Szexuális fejlődés

2018. május 21-edikén ünnepeltük az imádott kis feleségemmel a hetedik házassági évfordulónkat (együtt közel 12 éve élünk), és tekintettel arra, hogy a mai napig hatalmas szexuális vonzerőt érzünk egymás iránt, arra gondoltam, hogy írok nektek egy kicsit a szexuális fejlődés témájáról, ahogyan én látom ezt a kérdést.

Nagyon leegyszerűsítve a jó szex lényege annyi, hogy az összes szükséges feltétel adott legyen hozzá. Összeszedtem három fő pontban, hogy mik ezek a feltételek.

1. Szerelem

A legfontosabb a SZERELEM megléte a pár két tagja között. Az a mindent elsöprő, vibráló vágy, ami ha nem is pezseg folyamatosan, de egy kis intimitással “bármikor” könnyedén felkorbácsolható. Ezt az egy pontot önmagában annyira fontosnak tartom, ha ez stimmel, akkor szinte “bármilyen” bénázással együtt is fantasztikus lesz a szex, de ha ez az egy nem stimmel, akkor a legtökéletesebb technika is csak egy relatíve üres és “magányos” szexuális élményt fog adni.

Amióta van szerencsém a szerelem élményével átitatottan megélni a szexualitásomat, vagyis jogosan használhatom a “szeretkezés” és a “szerelmeskedés” szavakat, azóta a szerelem mentes szex számomra egyenlő lett a társas maszturbációval. Hangsúlyozom, hogy a szeretkezés nem feltétlenül jelenti (nálam) a lágy és lassú kivitelezést, szeretkezni lehet hatalmas energiával és keményen is. Azt gondolom, hogy a szeretkezés hangulata, vehemenciája, és minősége a szerelem érzésének más-más aspektusait hozza előtérbe és nagyítja fel az adott pillanat varázsában.

Amennyiben egy friss pár még szerelem nélkül fog hozzá a szexuális tapasztaláshoz, az is létre tud hozni egy “mini szerelmet” kettőjük között és ez valóban eredményezhet nagyszerű szexuális élményt. Viszont a kulcsot az intenzív szexuális élményekhez itt is a szerelem érzése adja. Ha nincs szerelem a kapcsolódásban, akkor az egész élmény minden élvezete ellenére is “üres” marad. Fiatal koromban elég sokszor nyílt lehetőségem szerelem nélkül szexelni és pontosan emlékszem arra, hogy érzelmileg nem voltam benne az aktusban és kvázi külső szemlélőként tanulmányoztam magunkat kívülről. Nem volt rossz, de köszönő viszonyban sem volt azokkal az élményekkel, melyeket mostanában van szerencsém átélni.

Az első és legfontosabb pont tehát a szexuális fejlődéshez a szerelem fejlesztése. Talán azt gondolod, hogy a szerelmet nem lehet fejleszteni, de ezzel nem értek egyet. 
Számtalan dolgot tehetünk azért, hogy a szerelmet ápoljuk, ebben a cikkemben már részletesebben írtam az ápolás alapjairól: A szerelem kertje – vágyfenntartás a mindennapokban
Ebben pedig pár gyakorlati tanácsot adtam: Amatőr “botanikusok” kézikönyve a szerelem kertjének ápolásához
Adtam egy előadást is a témában.

2. Technika (módszerek, megélések, “utak”)

Amennyiben az első pont stimmel, vagyis a szerelem tombol a kapcsolódásban, akkor érdemes (szerintem) elővenni a technikai fejlődési lehetőségeket. Másik opció még, hogy akkor érdemes fókuszálni a technikai fejlődési lehetőségekre, amikor éppen nincsen párunk. Ezzel tudjuk előre felkészíteni magunkat arra a lehetőségre, ha egyszer majd lesz. Például férfi multiorgazmust tanulhatunk magányosan is. Akit ez a terület érdekel, annak ajánlom ezt az előadásomat és írásomat, amit a linkre kattintva érhettek el.

Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan vannak, akik a szerelmet igyekeznek technikai fejlődéssel, vagy új, általában egyre extrémebb szexuális utak kipróbálásával helyettesíteni. Nekem az a véleményem, hogy csak akkor érdemes extrémebb (BDSM) utak felé venni az irányt, ha erre valóban van valós igény mindkét félben. Első lépésben mindenkinek azt tanácsolom inkább, hogy vizsgálja meg, hogy a szerelem milyen állapotban van a kapcsolatukban, szükséges-e foglalkozni vele, fejleszteni, újjáépíteni, stb. 
Amennyiben a szerelem adott és mindkét félben van valós igény az extrémebb vonalak kipróbálására, abban az esetben az alábbi oldalon számtalan tippet és trükköt lehet kapni. 
Jómagam ebben nem tudok tippet adni, mert mi a párommal a hagyományos “vanília” szexben tökéletesen megtaláltuk magunkat és a boldogságunkat. Ebben a témában ajánlom még ezt a rövid cikket.

Amennyiben valakit a spirituális-tantrás vonal érdekel, arra is számtalan megoldást lehet találni, én személy szerint Kálmán barátomat ajánlom ezen a oldalon.

Technikai téren azt gondolom, hogy a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb fejlődési lehetőség, ha kommunikálunk a párunkkal a szexről. Szex közben irányítsuk egymást mozdulatokkal, vagy rövid, 1-1 szavas kis utasításokkal, hogy mit és hogyan szeretnénk. Szex után pedig beszéljük meg, hogy mi volt jó, és min lehetne még fejleszteni, mit lenne még érdemes kipróbálni. Azt gondolom, hogy nincs az a külső forrás, ami többet tud tanítani a párunk testéről, mint a párunk őszinte és nyílt kommunikációja azzal kapcsolatban, hogy ő mire vágyik, neki mi esik jól. Sokaknak sajnos nehézséget okoz, hogy beszéljenek a vágyaikról, nekik azt javaslom, hogy első lépésben igyekezzenek szex közben a mozdulataikkal terelgetni a partnerüket, hogy mi esne jól nekik. A szex utáni meghitt hangulat pedig jó lehet arra, hogy sikerüljön feloldani a kommunikációs gátat és akár szóban is megbeszéljétek a történteket.

Azt gondolom, hogy külső segítséget abban az esetben érdemes igénybe venni, ha úgy érzitek, hogy elakadtatok a fejlődésetekben. Akár a szerelem tűzét nem tudjátok fokozni, akár technikailag nem tudjátok egymás testét (és lelkét) úgy kezelni, ahogyan szeretnétek, akár valami elakadás vagy probléma gátol titeket abban, hogy szabadon megéljétek a szexualitás csodáját, amit magatoktól nem tudtok megoldani. Az első és legegyszerűbb lehetőség, hogy vesztek egy könyvet, vagy körülnéztek az interneten, hátha találtok egy-két jó tippet, ami segít tovább haladni.

Amennyiben elakadás van akár korábbi abúzus, akár vetélés/abortusz, akár szexuális kudarc, vagy bármi hasonló miatt, azt első körben kommunikációval, türelemmel és szeretettel érdemes házilag kezelni. Amennyiben a házi kezelés nem segít, akkor érdemes szexológushoz fordulni segítségért. 

Intim masszőrhöz véleményem szerint csak akkor érdemes elmenni, ha éppen nincsen kapcsolatod, vagy akkor, ha mindketten nyitottak vagytok a pároddal az ilyen megoldásra. Azt nagy hibának tartom, ha valaki csak “menekül” az intim masszőrhöz, mert otthon nem akar szembenézni a problémával. Ez pont olyan a szememben, mint amikor kurvázni megy az Úr, aztán hazamegy a családjához, hogy sziasztok, apu hazajött.

3. Erő, egészség, szexuális energia

Sokan nem veszik elég komolyan ezt a pontot, pedig az intenzív szexuális energia kulcsfontosságú az intenzív szexuális élmények tekintetében. Az intenzív szexuális energia pedig szorosan összefügg az életerőnkkel, és az egészségi állapotunkkal. Innentől fogva már csak a szexualitásunk fejlesztése érdekében is érdemes erőfeszítéseket tenni egy egészségesebb életmód kialakítására. A múlt héten írtam pont egy cikket a témában, ajánlom ezt is elolvasásra, itt a linken eléred.

Nos ez a három pont fogja kiadni a szexuális fejlődést az én nézeteim szerint. A szerelem, a technika és az életerő (szexuális energia) hármasa. Fontosnak tartom még megemlíteni, hogy a szex egy társas játék, csak akkor lehet benne sikeres az egyik, ha sikeres benne a másik is. Amennyiben csak a pár egyik tagja óhajt fejlődni és a másik elhatárolódik ettől, az mindkettőjük fejlődését gátolni fogja. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a pár szexuális élményszintjének a nagyságát a “kevésbé fejlett” tag minősége fogja meghatározni. Nagyon buta de szemléletes példával élve ha a pár egyik tagja tízből 3 pontot ér szexuálisan, míg a másik 8 pontot ér, akkor is csak 3 pontos szexuális élményre lesznek így együtt képesek. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy olyan partnert találjunk, akinek a minősége, az igényszintje és a fejlődési hajlandósága közel megegyező a miénkkel.

Mindenkinek sok sikert kívánok a szexuális fejlődéséhez, és aki szeretne néhány személyre szabott tippet vagy tanácsot tőlem, az ne szégyelljen rám írni! 

Gilján János

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban találhatod. Könyvének ajánlójátolvasói véleményeket itt találhatsz.

Ez is érdekelhet:

Korlátozod, hallgatásra ítéled magad, ha szexről van szó?

Létezik kielégító szexualités egyetlen nővel?

Cölibátus szindróma – amiért több felnőtt pelus fogy, mint gyerekre való


Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.