Holisztikus babafejlesztés családi környezetben

Holisztikus babafejlesztés családi környezetben

Mitől holisztikus babafejlesztés ez? Ha valami holisztikus, azt valójában egységében szemléljük. Tehát, nem csak egy oldalt emelünk ki és tökéletesítünk a maximumig, hanem inkább mindennek az egymáshoz fűződő harmonikus működését helyezzük előtérbe. Így nem törekszünk tökéletességre, nem az a cél, hogy vegánul étkezzünk, kihagyva minden gramm cukrot, vagy hogy naponta dinamikusan fejlesszük a gyermeket. Van néhány alapszabály, amit be kell tartani, de semmit sem szabad a kellemetlenségig fokozni. A legfontosabb alapszabály: figyelni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mindennapos mozgásra, a heti szinten ajánlott tevékenységekre, de az egész nem ér semmit, ha a baba nem érzi jól magát közben!

A legfontosabb szempont, hogy bármit is teszünk a babával, az örömmel töltse őt el! Az egyetlen alapelv, amit minden körülmények között figyelembe kell venni:

A célunk a baba rezgésszintjének magasan tartása!

Ez természetesen ugyancsak összetett kérdés. Ehhez az egész családnak együtt kell működni, lehetőség szerint nem idegeskedni, nem stresszelni a holnap miatt, hanem a jelen pillanatban örülni egymásnak.

Ki az, aki ezt képes megvalósítani?

Valóban nem képes mindenki ezt így megvalósítani. DE erre törekedni mindenkinek érdemes! Jó, ha tudja a szülő, a baba magas rezgésszintje a szüleinél kezdődik! Ugyanakkor, ha apuka ideges az egész napos munka miatt, anyuka ne stresszeljen azon, hogy apuka leviszi a baba rezgésszintjét a saját rossz kedve miatt! Ilyenkor jó, ha együtt elmennek fürdeni, vagy egy közös sétára, együtt játszásra kerítenek sort. A baba szereti látni, ahogyan szülei feloldódnak. Jóval bölcsebbek a gyermekek, mint azt a felnőttek sokszor feltételezik róluk! Pontosan tudják, lehet valakinek rossz napja, és boldogok, ha éppen ők azok, akiknek sikerül a szülők rossz kedvét elhessegetni egy-egy édes mosollyal vagy kacagással. Ne legyünk türelmetlenek magunkkal, és legyünk tudatában, a gyermek sem várja el a szüleitől, hogy isteni magasságokban létezzen. Legyen csak egy esendő ember a szülő, aki igenis akar önmagáért tenni, és igyekszik letenni a napi gondokat, amikor hazaér a családhoz.

Mit kell tenni naponta?

Ahány család, annyi szokás. Ugyanakkor igyekezzünk minden napra beiktatni 15-20 perc együtt játszást, közös pancsolást vagy játékos tanulást. Itt sem az a cél, hogy belegebedjen a szülő, hiszen attól nő a baba rezgésszintje, ha jól érzik magukat együtt. Sokszor elég a picinek, ha mellé fekszünk, és csodáljuk őt, ha csak nézzük, és beszívjuk szépségét.

Mészárosné Kis Edit / Derita

A vegán étkezés ettől függetlenül nem elvetendő, sőt, egy nagyon jó dolog lehet. Csak semmit se erőltessünk a gyermeknél. A témáról itt gyűjthetsz infókat.

Holisztikus baba- és gyermek fejlesztés
Nyilvános csoport · 284 tag
 

Csatlakozás a csoporthoz

 

Baba- és gyermekfejlesztés minden szinten, akár a fogamzástól kezdve! Mondjátok el, amit tudtok, és kérdezzetek szakembereinktől, amiben bizonytalanok…

Ez is érdekelhet:

Holisztikus gyermekfejlesztés

Epigenetika és emlékezés

Gyerekdalok, mondókák – Készítsünk együtt beszédindító videókat!

Gyermekágyi depresszió vagy apátia kerülget?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.