A különleges mértékű és ingyenes nyelvtanulás receptje

Ingyenes nyelvtanulás? Hogyan?

A mai fiatalok nagy része elég jól tud angolul vagy németül. Mégis vannak kiemelkedő tudású emberek. Ilyen az én Péter fiam is. Nyelvórákért sosem fizettünk egy forintot sem. Egyszerűen benne élt a nyelvi közegben, itthon, Magyarországon.

Miért is érdekes a különleges nyelvtudás?

Szakmája is sokaknak van. Viszont munkája nem mindenkinek. A munkanélküliség az emberek számának növekedésével egyenes arányban növekszik. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy minden szakmában a különleges tudással rendelkező, kb. 5% embernek kiemelkedő lehetőségei nyílnak élete folyamán. A nagyvállalatoknak mindig is szükségük lesz azokra, akik igazán képesek előrébb vinni a cégük fejlődését. Egy jó HR manager felfedezi, ha ilyen kulcsfontosságú emberrel találkozik.
Tehát, ha sok ezer, százezer ember is képes elvégezni ugyanazt a tevékenységet, mégis éppen az az 5 % lesz az, aki munkanélküliség idején is válogathat a felkínált lehetőségek közül.

A napokban volt alkalmam legnagyobb fiammal, Péterrel személyesen beszélgetni. Megkérdeztem tőle, hogy miért éppen őt foglalkoztatja egy újonnan nyílt, szegedi olajtársaság beszerzőként? Azt gondoltam, hogy majd azt mondja, hogy az iskolai végzettsége, vagy szakmai tudása lesz az indok. Természetesen az is…DE

A válasza:
Azért engem, mert én tudok a főnök után legjobban angolul.
Mondom: Micsoda?
A főnök született brit, így csak második vagyok.

Hát, megérte ezen az úton elindítani a gyereket. Mindig is tudtam, a legfontosabb két dolog: a tehetsége gondozása és a nyelvtudás. Minden más másodlagos.

Tehát Peti fiam 25 évesen egy nagyvállalat beszerzője. Ami azt jelenti, hogy ő adja le a céges rendeléseket. Egyeztet a dolgozók vezetőivel, mire lesz szükség a következő időszakban, és azokat a termékeket megrendeli az aktuálisan jobb áron kínáló cégektől, angolul vagy magyarul, szükség szerint.

Tehát, milyen lépések vezettek el ehhez a különleges, forintokat érő nyelvtudáshoz?

1. Őt még csak megszületése után kezdtem el angolul tanítani. Ez részemről akkor egy igen szerény tudás volt, de úgy gondoltam, legalább az alapokat leteszem a gyereknél. Úgy történt ez, hogy szoptatás közben mindig angolul olvastam neki meséket, mondókákat. Ilyenkor látta is az arcomat, oda is tudott figyelni. Ha elfáradt, elaludt 🙂 Ez még 1993-ban volt, nem dőlt annyi angol nyelvű mese a TV-ből, mint most.
(A 4. és 5. gyermekemet már prenatális kortól tanítottam angolra. Még hamarabb tudnak angolul, természetesen.)

2. A számítógépezés világa mindig is angolul folyt. Peti 6 hónapos korától tudott géphez ülni, igaz, akkor még együtt játszottunk. Itt is mindig mondtam neki angolul is és magyarul is, amit megértettem belőle.

3. Az oviban lehetőség nyílt rá, hogy 5 éves korától heti egy órában mondókákat, játékokat játszanak egy tündéri angol tanárnéni segítségével. Ide járt egy évet.

4. Gödön éltünk, egy alapítványi iskola keretében már elsőtől a napi angol benne volt az órarendjükben. Hatodiktól pedig angol nyelvű tantárgyuk is volt.

5. Vácra járt a Boronkay szki-ba. Itt is angol nyelven folyt bizonyos tantárgyak tanítása.

6. Az IBS-en szinte minden tantárgyat már angolul tanultak.

Közben pedig rengeteget játszott, játszott és játszott, főleg csapatjátékokat az interneten. Akkor ez bosszantóan soknak és idegesítően felesleges időrablónak tűnt.
Aztán mégis bemászott a nyelv a gyermek minden porcikájába. Ráadásul a több nyelv tanulása új utakat épít ki az agyban, így még okosítja is a gyermeket! Erről itt olvashatod a kutatási eredményeket.

Mi ebből a tanulság?

Manapság már nem nehéz különleges nyelvtudást szerezni. Egyszerűen csak napi szinten időt kell szánni rá valamilyen formában. Lehet ez csapatjáték, mese, vagy valamilyen filmsorozat. A lényeg, hogy valamiért legyen kedve a gyereknek a nyelvvel foglalkozni.
Ne kényszerként élje meg, hanem saját igényeként. Ameddig csak van rá lehetőség, Veled együtt tanulja a nyelvet. Olvass neki mesét, vagy énekeljetek angolul, még ha szerinted szörnyen is tudsz angolul. 

Nyelvtanulást elősegítő videók lejátszási listáját itt találod

További sikerre vivő gyermeknevelési javaslatainkat a Holisztikus gyermekfejlesztés rovatban találjátok

Élvezetes gyermekfejlesztést kívánok:

Mészárosné Kis Edit a MIRON program fejlesztője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük