Fókuszban a PAJZSMIRIGY, ami alapvetően női betegség

FÓKUSZBAN A PAJZSMIRIGY BETEGSÉG

A nőknél ötször-nyolcszor gyakrabban fordul elő a pajzsmirigy működési zavara a férfiakhoz képest. A pajzsmirigy közvetlenül a torok csakra energiaközpontjához kapcsolódik. A pajzsmirigybetegség napjainkban népbetegség – azért, mert az emberek nem szeretik önmagukat.

  • BEVEZETŐ GONDOLAT a téma kapcsán. Ismert, hogy amíg a férfiakra inkább jellemző a testi erőszakosság, addig a nőkre alapvetően a verbális abúzus jellemző. Úgy látom a női verbális abúzus, a feldolgozatlan érzelmek és a pajzsmirigy működési zavarok alapvetően összefüggnek. A pajzsmirigy működési zavara alapvetően a nőket érinti, ez azt jelenti, hogy a női princípium tanulja szeretni önmagát és így a másik férfi princípiumot. Ez egyezik azzal a rendszerfelállítással, amiről korábban írtam,  hogy a lélek női princípium része tanul szeretni, a férfiak meg elfogadni, mindkettő komoly feladat, a sok ezeréves minták, harcok után.

 

  • Mindenkinek van lelke. A fizikai állapotunk mindig azt mutatja, ahogyan a lélek érzi magát az adott időszakban a fizikai testben. Mivel a mellékvese és a pajzsmirigy is páros szerv, a megbetegedésük valamiféle párkapcsolati problémára utal. Itt jön az első fontos kérdés: kivel kellene elsősorban jó párkapcsolatot működtetnünk az életünkben? Magunkkal. A pajzsmirigybetegség napjainkban népbetegség – azért, mert az emberek nem szeretik önmagukat.

 

  • A pajzsmirigy a nyakon a gége előtt elhelyezkedő PILLANGÓ alkú belső elválasztású mirigy szerv, mely jódtartalmú hormonokat termel. A hormonjai a T3 – trijód-tironin, és a T4 – tiroxin. A pajzsmirigy hormonjai, a thyroxin és a trijodthyronin szabályozzák a szervezet energia- és hőháztartását. Ehhez jódra van szükségük, amit általában a táplálékból nyernek. Ezek a hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere- és égési folyamatokat. A pajzsmirigy termeli a kalcitonin nevű hormont is, amely a kalcium- és a foszforanyagcserét szabályozza.

 

  • A pajzsmirigy közvetlenül a torok csakra energiaközpontjához kapcsolódik. A torokcsakra betegségei szinte mindig a beszédproblémákban jelentkeznek. A torokcsakra betegségei lelkileg az önkifejezéssel, ezen belül is a gondolatok kifejezésével függnek össze. A torokcsakra birodalmába tartoznak azok az új elgondolások, amelyek – Heinrich von Kleist szerint –beszéd közben születnek: A régit elengedjük, és helyet adunk az újnak. A torokcsakra zavarával küszködőknek nem akarják elengedni a régit, s így nem tudnak helyet adni az újnak, a növekedésnek. Így jellegzetes zavarok jönnek létre: az illető gyakran kér elnézést, mogorva és rosszkedvű. Az ilyen ember zavaros és kusza. A torokcsakra tipikus zavara a racionalizálás, amikor az ember önmagát és másokat, a tetteket és az érzéseket intellektuálisan akarja megmagyarázni. Ezzel elveszti rugalmasságát és megmerevedik.

 

  • PAJZSMIRIGY TÚLMŰKÖDÉSE Úgy tartják, hogy ezen pajzsmirigyproblémák lelki oka szorosan kapcsolódik az élni vágyáshoz. A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásról, bajokról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyet. Az az érzés kínozhat, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számunkra!

Ha pajzsmirigyed TÚLMŰKÖDÉSÉTŐL szenvedsz, akkor érdemes megkérdezni magadtól, hogy vajon nem nyomom-e el állandóan az érzelmeimet azért, hogy látszólagos teljesítménnyel bizonyítsak, netán túlkompenzáljak valamit? Ez főleg az agresszív, „üss vagy fuss” ösztönös érzelmek esetén lehet szembetűnő, mert ilyenkor állandó a belső harc, a vívódás. Mivel állandóan készenléti állapotban van, ezért nem pihenhet meg egy pillanatra sem. Állandóan értékelnie kell, hogy támadjon, törjön előre, vagy pedig meneküljön, fusson el. A rosszabb ebben az állandó készenléti állapotban nemcsak a folytonos készenléti állapot, hanem a támadás vagy menekülés, fekete vagy fehér választási lehetősége.

A PAJZSMIRIGY ALUL-MŰKÖDÉSE
A pajzsmirigy alul-működés gyakori betegség, mégis kevesen tudnak érintettségükről. Ennek lelki okai nagyon sokfélék lehetnek, és amíg meg nem érted és fel nem „dolgozod” ezeket, a tested „riadót” fúj, lelassul a szervezetedben az anyagcsere. A pajzsmirigy alul-működésnél a thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon termelése nő.
A felgyülemlett negatív érzések, amelyeket nem vagy képes kiengedni magadból, a frusztráltság, a düh, a keserűség mind a pajzsmirigy alul-működés lelki okai közé sorolhatóak. Amikor nem mersz szembenézni a gondokkal, amikor nem tudsz „beszélgetni” önmagaddal, vagy kiállni magadért, esetleg már nincs semmi motivációd, szintén megbetegedhetsz. A pajzsmirigy alul-működés lelki okai közé tartozik az is, ha folyamatosan felvállalod az áldozat szerepét, eszerint éled a mindennapjaidat és állandóan szomorú, búskomor vagy.

  •  A TOROKCSAKRA ZAVARÁRA VISSZAVEZETHETŐ TESTI BETEGSÉGEK és problémák fülcsengés (tinnitus) és a fülzúgás, Légzési nehézségek, Mandulagyulladás, Megfázás, Nyakfájdalmak, Torokfájás, Tüdőproblémák.stb.

Prof. Bókkon István

Ez is tetszhet még: A betegségek lelki okai

Ez is érdekelhet:

A babafejlesztés a szülőfejlesztéssel kezdődik – gyermeked betegsége a Te lelkedet tükrözi

Te vagy gyermeked szenvedtek-e valamilyen függőségben?
Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.