Egyedül élés versus Család

A linken lévő angol nyelvű cikk kapcsán felmerült gondolatok

Ausztráliában minden negyedik ember egyedül él. Az egyedül élők száma növekszik az idősek és fiatalok között egyaránt. 2030-ra a lakosság 40 % egyedül fog élni. Japánban még nagyobb az egyedül élők száma. A fejlődő világokban az egyedül élni trend nő folyamatosan. Ezek a változások teljesen új gazdasági, pszichoszociális és egyéb kérdéseket vetnek fel. A gyermekek egyre nagyobb része több „családban” nő fel (mozaik családok, ami tulajdon képen, már nem igazán szorítható be a klasszikus családi képbe), ami igen sok nehézséget hoz magával. Senki sem tudja, hogy miért van ez. Mi csináljuk ezt magunk, vagy irányított folyamat, vagy mindkettő. 

Találgatni lehet.

Megszűntek a régi házassági minták, csökken az adaptációs, elfogadási, tolerancia szintünk a kapcsolatokban, ugyan akkor nő az elvárási szint. Az egyedül lét mintái transzgenerációsan adódnak tovább. Minél tovább élünk adott életszakaszban egyedül, ez annál inkább kondicionálja bennünk, hogy jobb egyedül, csökkentve az alkalmazkodást. A spirituális úton elinduló, főleg nők között is, erősen nő az egyedül élők aránya. Az elvált egyedül gyermeket nevelő nők élethossziglan tartó kapcsolat kialakításának esélye eléggé kicsiny. Az elektronikus média (net, face, tv, telefon, és majd a mesterséges intelligencia megjelenése, stb.) biztosítja, hogy mikor az egyedül élő ember nagyon vacakul érzi magát, akkor ezen hálózatok megszüntetik ezt az érzést. 

Valaki azt mondhatná, bezzeg régen. A valóság, hogy régen sem voltak jobbak a házasságok, kapcsolatok, csak egy szokásrendszer tartotta egybe ezeket. Hogy jó-e vagy rossz, ami felé haladunk, tulajdonképpen nem lehet megmondani (mindenesre, most igen kaotikusnak érezzük a világot, megszűnt a látszat biztonság), mert a világ mindig is változott egy más megtapasztalás felé, és most egyelőre ez egy új változási irány, aminek célját és kimenetelét még nem látjuk. 

prof. Bókkon István

Bókkon István agykutató, metafizikus professzor úr további írásait az Emberlelkek rovatban találod.

Ez is érdekelhet:

Kérdésekkel a boldogságig

Önmagunk szeretete és ennek hatása szexuális kapcsolatunkra

Az élet élvezetére való tudatos törekvés

A boldogság kockázatos

Nagyszülők, rokonok szerepe a párkapcsolatodban

A jó szex a konyhában kezdődik

Boldogság és Szenvedély – első előadás

Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.