzávalók

2 ek rum aroma
0,5 dl málnaszörp
50 dkg porcukor

A porcukrot átszitáljuk, és összekeverjük 0,5 dl rummal és 0,5 dl vízzel, pici céklaporral rózsaszínre festjük, majd a torta tetejére öntjük, hagyjuk, hogy elterüljön, és lecsorogjon az oldalán.

Málnás máz hozzávalók

40 dkg cukor
0,5 dl málna/ áfonya szörp

Ha nem akarunk puncs külsőt (vagy éppen nincs porcukrunk), választhatjuk a málnásat vagy áfonyásat is. Ekkor lassú tűzön forralva sűrű cukormázat készítünk. Nagyon illik a belső ízvilághoz!

Bármilyen kérdéseddel fordulhatsz hozzám:

Mészárosné Kis Edit / Derita

A tejmentes puncs torta képei segíthetnek az elkészítésben. Ezeket itt találod.

Nézd meg többi gm finomságunkat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük