Útikalauz: ahogy tényleg EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD

Az egészséges életmód alapjai

1000 és egy írás kering a neten és az észosztó könyvekben, melyek az egészség felé óhajtják terelgetni a becses hallgatóságukat. A legtöbben valóban vannak okos gondolatok, de persze rengeteg baromságba is bele lehet futni. Tekintettel arra, hogy jómagam elég sok éve nem voltam komolyabban beteg némi taknyosságot meg gyomorrontást leszámítva, valamint igen jó erőnek és fiatalos külsőnek örvendek, úgy gondolom van némi hitelességem a témában. Ha egyetlen mondatba kellene összefoglalni a véleményemet, akkor azt mondanám, hogy minden téren az arany középutak jelentik az optimális egészség és állagmegőrző/javító hatást. Hát akkor ugorjunk bele a témába az összes szerintem fontosabb területet (felszínesen) érintve, mik az egészséges életmód összetevői:

1. Mozgás és sport

Igen, valóban fontos a mozgás, ezzel kapcsolatban én sem vélekedem másként, a mozgás maga az élet, a mozgás a legjobb hormonoptimalizáló tevékenység.

No de mennyit és mit mozogjunk?

Ha nem vagy élsportoló, akkor bőven elég egy héten 3*1 óra edzés. Igen, ez összesen 3 óra. Egy héten van 168 óra, ebből mindössze 3-mat “kell” edzésre fordítani. Szerintem kivitelezhető. Oké, ez az utazással, öltözéssel együtt lesz 5 óra is, de szerintem ennyi a legtöbb ember életébe belefér.

Na és mit mozogjunk? A logika az, hogy olyan sportot válasszunk, ami a hormon háztartásunknak a legjobb. Férfiaknak egyértelműen a rövid ideig nagy erőkifejtést igénylő, és a kontakt sportokat tudom ajánlani, mert ezek emelik a legjobban a tesztoszteron szintet. A magas tesztoszteron szint röviden boldogabb, egészségesebb, és minden téren hatékonyabb/potensebb férfit jelent.

A teljesség igénye nélkül itt van néhány sport: erőemelés, crossfit, gyúrás, street workout, fegyenc edzés, küzdősportok (harcművészetek), torna (gimnasztika/akrobatika), amerikai foci, hoki, de akár a normál foci, a kézi vagy a kosárlabda is jó. Aki futni szeret, annak hormonoptimalizálás szempontjából a 30 percnél rövidebb, de intenzívebb futásokat ajánlom. Állítólag a túl hosszú futás pont csökkenti a tesztoszteron szintet. 40 éves kor fölött pedig érdemes olyan sportot választani, ahol a sérülés esélye kisebb.

Hölgyek esetén is jó hormonoptimalizálók ugyanezen sportok, de nekik a nagy emelésekkel és a keményebb ütésekkel járó sportokat nem annyira preferálom. Hölgyek esetén viszont érdemes nagyobb fókuszt tenni az akrobatikára/gimnasztikára, táncra/balettra, szabad testsúlyos gyakorlatokra.

Hogy mennyibe kerül mindez? Akár ingyen is ki lehet hozni, ha van egy jó street workout park a közeledben, de egy átlagos kondibérlet megvan havi 10-ből. Az árat a személyi edző dobja meg sajnos, de a kezdeti időkben bizony az edző kikerülhetetlen, ha sosem edzettél semmit. Erőteljesen javaslok még (legalább) egy megbízható edzőtársat is, akivel tudjátok egymást húzni és motiválni, az én edzőtársam a 65 éves apukám.

A sportok mellett még tehetünk olyan apróságokat, hogy például többet gyalogolunk. Mi a párommal el szoktunk menni 8 km-es sétákra a városban, közben beszélgetünk és jól érezzük magunkat. Fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, nem kell egy héten 10-20 órákat edzeni, ha nem vagy élsportoló és nem akarsz világbajnok lenni.

2. Táplálkozás (ételek)

A világ végéig lehetne erről beszélgetni és én nem is vagyok szakértője a témának. Igaz, hogy szakértő nem vagyok, de azért idén sikerült 82 kilóról lemenjek a 77-78 zónába úgy, hogy az erőm nagy része megmaradt. Itt sem kell csodát tenni, első lépésben elég az, ha a cukrot minimalizáljuk az életünkben.

Szereted az édességet? Edd cukor nélkül. A 80+%-os csokoládé a barátod. Nem akarok reklámot csinálni, de az én kedvencem a Lidlis 81%-os Arriba Superieur, olcsó és finom. Abból mehet 1 kocka, ha nagyon ki vagy éhezve az édesre. Reggelire szerintem mehet nyugodtan “bármi”, ebédnél már figyelj arra, hogy köretnek lehetőleg párolt zöldséget, rizst, vagy bulgurt válassz, vacsorára viszont minimalizáld a szénhidrátot. Én vacsorára 4 tojásból eszem általában rántottát, jó sok vajon sütve, zöldségekkel, sajttal, kenyér nélkül.

Javaslom, hogy vacsorázz annyit, hogy pont egy kicsit éhes maradj és kicsit éhesen feküdj le aludni. Zöldségből, gyümölcsből egyél minél többet, de ott is igyekezz piacon olyan mamikát vagy papikát találni, aki nem a nagybaniról veszi, hanem a kis kertjében termeszti tehéntrágya alatt a finomságait.

