Mit tegyél, ha van egy gyerekdiktátor a családban?

NAGY TÉVEDÉSEK ÉLNEK A GYEREKNEVELÉSSEL KAPCSOLATBAN, AMI SZENVEDÉST OKOZ MIND A SZÜLŐKNEK, MIND A GYEREKEKNEK

Mit tegyél, ha van egy gyerekdiktátor a családban?

Az alábbi Nők lapja cafe kis írása kapcsán pár gondolat

Gyakran látok olyan kiírásokat a Facen, hogy a gyerekem az életem, az életem értelme, feláldozom érte az életem. Szuper, mert ekkor átadtad az áldozati mintát a gyerekeidnek. Ő se fogja élvezni az életet, hanem áldozatként él majd. A gyerek nem tabula rasa, nem tiszta lappal születik. Örökölt és szerzett érzelmi és viselkedési mintákkal születik. Nagy tévedések élnek a gyerekneveléssel kapcsolatban, ami szenvedést okoz mind a szülőknek, mind a gyerekeknek. A gyerek nem egy párkapcsolati vagy társ helyettesítő valaki, bár leggyakrabban ezt a szerepet tölti be a kapcsolatokban és házasságokban. A társ helyettesítő gyerek viszi magával ezt a mintát saját életébe. A gyerek egy önálló lélek, akit önállóságra nevelünk, megtanítjuk neki, amit tudunk és elengedjük, élje a saját életét. Ha gyermeked magad elé helyezed, nincs életed és ő is eképpen fog viselkedni, ő se fog élni.

Sajnos kevesen értik ezt meg, mert a kisgyerekben sajnálattal teli, tehetetlen valamit vetítenek bele, és ez nem a szeretetet. Ez a sajnálattal teli projekció, kivetítés, nem más, mint a saját elcseszett gyermekkorunk kivetése a gyerekünkbe a legtöbb esetben. A sajnálattal nevelés pedig az egyik legrosszabb dolog, amit adhatunk gyermekeinknek.

Kevesen értik József Attila szavait:

“Az meglett ember, akinek szívében nincs se anyja, apja, ki tudja, hogy az életet halálra ráadásul kapja s mint talált tárgyat visszaadja”.

Ajánlom továbbá ERICH FROMM: A SZERETET MŰVÉSZETE című könyvet. Erich Fromm német származású amerikai pszichoanalitikus és társadalomfilozófus volt.

Nők lapja cafe kis írásából: “Pici korától kezdve arra kell tanítani a gyereket, hogy nem ő a világ közepe, élnek rajta kívül is emberek, akiknek az igényei, szükségletei ugyanolyan fontosak, mint az övéi…. Természetesen a szülők is játsszanak a gyerekeikkel, de arra is szükség van, hogy megtanulja a gyerek, hogyan szórakoztassa saját magát. Ezzel fontos készségeket, kreativitást fejlesztünk nála.

A cikket a linkre kattintva érheted el.

prof. Bókkon István

Ez is érdekelhet:

Öröklött családi minták , és amit kezdhetünk velük

Traumaismétlés az unokában, kicsit más formában, mint az eredeti

A hiba a múltból érkezik – mindenki magát keresi

Apám-anyám engejd szeretni – az Öidipusz és az Elektra komplexus

Emberlelkek

 

 

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük