Tökéletes szülő – létezhet egyáltalán?

Az álmunk: Tökéletes szülővé válni

Máris szeretném leszögezni, hogy minden szülő tökéletes! Legalábbis, a pszichológiai kutatások szerint, a gyermekek tökéletesnek látják szüleiket, egészen a tinédzser kor elejéig. Bármilyenek is: figyelmetlenek, nemtörődömök, vagy éppen direkt gonoszak a gyermekkel, az meg akarja érteni őket. Ezerszer is felmenti őket, még a fizikai bántalmazás ellenére is. Aztán persze felnőttként megissza a levét, hol alkohol hol más formában. A szülők valójában sohasem tökéletesek.

Áldozatok áldozatainak áldozatai vagyunk!

De azért ez ne mentsen fel senkit sem! Igenis kötelességünk a lehető legtöbbet, legjobbat kihozni magunkból, s ebben leginkább gyermekeink és partnerünk az, aki segítséget nyújthat. Ők adják meg leginkább azokat a lelki pofonokat, amik által többé, jobbá, erősebbé, ügyesebbé, szeretetteljesebbé válhatunk.

Mit is jelent valójában akkor tökéletes szülőnek lenni?

Öt gyermekem közül egynek a szeretetteljes, laza motivációval nevelés a megfelelő. A következőnek muszáj határokat szabni, mert anélkül nem vesz figyelembe, s elherdálja saját zsenialitását is. A következőnek az állandó őszinte szeretetnyilvánítás lételeme, belehal a figyelmetlenségbe. Négyeske és ötöske mindenben tökéletes ellentétek. Míg az egyik csak bizonyos helyzetekben bírja az érintést, a másik, mint egy kis maki, naponta rengeteg ölelésben, pusziban éli boldogan életét.

Ha mind ennyire különböző nevelést igényel, hogyan lehetek én mindnek tökéletes szülője?

A szülők sokszor hiszik azt, hogy a tökéletes szülőség fizikai külsőségekben rejlik:
legyen mindene meg a gyereknek,
tökéletes rend uralkodjon a házban,
legyen mindig minden tiszta a környezetében,
legyen mindig tiszta és divatos a ruhája,
lehetőleg télen is primőrt fogyasszon,
de általában minden drága élelmiszert, amit “egészségesnek” mondanak a tudomány mai állása szerint, azt találjon a hűtőben.

Van, aki elvárásokba kapaszkodik:
legyen kitűnő tanuló, különleges iskolában,
legyen éllovas/versenyző, akire büszke lehet a szülő
legyen rendes, kifogástalan, megbízható, kötelességtudó, a gyermek és a szülő egyaránt.

Van, aki szerint akkor lesz ő maga tökéletes szülő,
ha a gyermeke igényei miatt több munkahelyen dolgozik, és ebbe belegebed,
ha minden kívánságát azonnal teljesíti,
ha önmagát elhanyagolva, csakis a gyermekkel foglalkozik
vagy akár a gyermek minden lépését ellenőrizve a megfelelő útra igyekszik terelni.

…és még sorolhatnám a végtelenségig.
Biztosan Te magad is találtál olyanokat a felsorolásban, amik szerinted fontos tényező a jó szülőségben!

Mit mondanak a gyerekek, mitől tökéles a szülő?

Attól, hogy létezik.

Ha mi magunk is úgy állunk gyermekünkhöz, ahogyan ő teszi, akkor valóban tökéletes szülőkké válhatunk!
Mit kell ehhez tennünk?

Azért szeressük, mert létezik.

Valójában mitől lehetünk tökéletes szülők? Ha gyermekünk kiegyensúlyozottságát tartjuk szem előtt.
Gyermekünk egészséges fejlődéséhez nagymértékben hozzájárulhatunk azzal, ha

 • naponta legalább néhány percig teljes figyelmünket szenteljük neki.
  Mobil, TV, és egyéb zavaró tényezők nélkül. Hallgassuk meg, mit is akar mondani, várjuk ki még akkor is, ha nehezen nyögi ki, ami benne van.
  Ez által érzi azt, hogy átadjuk magunkat neki, és így tanulja meg, milyen nagyon fontos is ő nekünk.
 • őszintén legyünk kíváncsiak rá
  kérdezgessük életéről, ki a barátja, mi foglalkoztatja, melyik filmben ki a kedvenc karaktere, kihez, miért szeretne hasonlítani. Ahhoz, hogy jól tudjunk kérdezni, ismernünk kell mindennapi életéből már néhány fontos momentumot. Ha magáról nem beszél, kérdezzük meg, mi a helyzet a barátjával/barátnőjével. Úgy sokkal inkább megnyílnak a gyerekek. Aztán jöhet már a vele kapcsolatos kérdés is.
 • igyekezzünk csak vele töltött időről gondoskodni. Ott, ahol sok a gyermek, előfordulhat, hogy egyik-másikra, vagy a nagyobbakra csak hetente fél óra jut. De ezt ne hanyagoljuk el! Ha másként nem megy, végezzük közösen a házimunkát, és aközben beszélgessünk. A kicsik a nagyoknál jóval többet igényelnek. A MIRON program napi fejlesztései viszont alakíthatóak úgy, hogy ez lefedje a kicsik törődés-igényét is.
 • mindig igyekezzünk segítséget nyújtani, ha megkér minket! Ez nem azt jelenti, hogy állandóan ugráljuk, ha lusta felkelni a poharáért. Ezt megteheti maga is.
 • törekedjünk egyensúlyra abban, hogy a családban ki mennyi ajándékot/lehetőséget kap! Mindenképpen megsínyli a gyermek, ha mindig csak az ő kérése, kívánsága teljesül, de azt is, ha soha. Érdemes akár már a 4-5 évesekkel is komolyan elbeszélgetni arról, mik a család közös céljai, és ezek megvalósításához ő maga hogyan tud segítséget nyújtani. Cseppecske segítség lehet ez, de a közös megvalósítás lelki értéke felbecsülhetetlen!

Úgy gondolom, a legfontosabb mindezek közül az, ha átadjuk a családunkban rejlő egyedi értékeket gyermekünknek. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy engedjük szabadon fejlődni. Kapja meg hagyományainkat, de legyen lehetősége ezt elhagyni vagy változtatni rajta!

Hogyan is lehetsz tökéletes szülő?

Mindezek és az itt kihagyott fontos gondolatok között teremts egyensúlyt!
Vigyázz, ne vidd túlzásba a dolgokat, illetve vedd észre, ha a Te gyermeked más. Ha mások az igényei, más felé szeretne fejlődni, engedd neki.

Tehát nem az a tökéletes szülőség mércéje, hogy belegebedsz-e a nagy feladatba, vagy hogy Te magad vagy ő mit teljesít a kapcsolatotokban. Gyermekednek Rád és a szeretetedre, figyelmedre van szüksége. Ezt semmi sem tudja pótolni!

Nem egyszerű feladat még jó szülőnek sem lenni 🙂
De természetesen csak az válhat tökéletessé, aki legalább törekszik azzá válni!

Mészárosné Kis Edit

MIRON program alapító

Ez is érdekelhet:

Boldog baba meditáció már a pocakbanVélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük