Érzelem kontra értelem – és a mély élmények

Érzelem kontra értelem – avagy hogyan születnek az igazi mély élmények?

Mivel egy racionális beállítottságú pasi vagyok, sokszor megkaptam már, hogy az igazi mély élmények mind a szívhez köthetőek és kapcsoljam ki a racionalitásomat, ami csak gátol a nagy dolgok megélésében…

Ezzel nem értek egyet, azt gondolom, hogy az ész és az érzelem nem kell, hogy egymás ellenségei legyenek, nagyszerűen tudnak harmóniában is működni egymással. Én a házasságomat és a gyereknevelésemet is igyekszem maximálisan racionális szempontok alapján csinálni, de ettől még szerelmes vagyok a feleségembe és a fiacskámat is imádom.
Megélem a szerelmet, megélem a nagyszerű szexuálisunkat, megélem a fiacskám szeretetét, a barátaim és a szüleim szeretetét is, de közben racionálisan elemzem, hogy milyen lépésekkel tudok bizonyos folyamatokat még jobbá tenni az életemben.

Ilyen racionális elemzések vezettek oda, hogy több fókuszt helyezzek a feleségemre, és igyekezzek jobban támogatni őt a mindennapokban, mint ahogyan korábban tettem. Ilyen racionális elemzések vezettek oda, hogy a fiacskám nevelésében fokozzam a fizikai kontaktusok mennyiségét, gyakrabban ölelgessem őt, hogy érezze a testem jelenlétét.

Óva intettek attól, hogy személyeskedjek és pálcát törjek mások feje fölött, de mivel szókimondó gyerek vagyok, ezt az intelmet most félresöpröm és elmondom a véleményemet. Ostobának tartom azt, aki úgy gondolja, hogy kizárólag a szív útja vezet a minőségi élményekhez és azt is ostobának tartom, aki úgy gondolja, hogy kizárólag az ész alapján szabad élnünk az életünket. Én úgy gondolom, hogy a minőségi élethez fontos a forró szív és a hideg fej párosa. Ez azt jelenti, hogy legyünk képesek racionálisan felismerni az életünk eseményeit és logikus döntéseket hozni az életminőségünk javítása érdekében, de mellette legyünk képesek nagyon szeretni mindazokat, akik fontos szerepet töltenek be az életünkben (önmagunkat is beleértve).

Amennyiben érdekelnek még további gondolataim is az életminőség fejlesztési lehetőségeiről, akkor ajánlom a könyvemet, melyben elég jól összefoglaltam a gondolataimat. A könyvem bemutatójához itt juthatsz el.

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Figyelmedbe ajánljuk a Boldogság és Szenvedély rovatunkat, ahol Gilján János írásait tesszük közzé.
Ez is érdekelhet:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.