Mit is akarok én valójában az életben?

PÖSSZENET POPPER MONDANIVALÓJÁRA avagy

Mit is akarok én valójában az életben?

Tán ez a nagy kérdések egyike.

Lentebb Popper Péter fontos gondolata. Mondjuk Popper arcán se lehetett látni, legalább is én sose láttam, egy igazi mosolyt. A csatolt fényképen is, az egy szomorú mosoly. Az anyja, ez van, ezt vállalta. Az anyja is hozta valahonnan, vagy a sokszor emlegetett sors. A világ sosem volt szeretetteljesebb, régen se, ez csak illúzió, utána lehet olvasni. Viszont, tán, egyszer a jövőben az lesz. A gyermek lelki sorsa az anyában, születés utáni napokban, és a korai években döl el. Pont erről írok most egy tudományos cikket. A gyermek anyjához való korai biztonságos kötődése nélkül kevés lesz az igazi mosoly, és félelmetesnek érezzük a világot. Ezt enyhíteni, feloldani, sok éves “munka” magunkon.

“Amikor anno beléptem a klinikára, egy orvosnő végigvezetett a patológiás újszülött osztályon, és azt kérdezte: Tudja maga, mi baja ennek a sok csecsemőnek? A legtöbbnek egyszerűen ciróka-hiánya van. Abba ugyanis belebetegszik egy gyerek. De egy felnőtt is, teszem hozzá sok év múltán én. Több évtizedes praxisom alatt nyolcvan százalékban olyan gyerekekkel találkoztam, akiknek az egyetlen bajuk az volt, hogy nem szerették őket, de azt hazudták, hogy szeretik. Mert ugye ‘egy anya mindig szereti a gyerekét’. Tényleg? ‘Egy anya mindig a legjobbat akarja a gyerekének’. Valóban? Ezek konvenciók. Rengeteg szülő nem szereti a gyerekét, csak elviseli, hogy van. A társadalmi nyomásra viszont azt kell mondaniuk, hogy szeretik, a gyerek pedig megérzi ezt a hamisságot, és belebetegszik. De nagyon sok házasság is azon megy tönkre, hogy igazi gyengédség és intimitás helyett csak hosszú dumák, monológok, végszavak vannak. Mindenki tudja, hogy a másik mit fog mondani, és közben egészen mást éreznek.”

Popper mondanivalójának lényege: ”Egy anya mindig a legjobbat akarja a gyerekének. Valóban? Ezek konvenciók. Rengeteg szülő nem szereti a gyerekét, csak elviseli, hogy van. A társadalmi nyomásra viszont azt kell mondaniuk, hogy szeretik, a gyerek pedig megérzi ezt a hamisságot, és belebetegszik. De nagyon sok házasság is azon megy tönkre, hogy igazi gyengédség és intimitás helyett csak hosszú dumák, monológok, végszavak vannak.” Sokszor a legvégsőkig nem derül ki, mit is akarok én az életben?

Vajon felismerted magad benne, vagy kivételnek érzed magad. Mert te azt hiszed, mindig kivétel vagy. Bármiről is írok, te kivétel vagy. A rengeteg tudod mit jelent, legalább 80% -ot, 10 éves felmérésem szerint. És ez a feladat, a NewAge korban, felismerni a szülők is áldozatok voltak, tapasztaltak, és csak annyit tudtak adni, amennyit adtak, ha adtak, de egyet adtak, életet neked. Sok munkával elengedni a régi, gyerekkori, tudattalan magzatbéli sérüléseket. A világ kitágult, sok új ismeret nem csak a tudományból, hanem a lelkek világából is széles körben terjed. Ugyan akkor bizonytalanabb is lett a világ. A Maja jóslatok szerint most van a bizonytalanság korszaka.

A biztonságot, csak belül érheted el, kapcsolódva lelkedhez, és a teremtéshez. Megszűnt sok régi szokás, amik látszat biztonságot adtak. És ezekből tán a legfontosabb, nem szégyen elválni, bármikor tovább mehet a férfi, vagy a nő a kapcsolatokból. Mondjuk, a gyermek sérül a legjobban, ha van egy kapcsolatban gyermek, mert magát okolja a szülők elválásakor. És ha elváltak, akkor szintén a felmérések szerint legalább 80 %-ban nem igen szerették eléggé egymást a szülők. És az elválás után, általában túlzott kötődést alakít ki az anya gyermekével, így az nem nő fel, persze ezt tagadja, hisz csak szereti. A fenét, hiánypótló lesz a gyerek, amit szeretetnek hisz. Se baj, a mai gyermekek meg vállalták ezt a másként nehéz korszakot, mert régen se volt könnyebb, más volt.

Viszont ez a korunk látszat szabadsága okozza a bizonytalanságot, de ez a bizonytalanság, mint egy kényszerítő erő a lelkeket maguk megtalálására kényszeríti. Vagy befagysz és nem veszed észre a lelked, vagy szenvedsz, vagy elindulsz megtalálni önmagad évek sora alatt, miközben bizonytalanság szinte szétszedi agyad és a lelked, hogy mit is akarok én valójában az életben. Tán ez a nagy kérdések egyike.

Prof. Bókkon István

Ez is érdekelhet:

Mire megy ki ez az egész Élet nevű játék?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.