Tökéletes párkapcsolat – szép elképzelés, de létezhet?

Tökéletes párkapcsolat illúzióját kergetjük…

Fotó: Kötéltánc c. romantikus film

Egy egyszerű, de fontos gondolattal készültem nektek a mai alkalomra.
Sokan vannak, akik a tökéletes párt keresik, és rajta keresztül a tökéletes párkapcsolat-ot. A tökéletességgel viszont az a gond, hogy nem létezik. A tökéletes párkapcsolat egy statikus egyensúlyi helyzetet feltételez. Egy ilyen képzeletbeli párkapcsolat tehát folyamatosan egy statikus egyensúlyi állapotban van. Mit jelent ez? Azt, hogy bármilyen hatás éri, akkor is tökéletesen egyensúlyban marad, nem tudja semmi sem kizökkenteni. Könnyen beláthatjuk, hogy ez lehetetlen, mégis ha nem is tudatosan, de sokan ezt a képet keressük.

Mi az, ami viszont reális cél lehet és amiért valóban érdemes erőfeszítéseket tenni? A dinamikus egyensúly megteremtése és megtartása. Mit jelent ez? Csak gondoljunk egy kötéltáncosra. Ő is imbolyog jobbra is balra is a kötélen, de mégsem esik le, mert mindig visszaszerzi az egyensúlyi helyzetét. Párkapcsolatra vetítve ez azt jelenti, hogy bármi is kilendíti a kapcsolatot az egyensúlyi helyzetéből, a pár tagjai közös munkával gyorsan visszaszerzik azt, és nem hagyják, hogy lezuhanjanak a szakadékba. A párkapcsolat olyan, mint egy páros kötéltáncolás, csak akkor tudnak fennmaradni, ha sikerül összedolgozniuk. Amíg a kötéltáncos legerősebb fegyvere az egyensúlyérzéke és a gyors reakcióképessége, addig a párkapcsolati egyensúly megtartásának a fegyvere a hatékony kommunikáció és a szeretet kinyilvánítása egymás felé.

Extra rávezetésként javaslom pároknak, hogy a közöttük lévő harmónia és egyensúly fejlesztése érdekében végezzenek testközeli gyakorlatokat is, például páros táncot. A szexualitás fejlesztése is nagyon sokat segíthet. Azt gondolom, hogy minden mindennel összefügg, bármilyen téren javítani tudjuk a harmóniát és az egyensúlyt önmagunk és a párunk között, az a kapcsolat többi aspektusát is harmonizálni fogja. A hatékony kommunikáció fontosságát pedig nem győzöm eléggé hangsúlyozni. Csak akkor van esélyünk egyensúlyban maradni hosszú távon, ha az egyensúlyvesztést okozó tényezőket minél hamarabb és minél hatékonyabban meg tudjuk beszélni és kezelni tudjuk közösen a párunkkal.

Mindenkinek örömteli dinamikus egyensúlyt kívánok a párkapcsolatába!

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Érdekelhet még:

A szerelem működése – fellángolása és életben tartása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük