Egy jógi egyszerű gondolatai – mi a karma?

EGY JÓGI EGYSZERŰ GONDOLATAI – karma 

Minden karma. Folyamatosan karmát termelünk, cselekvésekkel, szavakkal, gondolatokkal. Ha alszol, ha eszel, ha beszélsz, bármit teszel, gondolsz, mondasz, min mind karma.

A jógik igyekeznek pozitív karmát termelni. De bármikor jöhet negatív esemény, ami valamilyen régi cselekedetünkből származik, és most aktiválódik, mint egy nyíl, amit elindítottak, és attól kezdve már megy és egyszer célba ér, miközben hatások érik a nyilat.

A jógiknál nincs bűn, csak helytelen cselekedet. Értelmetlen a bűntudat. Mikor felismered helytelenül cselekedtél, akkor változtatsz rajta, ha tudsz.

Minden csecsemőben, felnőttben, mindenkiben ott van a 6 barát, ami akadályozza a harmonikus életünket. Barátok a Harag, Féltékenység, Irigység, Elvakultság stb. velünk születtek. Ha ezeket én valóban a barátimnak tartom, és mikor megjelennek, hagyom, hogy eluralkodjanak rajtam, ebben az energiában létezem. Ilyenek az átlagemberek.

A jógiknak ezek „ellenségek” mert ezek akadályozzák, hogy felfedezzed valójában ki és mi vagy, honnan jöttél, miért vagy itt. A jógik ezeket megpróbálják kigyomlálni magukból. Első lépés rájönni, hogy a 6 barát bennem is ott van, meglátom, hogy nem vagyok tökéletes. Aki azt gondolja ezek nincsenek benne, az még sokat gyakorolhat. A jóga útja midig a pozitívval való kapcsolódás, soha nem a negatívra fókuszál, már megint mi ez a rossz dolog. Így a pozitívval kontrollálja a negatívat, azaz egyensúlyban tartja a kettőt.

Bhaktanandát Kiss József Zsolt kérdezi a Karma fogalmával kapcsolatban. Sokan gondolják azt, hogy ismerik a fogalmat. A satyananda yoga tradíció magyarországi képviselője részletesen válaszol a feltett kérdésekre, a Kalo Jenő TV-n.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük