Az elégedetlenség, mint “népérdek”

Az elégedetlenség, mint “népérdek”

Egy érdekes kis gondolattal készültem nektek a mai nappal. Beszélgessünk kicsit az elégedetlenségről. Látszólag mindenki azért hajt, hogy elégedett legyen az életével és a külső “segítségek” is látszólag ebben igyekeznek támogatni minket, de álljunk meg egy szóra…

Gondolkozzunk el egy kicsit, hogy milyen érdekek fűződhetnek az általános elégedetlenségünkhöz. Most adok egy játékos feladatot nektek, 10 perc alatt írjatok egy motivációs szöveget arra vonatkozóan, hogy egy elégedett ember megváltoztassa az életét. Óra indul…

Nem tudom, hogy mire jutottatok, de egy elégedett emberen az egyetlen fogás az, ha megpróbáljátok elbizonytalanítani az elégedettségével kapcsolatban. A lehető legpozitívabb megoldás, ha a fejlődésére helyezitek a hangsúlyt: 
“Igaz, hogy neked minden úgy jó, ahogyan most van, de még jobb lenne, ha ezt és ezt inkább így vagy úgy csinálnád”

Nem állítom, hogy képtelenség motiválni egy elégedett embert, de SOKKAL nehezebb, mint azt, aki elégedetlen. Minél nagyobb bajban van valaki, annál könnyebb motiválni, mert annál erősebben keresi maga is a kiutat az elégedetlenségéből. A klasszikus értelembe vett marketing szakma mellett egész egyszerűen mindenkinek érdeke, hogy bizonyos területen elégedetlen legyél, aki el akar neked adni valamit. Kik akarhatnak eladni neked valamit? Lássunk egy rövid összecsapott kis listát:

  • A politikus bármi áron el akarja adni saját magát és a pártját. Néha kicsit tovább mennek és diktatórikus formát hoznak létre, hogy még győzködni se kelljen.
  • A marketinges bármit eladna, amiért pénzt kap, hogy hirdesse. 
  • A fogorvos a lehető legdrágább fogászati megoldást.
  • A fodrász szerint rossz a frizurád, majd ő megcsinálja szépre.
  • A szexológus, az intim masszőr, a BDSM guru a saját szexuális szolgáltatását árulja. Vagy mert szükséged van rá, vagy mert ez a “fejlődésed” útja.
  • A kőműves újrahúzná a falaidat akkor is, ha neked úgy jó, ahogy van.
  • A tantra ágazat szellemi vezetője azzal a jelszóval akarja eladni neked a képzéseit, hogy “spirituálisan fejletté” válhass.
  • A pszichológus kigyógyítana a lelki bajaidból, akár vannak, akár nincsenek.
  • A biztonságtechnikus riasztórendszert adna el, a biztosító ügynök pedig biztosítást. És így tovább.

Egy a közös bennük, akkor tudnak pénzt keresni belőled, ha szükséged van a szolgáltatásukra. Akkor van szükséged a szolgáltatásukra, ha elégedetlen vagy a jelenlegi életed azon aspektusával, amelyik az ő területükbe vág. Amennyiben esetleg elégedett vagy, akkor az élelmesebb szolgáltató megpróbál elbizonytalanítani az elégedettséged tekintetében.

Hivatkozhat a fejlődésedre, hogy akkor is igénybe akard venni a szolgáltatását, ha alapvetően nem érdekelt volna. Egy komplett tudományág segíti a marketingesek munkáját, komoly kutatók vizsgálják, hogyan lehet a leghatékonyabban lenyomni termékeket/szolgáltatásokat és ideákat az emberek torkán. Biztos mindenki járt már úgy, hogy felhívta valamilyen ügynök azzal, hogy most azonnal kössön biztosítást, vagy biztos mindenki futott már bele olyan szexuális tartalmú cikkbe/oldalba/írásba, ahol elmondták neki, hogy az igazi szexhez egy adott (megvásárolható) szolgáltatáscsomagra van szükség. Aki nem akar “fejlődni” az szürke egér. Elégedett vagy a jelenlegi életeddel? Ez csak azért van, mert igénytelen vagy és nem ismered a “csodát” még. 

Félreértés ne essék, ezekre a szakmákra mind szükség van. Okkal alakultak ki és okkal fejlődnek és léteznek a mai napig is. Mindazonáltal az a véleményem, hogy sokkal több ember tudná elérni az elégedettség állapotát saját magától is, ha hinne benne és nem gátolná saját magát negatív hiedelmekkel. Sajnos az jellemző a legtöbb emberre, hogy a negatív élményekben hisznek és az egész hiedelemrendszerük ezen negatív élmények újrateremtésén dolgozik az életükben. Másképpen fogalmazva amennyiben a hiedelmeink negatív kicsengésűek, vagyis a boldogtalanságban hiszünk, akkor folyamatosan boldogtalan tapasztalatokat fogunk teremteni magunknak.

22 évesen írtam ezt a verset a hiedelmekről. A vers kicsit gyengécske, de a lényeg benne van:

Végtelen utam egy pontjában állva
Egy megtévedt énem ébred tudatára
Teremtett lény vagyok, teremtek én is
Ki engem teremtett, az voltam én is

Minden, mit gondolok, életre kel
Ideák, érzések, megannyi jel
Ahogy egy gondolat életre kel
Kreatív tudata nem hagyja el

Létezni joguk van, akár csak nekem
Ha elvesznék közöttük, mi lesz majd velem?
Beszélnek hozzám, és megmondják, mit tegyek
Sokszor már nem tudom, melyiknek hihetek

Urak ők fölöttem, vagy alattam állnak?
Teremtett szolgáim utamban állnak?
A válasz bennem van, nem kell, hogy keressem
Hitem, mely nem volt jó, el kell, hogy temessem

Fejlődök, jobb leszek, hasznosabb lélek
Értelmetlenségtől többé nem félek
Az út amit megteszek én magam vagyok
Életet magamnak magamból adok

Tőled meg barátom csak egyet kérdek
Mondd ez a folyamat hol érhet véget?

Gilján János (2002.október 24.)

Hogy mi a konklúzió ebből a sok okoskodásból? Az, hogy bízzatok jobban abban, hogy az életetek problémáit magatok is meg tudjátok oldani. Csak akkor forduljatok bármilyen külső segítségért, ha azt érzitek, hogy elakadtatok és a családotok/barátaitok SEM tudnak segíteni nektek. Nem szégyen segítséget kérni, de első körben forduljatok azokhoz, akik a legközelebb állnak hozzátok. A boldogság titka többek között az, hogy a boldogságot választjátok, és hisztek benne, hogy “alanyi jogon” jár nektek. Amennyiben az elégedettség és a boldogság fog a hiedelmeitek kereszttüzében állni, máris sokkal stabilabb és boldogabb életet tudtok teremteni magatoknak és a családotoknak..

Egy gondolatot jegyezzetek meg: A marketinges legnagyobb ellensége az elégedett ember. 

Gilján János

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban olvashatod.

Ez is érdekelhet:

A boldogság kockázatos

BDSM – kell neked vagy nem kell neked?

Békére csak az lelhet, aki önmagával is megbékél

Boldogtalanság – sosincs hiába, találd meg az értelmét!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük