Szerelem és szabadság a párkapcsolatban

Nemrég egy csoportban felmerült egy gondolat, hogy onnan tudhatjuk, hogy valaki szeret minket, ha szabadabbnak érezzük magunkat a társaságában, mint amikor egyedül vagyunk. Ez a gondolat nagyon szép, mondhatjuk, hogy igaz is, de azért ennél kicsivel összetettebb a helyzet. Mitől is működik a szabadság a párkapcsolatban?

Én azt gondolom, hogy a szerelemben konkrétan szemlélve a kérdést, mindenképpen csökken a szabadságunk, egész egyszerűen azért, mert össze kell szinkronizálni a programjainkat a párunkkal. Ki, mikor, hova akar menni, töltsünk elegendő időt közösen együtt, de külön-külön is. Ez a gyakorlatban mindenképp csökkenteni fogja a szabadságérzetet, mert nem tehetjük meg, hogy megbeszélés nélkül bármikor csak úgy ad hoc lelépjünk és majd valamikor egyszer csak előkerüljünk.

Amennyiben ezt sokszor eljátsszuk, akkor könnyen meglehet, hogy gyorsan a szinglik táborát fogjuk gazdagítani. Amikor gyerekünk születik, ez a szabadság még jobban lecsökken. A gyerek mellé mindig kell valaki aki vigyáz rá, nem lehet csak úgy otthon hagyni. Kell idő közösen a csemetével, idő csak ketten a pároddal, valamint külön-külön egyedül is. Két-három gyerek esetén pedig még tovább bonyolódik a program.

Ugyanakkor az is igaz, hogy mindezek ellenére érezhetjük magunkat szabadabbnak párkapcsolatban, mint egyedül. Hogy miért? Mert ha egyedül vagyunk, könnyen érezhetjük magányosnak magunkat, ami bár gyakorlatilag “szabadság”, mégis inkább átok, mint áldás. Ha szerelmesek vagyunk, valóban jobban érezzük magunkat a párunkkal, mint nélküle, ezért érezhetjük szabadabbnak magunkat akkor is, ha effektíve kevesebb a szabadon felhasználható időnk. A szabadság mellett pedig érdemes megemlíteni még az érzelmi biztonságérzetet is, ami szintén erősen fokozódik egy szeretetteljes párkapcsolatban.

Fontos tehát megkülönböztetni ennek a kérdésnek a racionális és az érzelmi aspektusait, mert két különböző eredményt kaphatunk. Ha pusztán racionálisan vizsgálódunk, akkor teljesen egyértelműen csorbul a szabadság a szerelemben, de a teljes kép ennél bizony árnyaltabb.

Mi kell ahhoz, hogy hosszútávon is szabadabbnak érezzük magunkat a párunk oldalán, mint nélküle lennénk? Mindennapos közösen befektetett munka a párkapcsolat oltárán. Erről pedig bővebben olvashattok a két éve megjelent könyvemben:

Ezen a linken

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Érdekelhet még:

Szülőnek lenni – hogyan legyünk jó szeretők is?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük