Szülőnek lenni – hogyan legyünk jó szeretők is?

Szülőnek lenni

Bár még csak bő 3 éve vagyok apa, úgy gondoltam összefoglalom, hogy mit gondolok arról, mik egy szülőnek a legfontosabb felelősségei. Milyen értékeket kell szerintem átadnia a gyerekeinek és mi az a legfontosabb dolog, amit meg kell tanítania nekik. Szülőnek lenni nem is olyan nehéz.

Rengetegen vannak, akik félnek attól, hogy vajon jó szülők-e. Jómagam igyekszem nem stresszelni magam ezen a kérdésen. Nem vagyok tökéletes, én is elkövetek egy csomó hibát, de ettől még úgy érzem, hogy alapvetően jól csinálom, amit csinálok. Miért érzem így? Azért, mert a szerintem az igazán fontos dolgok idáig rendben vannak. Mik lennének ezek a “fontos” dolgok? Készítettem nektek egy listát:

1. A szülők legfontosabb felelőssége, hogy a gyereküket megtanítsák a boldogságra. Nem a jó modorra, nem a diplomára, nem a stílusra, hanem a boldogságra. Természetesen számtalan fontos dolog létezik még a boldogságon kívül is, de azt gondolom, hogy ez mindennek az alapja. Hogyan tudjuk a gyerekünket boldogságra tanítani?

Szeretni kell. Szóban, tettekkel, játékkal, törődéssel, idővel és energiával. Fontos, hogy elhitessük vele, hogy ő egy fantasztikus és szeretetre méltó emberke, mert akkor egész életére magával viszi ezt a hitet. Fontos, hogy tudja, hogy a világ egy olyan hely, ahol az emberek boldogan tudnak élni. Lehet, hogy hajlamos vagy politikus gazembereken, bűnözőkön, terroristákon meg természeti csapásokon rágódni, de a gyerekedet igyekezz megkímélni ezektől a témáktól, főleg ameddig kicsi. A boldogság tehát egy gyerek esetében pofon egyszerű dolog. Szerethetőnek tartja-e magát a csemete, elégedett-e az életével és megvan-e a kellő stabilitása, ami ahhoz kell, hogy biztonságban érezhesse magát. És itt jutottunk el a második ponthoz.

2. A megfelelő biztonságérzet kialakítása kulcsfontosságú abban, hogy a csemete boldogan éljen a családban. A fizikai biztonságérzet inkább az apák felelőssége, de a lelki biztonságérzetben az apa és az anya azonos mértékben felelős. A lelki biztonságérzet alapja a szülők közötti kapocs stabilitásán múlik elsősorban. Szoktam mondani, de nem győzöm eléggé hangsúlyozni, ha jót akarsz a gyerekednek, szeresd jobban a párodat. Minél stabilabb a szülők házassága, annál erősebb lesz a gyerekeik biztonságérzete. A biztonságérzethez pedig fontos még az is, hogy a szülő bármikor rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá.

3. Azt nevezem megfelelő rendelkezésre állásnak, ha a szülő elérhető a gyerkőce számára, amikor annak szüksége van rá. Nem kell állandóan a gyereken lógni, mert azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy megtanulja élvezni az egyedül töltött időt, de amikor szüksége van ránk, akkor fontos, hogy ott legyünk neki. Amennyiben azt szokja meg a csemete, hogy nem tud ránk számítani, akkor máshol fog segítséget keresni és nem biztos, hogy a legjobb alternatívát fogja választani helyettünk.

4. Fontosnak tartom még a gyerek megfelelő szexuális nevelését is. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Baba korában bőséges érintést és testi kontaktust adni neki. Kisgyerekként pozitívan reagálni, amikor felfedezi, hogy neki van egy csodás puncija/kukija, amiket jó érzés érinteni. Gyerek korában az életkorának megfelelően válaszolni neki a születés és a szex témakörökben és megtanítani neki, hogy a teste csak az övé és senki sem nyúlhat hozzá, akinek ő nem engedte meg. Kiskamasz korában, ha nyitott ilyesmire, akkor mélyebben elbeszélgetni vele a boldog szexuális kapcsolódás kialakításának a fortélyairól, a megfelelő öngyönyörszerzés (maszturbáció) jelentőségéről, valamint privát szférát biztosítani neki, ahol egyedül, vagy a partnerével nyugodtan gyakorolhat.

Mindezek mellett természetesen a legfontosabb, hogy a megfelelő mintát mutassuk neki a saját életünkön keresztül. Csak az a szülő tud hitelesen szexről beszélni, akinek rendben van a szexuális élete. Csak az a szülő tud hitelesen párkapcsolatokról beszélni, akinek rendben van a párkapcsolata. És itt vissza is kanyarodtunk ahhoz az unásig ismételt gondolatomhoz, ha jót akarsz a gyerekednek, szeresd jobban a párodat!

5. Az ötödik pont, hogy megtanítsd neki, hogy mitől lesz valaki férfi avagy nő. Itt lehet a felelősségvállalásról, stílusról, munkáról és a szülőség tapasztalatairól beszélni vele. Ide lehet sorolni rengeteg apróságot, ami mind fontos ahhoz, hogy sikeres felnőttet tudjunk nevelni a gyerkőcünkből, de hangsúlyozom, hogy mindennek csak akkor van igazán értelme, ha az egyes pont stimmel. A szülő legfontosabb felelőssége ugyanis szerintem az, hogy a gyerekét boldogságra tanítsa. 

Amennyiben szeretnél még többet olvasni tőlem szerelemről, szexről és párkapcsolatokról, ajánlom a figyelmedbe a két éve megjelent könyvemet, amiről ajánlót itt olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük