BDSM… Kell neked, vagy nem kell neked

BDSM

Kell neked, vagy nem kell neked?

Ezt az írásomat azoknak szánom, akik a szexuális életüket szeretnék fejleszteni vagy éppen helyrehozni, és megfordult a fejükben valamelyik BDSM vonal kipróbálása.

Először is pontosítsuk alap szinten, hogy mit jelent ez a négy betű.
A BDSM gyűjtőszó az angol Bondage & discipline (B&D), Domination & submission (D&S), Sadism and masochism (S&M) szavakból képzett rövidítés, magyarul „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus” fogalmakat jelöli.
Bővebben angolul

A jelen cikkemmel azt kívánom megvizsgálni, hogy kiknek való ez, milyen előnyöket várhatunk a kipróbálásával, valamint azt, hogy ugyanazon előnyöket hagyományos, a BDSM világban úgynevezett “vanília” szex segítségével is elérhetjük-e. Két dolgot szeretnék már rögtön a cikkem elején leszögezni:
1. Mi a feleségemmel nem alkalmazunk BDSM technikákat, és a vágy sincs meg bennünk, hogy ebbe az irányba mozduljunk. 
2. A feleségemet megelőzően más partnereimmel voltak BDSM-be sorolható szexuális élményem, de számomra ezek sosem adtak hozzá az élvezetem értékéhez.

Rögtön felmerülhet a kérdés, hogy miért írok valamiről, amiben minimális szintű csak a tapasztalatom, a válasz egyszerű. Elég sokat beszélgettem a BDSM szakértőivel vagy lelkes gyakorlóival, és olvastam számtalan cikket a témában. Az így összegyűjtött pozitívumokat igyekszem most szembeállítani a hagyományos “vanília” szex lehetőségeivel.

Mielőtt belevágunk, fontosnak tartom kiemelni, hogy minimális BDSM vonal gyakorlatilag az összes szexuális kapcsolódásban fellelhető, hiszen a szex során az egyik fél inkább irányítja a folyamatot, mint a másik. Lefordítva ez azt jelenti, hogy az egyik picit dominánsabb, mint a másik. Ez a mi esetünkben úgy néz ki, hogy a páromnak engedem, hogy ő szabja meg többnyire a pózokat, a behatolási szöget és a tempót. Ezt azért csináljuk, mert én bármilyen felállást képes vagyok élvezni, míg őt könnyebben kizökkentheti, ha nem az optimális ingereket kapja. Azonban abban a pillanatban, ha én érzem, hogy másra vágyom, ezt jelzem neki és onnantól már abba az irányba mozdulunk, ami számomra kedvezőbb. A kulcs az összhang és a kommunikáció.

Először is nézzük, hogy kiknek ajánlom a BDSM kipróbálását. A válasz roppant egyszerű, azoknak, akik már fantáziáltak életük során ehhez köthető szituációkról, mint kikötözés, dominancia, alávetettség, fájdalom okozása, vagy éppen megélése. Azoknak viszont, akik hozzám hasonlóan egyetlen alkalommal sem fordult meg a fejükben a felsoroltak bármelyike maszturbáció vagy szeretkezés során, azoknak úgy gondolom, hogy fölösleges ezt az irányt erőltetni. 
Felmerül a kérdés, hogy mi legyen olyankor, ha a pár egyik tagja nyitott lenne rá, de a másik nem. Ez egy nehéz helyzet, ilyenkor érdemes kommunikálni arról, hogy hogyan tudják összeegyeztetni a vágyaikat a felek. Amennyiben például a feleségem szeretné kipróbálni a BDSM valamelyik ágát, és ez valóban fontos lenne neki, én valószínűleg belemennék a kedvéért. Belemennék még akkor is, ha tudnám, hogy jószerivel az én élményeimet ez nem fogja fokozni, de igyekeznék nyitottan hozzáállni, hogy átélhessem azt az élvezetet, ami a szituációban rejlik. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy mindenki meg tudja élni a benne rejlő vágyakat, így mindent megtennék, ha a páromnak ilyen vágyai lennének szexuálisan, hogy ebben is támogassam őt, amíg ez persze nem megy az én élvezetem rovására.

A folytatásban nézzük meg, hogy milyen előnyökre számíthat egy pár a BDSM kipróbálásától. 

1. Az első és legfontosabb előny, a bizalom megerősödése lehet a kapcsolatban. A BDSM egyik alapvető szükséglete, hogy bízzanak egymásban a felek, hiszen kiszolgáltatott helyzetbe helyeződik akár az egyik, akár a másik fél. Ez bizalom és biztonságérzet nélkül nem működhet. 
2. A következő előny, a szexuális kommunikáció fejlődése. A BDSM egyik jellemzője, hogy a felek kommunikálnak közben, kifejezik a vágyaikat a másik számára. Ha valakinek gondjai vannak a szexuális vágyai van éppen a vágya hiányának és az esetleges problémáinak a kommunikálásával, a BDSM számára valóban nagy segítség lehet. 
3. Végül nagyon sokat adhat a pár szexuális kreativitásának is a BDSM gyakorlása. A kötözés technikák és szerepjáték szituációk kitalálása és megélése erőteljesen felszabadíthatja a kreativitást, az unalom a szexualitásban innentől ha jól csinálják, megszűnik létezni. 
3+1. Vannak szexológusok, akik a BDSM módszereit felhasználják szexuális abúzus terápiás kezelésére is, ráadásul igen jó eredményekkel. A BDSM (és úgy általában véve az egész szexualitás) fontos alapszabálya, hogy két felnőtt ember kölcsönös konszenzusán és egymás iránti bizalmán alapuló kapcsolódás legyen, melyben minden résztvevő fél az örömét és élvezetét leli.

Mindezek a lehetőségek és előnyök nagyon ígéretesek, éppen ezért hajlamosak azt gondolni a BDSM hívei, hogy nincs az az ember, akire ne lehetne ráhúzni a BDSM valamelyik ágát, így minden párnak csak az előnyére válna, ha kipróbálná. Ezzel azonban vitatkoznom kell kicsit. Mint említettem, szerintem csak annak van értelme kipróbálnia a BDSM-et, akinek már jelent meg a témába vágó szituációs kép a szexuális fantáziálásai között. Akinek soha sem jelent meg ilyen kép, annak jó eséllyel nem adna hozzá az élményeihez a kipróbálás sem.
A bizalmat amúgy is lehet, sőt érdemes is fejleszteni a párkapcsolatokban, de ezt megtehetjük BDSM nélkül is. A bizalom fejlesztésére a legjobbak a szürke hétköznapok. Ha számtalan esetben bebizonyosodott, hogy megbízhatóak vagyunk, akkor a párunk bízni fog bennünk. Ha viszont számtalanszor eljátszottuk már a bizalmát, akkor a BDSM sem fogja azt helyrehozni. 
Ami a kommunikációt illeti, azt is tudjuk BDSM mentesen is fejleszteni. A vanília szexben is adhatunk rövid utasításokat vagy testbeszéd formájában adhatunk útmutatást egymásnak szex közben, hogy mi esne jól, vagy hogyan esne jól valami. Ha megvan a szándék mindkét félben, akkor az megteremti a fejlődés lehetőségét is.
Végül a kreativitást is felszabadíthatjuk szado-mazo mentesen, egyszerűen csak a párunkra kell fókuszálni és arra törekedni, hogy neki örömet szerezzünk. Ha mindkét fél arra törekszik, hogy a másiknak jó legyen, ehhez keresik az utakat és ezt még kiegészítik megfelelő kommunikációval is, akkor a kreativitás automatikusan fel fog szabadulni.

Hogy mi a konklúzió?

A BDSM világa egy rendkívül ígéretes terület, rengeteg párnak tudna segíteni felszabadítani és fejleszteni a szexualitásukat. Megtanít, hogy figyeljünk a másikra, tiszteljük őt, bízzunk benne és méltóak legyünk az ő bizalmára. Megtanít kifejezni és felszabadítani a vágyainkat. Viszont ugyanezen előnyökre hagyományos szex során is meg van a lehetőségünk, nem KELL a BDSM-be beleugrani, ha nem érezzük azt a saját utunknak!

Senkit sem akarok lebeszélni a BDSM-ről, hiszen magam is látom az előnyöket, amiket az hozni képes, ha megfelelő minőségben élik meg a felek. Ugyanakkor hiteltelen lennék, ha magam próbálnék meg eligazítást adni ehhez a világhoz, vannak erre szakosodott terapeuták, szexológusok, weboldalak és könyvek. Én annak tudok segíteni, aki hagyományos módszerekkel “vanília” módon akarja felvirágoztatni a párkapcsolatát, és a szexuális életét. Aki ezekre a módszerekre kíváncsi, azok számára egy hasznos olvasmány lehet a Boldogság és Szenvedély című könyvem, melyben igyekeztem összefoglalni a fejlődéshez általam fontosnak tartott dolgokat. Ha érdekelnek még további gondolataim is, melyek segítségével bárki megteremtheti a saját és a családja boldogságát, olvasd a könyvemet.

Egy szakértői vélemény

Csörgits Kingával beszélgettem BDSM-ről és szexuális energetikáról. Jó volt egy olyan szakértő véleményét hallani, aki némiképp más, de mégis hasonló területen dolgozik, mint én. Örülök neki, hogy a legtöbb dologban egyetértettünk, így igaz, hogy izgalmas vita nem alakult ki kettőnk között, de sok mindenben megerősített, hogy valószínűleg helyesen gondolkodom. Magam is azt vallom például, hogy a BDSM iránti nyitottság gyökerei még gyerekkorba nyúlnak vissza. Amennyiben soha nem fantáziáltál róla felnőtt korodig, akkor hiába vágsz most bele, valószínűleg csak egy játék lesz nálad, de ennél többet nem fog adni. Viszont ha kiskamasz korod óta motivál, akkor az okkal történik, érdemes feltérképezni majd megélni ilyen téren is a vágyaidat.

Számomra is újdonság volt a BDSM, mint terápiás kezelés, az biztos, hogy ez sohasem lesz az én eszköztáramban, viszont rendkívül érdekesnek tartottam a működési mechanizmusát. Nem kételkedem benne, hogy az említett esetekben hatékony lehet, de ezeket a területeket meghagyom a Kingának. 

Ami a szexuális energiákat illeti, ott is nagy egyetértésben voltunk, én még annyit tennék hozzá, hogy a személyes és a terápiás tapasztalataim alapján az egészséges életmód is nagyban növeli a szexuális energiák szintjét. Értem ezalatt a megfelelő táplálkozás, a testmozgás és a pozitív gondolkodás jótékony hatásait.

Amennyiben szeretnétek tőlünk valami más témáról hallani, kommentben megadhatjátok itt, hogy legközelebb miről beszélgessünk. Legközelebb már nem csak kérdező leszek, de magam is aktívabban kifejtem majd a nézeteimet.

Beszélgetésünkről készült videót itt láthatjátok

Gilján János életmód- , párkapcsolati és szexuál coach

Ez is érdekelhet:

Szerelem és párkapcsolat rovat

Adok-kapok aránya az életünkben

Mindennap energiahiánnyal küzdesz? Hogyan lehet ezen segíteni?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.