Gyerekvállalás – igen, nem, mikor, most vagy soha?!

Gyerekvállalás. Igen, vagy nem?

A mai írásomat egy speciális rétegnek szánom. Azon pároknak, akik még bizonytalanok a gyerekvállalás tekintetében.

Maximálisan megértem az összes aggodalmukat, hiszen mi is átmentünk ezeken a párommal. Nekünk 8 év együttélés, ebből 3 év házasság kellett ahhoz, hogy eldöntsük, tényleg belevágunk.

Rendkívül féltettük

  • a szabadságunkat
  • féltünk a változástól
  • féltünk attól, hogy helyt fogunk-e tudni állni. Féltünk attól, hogy
  • a gyerek hazavágja-e a kapcsolatunkat, és a szexualitásunkat,
  • hogy olyan folyamatokat fog-e elindítani, melyek végén a VÁLÁS rémképe fogad-e minket.

Mi nem az a páros vagyunk, akik az első pillanattól fogva gyerekmámorban úsztunk, ahogy megismertük egymást. Pontosan ezért lehetünk hiteles minta azok számára, akik hasonló félelmekkel néznek éppen szembe.

Egy párkapcsolatra mindig úgy tekintettem, mint egy szekérre, amit két “ló” húz, egy férfi és egy nő formájában. Ha jó a harmónia közöttük, akkor azonos irányba és nagy erővel húzzák azt a szekeret. Azonban az is lehet, hogy nem értenek egyet és két különböző irányba próbálják rángatni azt. Az is lehet, hogy a pár egyik tagja megunja az erőlködést, felül a szekérre és a másik egyedül próbálja tovább huzigálni azt. A szekér megállása az én példámban a párkapcsolat halálát jelenti.

Mi történik, amikor gyerekünk lesz? A szekér kap egy extra terhet. Amennyiben eddig is ütőképes páros volt a páros, akkor az extra teher nem fogja sokban lassítani őket, sőt segíteni fogja az összekovácsolódásukat is. Viszont, ha a gyerekvállalás előtt is éppen csak döcögött az a szekér, akkor az extra tehertől bizony előfordulhat, hogy megáll és végleg elakad. Éppen ezért hatalmas ostobaság egy haldokló kapcsolatba gyereket vállalni, mert azzal 3 ember élete lehet egy csapással tönkretéve. Természetesen itt is lehet kivétel, hogy az extra tehertől észbe kapnak a “lovak” és elkezdik egy irányba nagy erővel húzni a szekeret, de a tapasztalat sajnos nem ez.

Oké, akkor tisztáztuk, hogy a gyerek valóban egy extra teher. Hazavágja a szabadságot? Ha haza nem is vágja, de soha többé nem lesz annyi időtök, mint korábban volt. Hazavágja a szexuális életet? Ha haza nem is vágja, de erőteljesen fékezni fogja a vehemenciát. Ha okosan csináljátok, ez egy kezelhető változás, de többé nem sűrűn lesz olyan, hogy amikor éppen megkívánjátok egymást, akkor azonnal egymásnak estek. A gyerek megszületése után a szeretkezésekre szűk időszeleteitek lesznek, és vagy akkor oldjátok meg, vagy semmikor. Ráadásul, amikor megszületik a gyerek, anyuka bezáródik a 4 fal közé és az élete a szoptatásról meg az unalmas várakozásról fog szólni egy ideig. Lehet, hogy haragudni fog a férjére, amiért az nincs bezárva és lehet, hogy a feszültségét rajta akarja levezetni majd. Én is voltam villámhárító, pontosan tudom, hogy milyen érzés ez. Apaként sem könnyű. Ledolgozol egy napot a melóhelyeden, aztán otthon következik a második műszak.

Pihenés? Azt felejtsd el. A párod alig várja, hogy lepasszolja neked kicsit a gyereket, és ha rossz a kedve, akkor még jószerivel a feszültségét is rajtad akarja levezetni. Ha van eszed, akkor ilyenkor támogatod őt, ahogyan csak tudod. Elküldöd külsős programokra kikapcsolódni és tehermentesíted otthon, amennyire tudod. Tudod mi a munkahelyed onnantól fogva, hogy gyereked lett? A szanatóriumod, ahol kipihenheted magad. 🙂

Mindez rosszul hangzik? Elhiszem. Azt gondolod, hogy a megoldás a gyerekvállalás elkerülése? Sokan gondolják így, te is megteheted. Én azért egy kicsit más véleményen vagyok. Én azt gondolom, hogy a kihívásoktól nem elmenekülni kell, hanem átugrani őket. Kemény tökös pasi vagy csaj vagy, csak éppen a gyerekvállalás gondolatától szartad össze magad? Akkor annyira mégsem vagy kemény drága barátom. 🙂

Ne legyünk ennyire negatívak, lássuk, hogy mit nyerhetsz, ha belevágsz.

A lehetőséget nyered, hogy olyan csodában részesülj, amit gyerek nélkül felfogni sem tudsz. Azért mondom, hogy csak a lehetőséget nyered, mert a gyerek csak akkor lesz csodálatos projekt, ha jól csinálod és nem cseszitek szét a pároddal a kapcsolatotokat. Ha jót akarsz a gyerekednek, szeresd jobban a párodat. Amennyiben viszont mindez sikerül, a gyerek a (garantáltan szar első időszak után) egyre több csodával fog megajándékozni. A mi fiacskánk most volt 3 éves és mostanra érezzük azt, hogy úristen milyen fantasztikus, hogy ő van. Ahogy rád néz csillogó szemekkel az a kis lény, aki a sejtjeitekből fejlődött ki és tényleg a kettőtök keveréke, apának vagy anyának szólít, azt nem tudja űberelni semmi.

Hogy mit nyerhetsz? Egy folyamatos szerelem érzést az a kis lény iránt. Voltál már szerelmes? Képzeld el ezt folyamatosan a nap 24 órájában úgy, hogy sosem fogy ki belőle a szufla. A gyerek eleinte valóban sokkal több hátránnyal ajándékoz meg, mint előnnyel minden csodálatossága ellenére, de mire eléri a 3 éves korát, garantálom, hogy szerelmes leszel, ha jól csináltad. Ez valóban egy csoda, amit semmi mástól nem kaphatsz meg. Az én szememben egy boldog család az IGAZI poliamória, vagyis többszerelműség. Lehet egyszerre szerelmesnek lenni több emberbe is? Igen, lehet. A párodba és a gyerekeidbe, ha jól csináljátok.

A probléma az, hogy a gyerekvállalásban benne van a hatalmas boldogság és a totális bukás esélye egyszerre. Megértelek, ha nem akarod vállalni ezt a kockázatot és ezt az akadályt, de akkor vállald be azt is, hogy gyáva vagy.

Játszunk egy kicsit! Képzeld el, hogy 60 éves lettél és megbántad, hogy nem vállaltál most gyereket, de már túl késő. Mit mondana a 60 éves éned a mostani önmagadnak szerinted egy ilyen helyzetben?

Mi tehát a záró tanácsom, mi lenne az összefoglalás?

Ha teljesen biztos vagy benne, hogy nem akarsz gyereket, azzal semmi baj nincs, de ha bizonytalan vagy, akkor gondolj bele, hogy utólag késő lesz megbánni, ha most nem vágsz bele. A gyerek valóban fenekestül fogja felforgatni az életeteket és ,ha nem vigyáztok, valóban rá fog menni a kapcsolatotok. Rossz esetben egyszerre három ember élete fog tönkremenni. A gyerek nem egy automatikus jutalom, hanem egy nagyon kemény megmérettetés, ami csak abban az esetben hozza el a boldogság új szintjét, ha nem buktok bele. Éppen ezért csak akkor vágjatok bele, ha elég stabilnak érzitek a kapcsolatotokat. Aki pedig a szex rész miatt aggódik, annak üzenem, hogy annyira azért nem félelmetes a dolog. Megfelelő technikákkal megtartható a szenvedély. Ezügyben ajánlom ezt a rövid kis interjúmat a YouTube-on.

Minden párnak felelősségteljes döntést kívánok! Legyetek ügyesek és akkor garantálom, hogy olyan csodát fogtok átélni, amit most még felfogni sem tudtok a gyerekvállalás következtében! 🙂

Remélem segítettem most nektek ötleteket meríteni, amennyiben pedig többet olvasnátok a gondolataimról a témában, akkor ajánlom a könyvemet, aminek bemutatóját itt a linken találod.

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Érdekelhet még:

Csillagszerelem

Vénusztangó +18

Férfi orgazmus-játék – ami a hétköznapin túl van…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük