Félrelépés – bosszú vagy elhanyagolás az ok?

Félrelépés

Ma egy érzékeny témáról fogunk beszélgetni. Nem szándékozom állást foglalni, mert azt gondolom, hogy itt számtalan kérdés felmerülhet, amelyek minden párnál más megítélés alá eshetnek, ezért inkább csak elmesélem a saját érzéseimet a félrelépés – témát illetően.

Ami engem illet, bennem csak akkor merül fel a félrelépés gondolata, ha valami hiányzik a kapcsolatomból. Lehet, hogy lecsökkent az intimitás, vagy egy veszekedés miatt nem érzem magam érzelmileg annyira biztonságban, ahogyan szeretném, de az is lehet, hogy csak régen szexeltünk. Kistacskó koromban még az is félrelépő motivációt okozott, hogy régen voltam mással, és hajtani akartam a következő célpontra. Azóta már benőtt a fejem lágya, megtaláltam a feleségemet és együtt teremtettünk egy jól működő házasságot. Ezért már úgy 10 éve nagyon ritkán merül fel bennem röpke pillanatokra a gondolat, hogy milyen lenne valaki mással kapcsolódni szexuálisan.

Miért árulás?

Alapvetően két fő ok miatt érezném árulásnak, ha megcsalnám a páromat. Egyrészt azért, mert azt érezném, hogy elárultam a szent pillanatainkat azzal, hogy mással éltem meg és nem vele. Valamint azért is érezném árulásnak, mert azt kommunikálom felé, hogy vele meg tudom élni a vágyaimat és nincs szükségem más partnerre. Ez természetesen így is van, de ha mégis megtenném, azzal őt és magamat is elárulnám. Nem lenne jó utána tükörbe nézni.

Amennyiben pedig ő lépne félre, azt azért érezném árulásnak az ő részéről, mert nagyon őszinte a kommunikációnk, és ő jelenleg azt kommunikálja nekem, hogy elégedett velem, mint szexuális partnerrel, meg tudja velem élni a vágyait és nincs szüksége másra. Ha most mégis félrelépne, akkor a hazugsága fájna, hogy miért mondta azt, hogy én elég vagyok neki szexuális téren.

Jelenleg nem érzi egyikünk sem a késztetést a félrelépés-re. Nem tudom, hogy valaha meg fog-e jelenni az “igény”, de ha mégis, akkor is az őszinteséget tervezzük folytatni. Nem tudnám megtenni azt, hogy titokban félrekefélek, aztán hazamegyek mosolyogva, hogy: Sziasztok kiscsaládom, apu hazajött, gyertek ide egy ölelésre. Fordított esetben azt is el tudnám fogadni, ha a kedvesem valamiért mással is együtt akarna lenni. Fontosnak tartanám, hogy beszéljük meg, hogy miért van erre szüksége, mi hiányzik neki, de nem tartanám őt vissza.

Hangsúlyozom, hogy mindezek csak az én érzéseim voltak a saját életemből. Mások teljesen máshogyan érezhetnek, és más dolgok motiválhatják őket. Nem kívánok senki fölött sem pálcát törni, mert nem lehetek senki más helyzetében. Azt viszont javaslom, hogy mindenki gondolkozzon el egy kicsit a megcsalás témáját illetően a saját párkapcsolatában. Pontosan mi nektek a megcsalás, mi az, ami még belefér, és mi az ami már nem? Az a fontos szerintem, hogy közted és a párod között legyen egy konszenzus, amihez tartjátok magatokat. Ti tudjátok, hogy honnantól minősül árulásnak egy tett megítélése. Addig nem lehet nagy baj, ameddig mindketten a közös megállapodásotok szerint jártok el.

Végül az a véleményem, ha arra törekszik egy pár, hogy jó szexuális összhangban legyenek, akkor a félrelépés motivációja minimális lesz. Amennyiben érdekelnek a gondolataim az örömteli szexualitás megteremtési lehetőségeiről, ajánlom szeretettel a könyvemet, a linkre kattintva itt.

Gilján János

Gilján János párkapcsolati- és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban találhatod.

Ez is érdekelhet:

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük