Szexnaptár – szembesülés a tényekkel

Szexnaptár, az önfejlesztés eszköze

A mai nappal egy olyan dologról fogok mesélni nektek, ami nem való mindenkinek. Magam sem gondoltam volna, hogy valaha ilyet fogok használni, de egy néhány hónapos próba meggyőzött arról, hogy bizony egy hasznos és jó dolog lehet a szexnaptár.

Kíváncsiságból letöltöttem pár hónapja egy szexnaptárat, amibe fel lehet vinni, hogy mikor milyen szexuális tevékenységekben vettem részt, ezt osztályozhatom és pár szóban jellemezhetem. Ez elsőre illúziórombolónak hangozhat, hogy miért van erre szükség, én is ugyanezt gondoltam, amikor először szembe jött velem az ötlet. Aztán a kíváncsiság hatására mégis belevágtam és gyakorlat közben derült ki, hogy a szexualitást magát ez egyáltalán nem befolyásolja. Ha szeretkezünk mondjuk szerdán, akkor másnap csütörtökön felviszem az adatokat nyugodt körülmények között.

Hogy mire jó a szexnaptár?

Fotó: Pinterest

Röviden megfogalmazva arra, hogy a segítségével fejlesszük a szexualitásunkat. Hogy hogyan? A kis naptár több dologban is segít. Felhívja a figyelmet a gyakoriság változásaira. Milyen tényezők vagy események hatására ritkulnak, vagy válnak gyakoribbá az együttléteink. Rámutat arra, hogy milyen tényezők, vagy események hatására változik a szeretkezéseink minősége. Végül arra is rávilágít, hogy milyen visszatérő pontok vannak a szeretkezéseinkben, amelyek gátolják a szenvedély magasra szökését, és melyek azok, amik pedig igazán szép élményeket okoznak. 

Szexnaptár, a kapcsolatépítés eszköze

Amennyiben valamilyen visszatérő szexuális diszfunkcióval küszködik egy pár, nekik is segítség lehet, hogy az adott diszfunkció milyen események hatására jön elő gyakrabban és mikor jön elő ritkábban.

Persze lehet erre mondani, hogy ezeket a dolgokat körülbelül mindenki magától is tudja, de nekem mégis elég sok hasznos információt adott ez a néhány hónapos teszt is. Lehet, hogy arra még emlékszünk, hogy mi volt tegnap, vagy egy hete, de azt már valószínűleg nem fogjuk tudni fejből, hogy mi volt fél évvel ezelőtt, és egy bizonyos probléma milyen szituációkban és hányszor ütötte fel a fejét. Ha tudjuk, hogy pontosan miken akarunk változtatni, akkor van esélyünk lépéseket tenni a fejlődésünk érdekében. Ezért elhatároztam, hogy az egyik újévi célkitűzésem lesz 2019-ben végig vezetni ezt a naptárat és ezúton bátorítalak titeket is a kipróbálására.

Azzal kapcsolatban nem szeretnék részletekbe belemenni, hogy pontosan milyen felismeréseim voltak a saját szexualitásunkat illetően. De válaszokat kaptam arra, hogy milyen tényezők hatására gyengül közöttünk szex közben az összhang, és mitől ritkulnak be ideiglenesen az együttléteink. Ugyanakkor választ kaptam arra is, hogy milyen helyzetekben vagy milyen technikákkal tudunk igazán mélyre menni a gyönyörök birodalmába és mitől sűrűsödnek be az együttléteink. Most, hogy részletesebb információkat kaptunk a párommal, már konkrét lépéseket tudunk tenni a fejlődésünk érdekében.

Honnan lehet beszerezni egy szexnaptárat?

Elég csak rákeresni a mobiltelefon applikáció keresőjében a “Sex calendar” kifejezésre és fog adni találatokat. Én egy ingyeneset használok, a minimális reklám számomra annyira nem zavaró, de a fizetősökben ez a probléma természetesen nincs jelen. 

Milyen adatokat érdemes rögzíteni a szexnaptár -ban?

Az én naptáramban háromféle dolgot lehet rögzíteni. Ellenkező nemű szex, kéz ikon és azonos nemű szex ikon. Én ezeket úgy használom, hogy az ellentétes nemű ikon lett a hagyományos behatolós szex a párommal, a kéz ikon a (csak) petting és az azonos nemű szex ikon pedig a maszturbáció (öngyönyörszerzés). Ez persze nem előírás, mindenki úgy használja, ahogy szeretné. Meg lehet adni, hogy egy nap melyik fajta szexuális eseményből hányat csináltunk és lehet hozzájuk írni pár szavas élménybeszámolókat is. Én 1-től 5-ig csillagozom az együttlétek minőségét és pár szóban leírom, hogy miért adtam azt az értéket, amit.

Lehet, hogy első olvasásra ez macerának tűnik, nekem is kellett pár nap, mire belejöttem, de utólag azt gondolom, hogy jó ötlet volt ebbe belevágni. Igaz, hogy jómagam főállásban is szoftvertesztelő mérnökként gondolkozom, így ez a fajta analitikus hozzáállás nem áll messze tőlem. Azt gondolom, hogy ez az egyszerű program sokaknak tudhat segíteni azzal, hogy rávilágít a szexuális változások okaira. Mitől gyakori, mitől ritka. Amikor jó, akkor miért jó, amikor nem (annyira) jó, akkor miért volt gyengébb a produkció és így tovább.

Az eredményeket természetesen érdemes átbeszélni a párunkkal is, sőt az a legjobb, ha ő is részt vesz a naptár bejegyzések írásában vagy megfogalmazásában. Aki úgy dönt, hogy belevág, annak jó próbálkozást kívánok!

A teremtést, a naplóírást vagy elemzéseket kedvelőknek szívese ajánlom figyelmébe még a Vonzás és megvalósítás hatalma – Szerelemfüzet című írásomat is.

Ha valakit érdekelnek a gondolataim a szerelem fenntartásával kapcsolatban, az megtekintheti ezt a tavalyi előadásomat Itt láthatod a Youtube-on, vagy olvashatod a könyvemben

Gilján János

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban olvashatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük