Melyikőtök ért hozzá jobban? Nőiesség tanulása lovaktól?!

Vajon mit taníthatnak nekünk a lovak a nőiesség terén, amit mi nők nem tudunk magunktól?!

Milyen erős a nőiesség-tudat benned?

„Nő vagyok, nő vagyok, nő vagyok.” „Jó nő vagyok, jó nő vagyok, Jó nő vagyok” – mantrázzuk, de vajon el is hisszük? Az a tapasztalatom, hogy nem nagyon. Egyre többször találkozom külsőleg magabiztos, de önmagukban nem hívő hölgyekkel. Hit nélkül pedig hiteltelenek vagyunk.

A hit számomra egy belső erőt jelent, ami az alapja, a gyökere a magabiztosságunknak. Ha gyenge az alap, ingatag, kibillenthető lesz a ráépülő szerkezet. Ezért van annyi nőiességét nem megélő, azt megkérdőjelező, bizonytalan nő. Nincs meg az erős alap. A magabiztosság nem függ a külső megjelenéstől. Gyönyörű lányok jönnek hozzám coachingba vagy lóul tanulni, teljes bizonytalanságban, (mely nem a lótól származó félelem), sokkal régebbi, sokkal mélyebb hiány.

Ez az egyik, amit keresünk a ló asszisztált foglalkozásokon. Mi a gát, ami miatt nem tudjuk elhívni azt a nőt, aki 3-6 éves korunk között voltunk? A királylányt, a hercegnőt, a tükör előtt magát illegető modellt.

Fotó: BRTH Stúdió

A világ nőkből és férfiakból áll, nemcsak annak kinéző emberekből, hanem olyanokból, akik megélik a nemiségüket, élvezik, hogy nőnek vagy férfinak születtek. A férfiak a férfiasságukat kéne megéljék, a nők a nőiességüket: empátiát, gömbölyűséget, finom vezetést, gondoskodást, otthonteremtést, feltétel nélküli elfogadást és szeretetet, ebben a kemény világban is.

Hol lehet a nőiesség fortélyait elsajátítani?

Nincs Nők iskolája, gyakran nincs minta, nincs követhető példakép. Tehát akkor egyedül maradtunk? Nekünk kell rájönnünk, nekünk kell felismernünk magunkban ezeket az értékeket?
Vannak, akik ezt a magányos felfedező utat választják és vannak, akik segítséget keresnek ahhoz, hogy megtalálhassák önmagukban az igazi nőt. A valódit, aki nem szégyenlősen, jelmezek mögött bújkál, hanem kiteljesedik, megéli, élvezi, azt, hogy nő, miközben Anya, főnök, feleség.

Hogyan segíthetnek a nőiesség megtalálásában a lovak?

Egyre többen keresnek meg és kérnek ebben is segítséget tőlem és Bárótól.

Ha akarom, akkor a lóval foglalkozás, a lovaglás a férfiak sportja. Határozottság, irányítás, erő, dominancia kell hozzá. Számomra azonban a lóval való foglalkozás mást is jelent és mást szimbolizál.
Empátiát, gyengéd vezetést, közös táncot, szinkront, a másikra hangolódást. És ezért tökéletesek a nőiesség megtalálásában, kiteljesítésében a lovak.

Nézzünk egy helyzetet:

Kérsz egy feladatot a lótól, például, hogy menjen körülötted körben. Ő meg nem teszi. Hogy reagálsz erre? Milyen érzéseket kelt benned, hogy nem sikerül valami, amit szeretnél? Hogyan oldod meg ezt a helyzetet? Ismerős a szituáció? Kérsz valamit a gyermekedtől/férjedtől/kollégádtól és nem teszi meg. Szóval, hogyan is kezeled ezt a helyzetet?
1. bizonytalan leszel, majd feladod
2. bizonytalan leszel és megakadsz, csak ismétled önmagad
3. dühös leszel
4. erőszakos megoldást választasz
5. kérdezel, információt kérsz
6. határozottabb és egyértelműbb leszel stb.

Báróban az az érdekes, hogy ő engedésre enged. Azaz, ha nem tesz meg valamit és te nem befeszülsz, nem erőt demonstrálsz, hanem lazítasz és úgy kéred újra tőle a feladatot, akkor meg fogja csinálni. Ennek segítségével egy olyan összhang alakul ki ló és lovasa közt, ami egy önfeledt táncra hasonlít. Szinkron, harmónia ez, amiben a könnyedség, az egymásra figyelés, a finom érzékelés és irányítás játsszák a főszerepet. És így már ott is vagyunk a nőies értékeknél, azok megélésénél és persze a mindennapi élethelyzeteknél.

Tudsz elengedett maradni stresszes helyzetben, látszólagos sikertelenségek között? Tudsz nyugalmat sugározni konfliktushelyzetben is? A ló abban segít, hogy megéld, az élet arról szól, hogy ha te laza, erős és elengedett vagy belül, akkor ezt sugárzod át a másikra is. Ha tudsz finoman, a másikra figyelve, szeretettel irányítani helyzeteket, akkor csökkented az ütközési felületeket. Az egész az énerő megtalálásáról, megtapasztalásáról, a női energiák megéléséről szól, a dühös vagdalkozások, az egymást gyengítő viták és bosszúállások helyett.

Fotó: BRTH Stúdió

A nőiesség megtalálását célzó coaching során lovas feladatok és önelemző részek váltják egymást. Tapasztalatom szerint 3-5 alkalom után már képes leszel új szokásokat kialakítani az életedben.

A ló asszisztált coachingról olvashatsz még weboldalunkon, ide kattintva.

Szabó Emese Hajnalka
lovastréner, coach

Ha meg akarod érteni, miért is vonzódsz ANNYIRA a lóhoz és/vagy a kutyához, akkor olvasd el a

Kedvenceink, mint velünk élő totemek című írásomat.

Hogyan segíthetnek a lovak az önbizalmunk vagy a párkapcsolatunk javításában?

Vezesd a lovad a pályán egy kört, és megmondom, ki vagy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük