Mit szabad, mit nem szabad – Beszéljünk gyerekeink szexuális neveléséről!

Gyerekeink szexuális neveléséről

Egy újabb érzékeny témába vágok most bele, hiszen a gyereknevelés az a terület, ahol mindenkinek van véleménye, és ezek a vélemények egymástól akár teljesen eltérőek is lehetnek. Bármit leírok, az meg fogja osztani az olvasóimat, ezért pusztán a saját véleményemet fogom most bemutatni a gyermekek szexuális neveléséről. Nem kötelező egyetérteni velem, viszont arra megkérem a kedves olvasóimat, hogy legalább gondolkozzanak el a következő mondatokon. 

A legtöbb családban a gyerekek szexuális nevelése és a szexuális nevelésről beszélni, még manapság is egy kényes kérdés!

Sokan gondolják úgy, hogy egyszer csak eljön egy “mágikus dátum”, amikor a gyereket be lehet avatni a nagy titokba, de addig a legjobb, ha semmiről sem tud semmit. Ez egy veszélyes hozzáállás, hiszen ha sosem volt téma a szex a családban, akkor egy rendkívül kínos szerencsétlenkedés lesz a kiskamasszal, amikor az egyik szülő végül megpróbálja teljesíteni ezen szülői kötelességeit. Az internet korában a gyerekek elég hamar információhoz jutnak, én viszont az üres információknál sokkal fontosabbnak tartom a szülőktől látott pozitív mintát. A gyerek szemében a szülei testesítik meg a legelső és legfontosabb szerelemes párt, amivel élete során találkozik. Amennyiben ez a minta hiteles és erős, akkor neki is jószerivel ilyen nagyszerű párkapcsolata lesz a későbbiekben, de ha a minta amit lát romokban hever, akkor sajnos azt a mintát fogja ő is magába szívni és leutánozni.

Én úgy gondolom, hogy a szexuális nevelés már a fogantatásnál elkezdődik. Amennyiben hatalmas szerelem és szexuális energia kavarog amikor a baba megfogan, az véleményem szerint kedvező alapot teremt a baba életének, így a szexuális fejlődésének is. Ezért is tartom fontosnak, hogy csak akkor vállaljunk gyereket, amikor a kapcsolatban megvan a kellő stabilitás, szerelem és szexuálisan is összeillenek egymással a felek. A fogantatás az a pillanat, ahol fizikailag minden elindul, ezért úgy gondolom, hogy már a babát létrehozó aktus minősége is hatással van a baba fejlődésére. Nem véletlen az sem, hogy kisebb a megtermékenyülés esélye, amennyiben a nőnek nem volt orgazmusa, nem élvezte a szexet, és ha nem szerelmes a párjába.

A következő állomás a terhesség szakasza, úgy gondolom, hogy ezen a korszakon is nagyon sok múlik. Magzati korban az anya által átélt pozitív szexuális élmények és orgazmusok is jótékonyan hatnak a csemete szexuális fejlődésére, tekintettel arra, hogy a köldökzsinóron keresztül ő is megkapja a szex és az orgazmus során felszabaduló boldogsághormonokat. Így közvetetten a baba is a szexuális izgalom hatása alá kerül. Véleményem szerint a szexuális energia és az életerő között szoros a kapcsolat, ezért az ilyen állapot nagyban hozzájárul a baba egészséges fejlődéséhez. Ezzel nem akarok egyetlen kismamát sem az akarata ellenére a terhesség alatti szexre “kényszeríteni”, hiszen ha nem érzi a késztetést a szeretkezésre, az valamilyen okkal történik. Szerencsések azok a párok, ahol a terhesség alatt is megmaradnak az együttlétek. Ha megvan a vágy, és nincs orvosi tiltás, én mindenképpen a gyakori szeretkezések folytatását ajánlom végig a terhesség ideje alatt. Viszont ugyanilyen fontosnak tartom azt is, hogy a leendő apa minden erejével igyekezzen megfelelő stabil és biztonságos hátteret biztosítani az anyukának, mivel az anyuka esetleges bizonytalanságát a baba is érezni fogja. Ha azt akarjuk, hogy a baba pozitívan álljon a világunkhoz amibe érkezni fog, akkor biztosítsunk az anyukának olyan körülményeket, amiben ő jól és biztonságba érezheti magát.

Születés után a szexuális útmutatást az első pillanatoktól adhatjuk a babának olyan formában, hogy megkapja a kellő intimitást, simogatást, ölelést, szeretetet és érzékeli a szülei közötti szerelmet, összhangot és szexuális energiákat. Ha jót akarunk a gyerekünknek szeressük még jobban a párunkat, őrizzük meg a szerelmet a kapcsolatunkban! Ahogy cseperedik a gyerkőc, fontosnak tartom, hogy a szexualitás ne egy “mumus” vagy bűnös tevékenység legyen, mert az rengeteget árthat a szexuális fejlődésnek és komplexusokat alakíthat ki. A gyerkőc első szexuális megnyilvánulásait szeretetteljes elfogadással kezeljük, a felmerülő kérdéseire pedig az értelmi és érzelmi fejlettségi szintjének megfelelően reagáljunk. Az alapkoncepció szerintem akkor jó, ha azt tanulja meg, hogy a szex az élet normális velejárója, egy csodálatos dolog, a szerelemesek közötti szerelem egyik kifejeződési formája.

Amennyiben sikerül ilyen módon előkészíteni a gyerkőcöt, akkor nagyobb eséllyel lesz kiskamasz korában is nyitott a szexuális kommunikációra a szüleivel. Ha pedig nyitott, akkor tudunk neki támogatást is adni a felmerülő kérdéseiben és problémáiban. Az egyedüli szexet hívhatjuk öngyönyörszerzésnek, fontos hogy a kiskamaszok nyugodt körülmények között tudják felfedezni a testüket és az érzéseiket. A kislányoknak fontos, hogy megtanulják fokozni a szexuális izgalmukat. A kisfiúknak pedig fontos, hogy ne titokban 2 perc alatt rendezzék le a maszturbációjukat, hanem adjanak több időt a folyamatnak és ismerjék meg a testük reakcióit. Ha adhatok egy gyors és egyszerű tanácsot, egy 11-12 éves fiúcskának érdemes venni egy 8-10 perces homokórát azzal az útravalóval, ha öngyönyörszerzésre támad kedve, akkor próbáljon kitartani addig, amíg le nem peregnek az órában a szemek. Tanulja meg, hogy ennek a tevékenységnek időt kell hagyni, nyugodtan koncentráljon magára és az érzéseire. Fontos, hogy a szobájába kopogás nélkül ne nyissunk be, nehogy megzavarjuk őt ilyenkor.

Én úgy gondolom, hogy hatalmas előnnyel indulnak azok a fiatalok a szexualitás világában, akik megfelelő útmutatást és mintákat kaptak a szüleiktől hozzá. Jómagam a könyvemben kiskamaszok számára is érthetően fogalmaztam meg a férfi multiorgazmus módszereit és előnyeit, kezdetnek valószínűleg azt fogom odaadni a fiacskámnak, aztán ha kérdései lesznek, majd igyekszem válaszolni neki. Ha szeretnél bővebben olvasni az általam fontosnak tartott szexuális módszerekről és technikákról, melyek akár kiskamaszok számára is hasznosak lehetnek, ajánlom a figyelmedbe az itt megtalálható könyvemet.

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Gilján János további írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban találhatod.

Ez is érdekelhet:

Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Mit tegyél, ha vágyadban minden más szerepel, csak a párod nem?

Jól nevelem a gyermekemet?

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.