Tápértékek tekintetében a napi fehérjebeviteled a legjobb, ha a testtömegkilógrammjaid másfél-kétszerese grammot fednek le. Vagyis ha 80 kilós vagy, akkor egyél egy nap 120-160 gramm fehérjét. Nálam okosabbak kitalálták, hogy az optimális az 1.62-szeres adag, de mi nem vagyunk versenyzők, nem kell ilyen komolyan venni. Vigyázz, mert ha túl sok fehérjét eszel (több, mint kétszeres adagot), az túlterheli a vesédet. A zsírok bevitele nagyon fontos, ha nem eszel elég zsírt, az hazavágja a hormonháztartásodat. Milyen zsírokat érdemes enni? Vaj, kókuszzsír, mandulaolaj, tökmagolaj, olívaolaj, stb… Az állati eredetű zsírok sem az ellenségeid, de az étolajban sült dolgokat jobb elfelejteni.

Mennyi és milyen szénhidrátot együnk? Nem szabad abba a hibába esni, hogy túl kevés szénhidrátot viszel be. A cukrot akár teljesen el is hagyhatod, de szénhidrátra szükség van. A rizs és a bulgur a barátod. A teljes kiőrlésű kenyerek is a barátaid, de csak mértékkel.

Nem akarok senkit sem rábeszélni, hogy írogassa az elfogyasztott kalóriáit, én sem teszem, de aki érez erre hajlandóságot, annak ajánlom ezt az oldalt.
A húsfogyasztás kapcsán nem akarok érvelni se pro, se kontra, számtalan példa van, ahol akár az egyik, akár a másik oldal hozta el a sikert. Jómagam fogyasztok húst, csak ezt is mértékkel teszem. Mellesleg itt is érdemes a füstölt kolbászok helyett a rendes, lehetőleg háztáji csirkékre rámenni. Amennyiben pedig valaki teljesen elhagyja a húsokat az étrendjéből, az vegye a fáradtságot, hogy utánanéz, milyen forrásból tudja pótolni a fontos kiesett tápanyagokat.

3. Táplálkozás (italok)

A cukros üdítőket minimalizáld, a víz a barátod. Nem kell semmi drága aloe verás cucc, semmi gyümölcslé, vagy csodawellnesz lötty. Víz… Természetesen lehet inni ilyen préselt 100%-os úri huncutságokat, de a víz legyen a fő prioritás. Kávézol? Arról sem kell lemondani, csak ne igyál egy nap 2-3 kávénál többet és abba se tegyél cukrot.

Mégis mennyi vizet érdemes inni és mikor? A banális válaszom erre a kérdésre az, hogy akkor, amikor megszomjazol és addig, ameddig szomjas vagy. Tudom, hogy erre sokan felkapják a fejüket, hogy de a trend a napi 3 liter, de én úgy gondolom, hogy a szervezet okosan ki van találva és pontosan tudja, mennyi vízre van szüksége és mikor. Mindazonáltal egy jó tanácsot adok, amikor reggel felkelsz, indítsd a napot 2-3 deci víz elfogyasztásával mielőtt bármi mást ennél vagy innál.

Ami az alkoholfogyasztást illeti, az természetesen az ellenséged, de én azt gondolom, hogy egy egészséges életmód mellett belefér némi alkalmi fogyasztás is. A kulcs itt is a mértékletesség. Természetesen ha valaki teljesen el kívánja hagyni az alkoholt az sem baj, én nem hagyom el.

4. Vitaminok, táplálékkiegészítők

Az a véleményem, hogy egy idillikus és tökéletes táplálkozás mellett nincs szükség semmilyen táplálék kiegészítőre. Viszont mivel ezt valószínűleg nem tudod kivitelezni, ezért azt ajánlom, hogy kicsit támogasd meg a szervezetedet. Én edzések után iszom fehérjeturmixot, amikor a legjobban ki van éhezve rá a szervezetem. Vitaminokból érdemes valami multivitamint használni, de legalább C és D vitamint, valamint hölgyeknek még folsavat. Ásványi anyagokból is érdemes egy multi pakkot venni, de férfiaknak legalább a cinket ajánlom napi 20-25 milligramm formájában. Az ejakuláció intenzív cink vesztéssel jár ugyanis, amit érdemes pótolni. Természetesen ez az ajánlás magmegtartókra nem vonatkozik. Ha valakit bővebben érdekelnek az ásványok, priviben írjatok itt.

5. Életmód

A sport és a tápanyag bevitel mellett természetesen nagyon fontos, hogy mennyit tudsz pihenni. A napi 7-8 óra lenne a cél, de a minimum a 6. Fontos még, hogy mennyi stressz van az életünkben. Amennyire csak tudod, igyekezz a stresszt csökkenteni, vagy legalább a hozzáállásodat optimalizálni. Ha a problémákra elkezdesz kihívásokként tekinteni, máris jobban fogod érezni magad. Itt a hely szűke miatt nem mennék bele részletekbe, de a kapcsolataid és a szociális hálód ápolása is jótékonyan hat az egészségedre, különösen a pároddal és a gyerekeiddel való kapcsolat optimalizálása.

A szerelem és a szeretet gyógyít és fiatalon tart, javaslom tehát, hogy fókuszálj ezen területeid fejlesztésére is. A szerelemhez kapcsolódik az örömteli szexuális élet is, ami szintén fiatalon tart és feltölt energiával attól teljesen függetlenül, hogy magmegtartó, vagy magvesztő volt a szeretkezés. Amennyiben az aktus örömteli volt és a szerelem “pezsgett” közöttetek, akkor az aktus mindenképpen a javatokat és az egészségeteket szolgálta.

Megemlíteném még az arckrémek és testápolók használatát is. Tudom, hogy sokan férfiatlannak tartják azt, aki férfi létére kenegeti magát, de én azt gondolom, ha ettől kevesebb lesz a ráncom és fiatalabb marad a bőröm, akkor nem hat meg, hogy ki mit gondol. 30 éves korom óta kenem az arcomat minden este férfi arckrémmel, javaslom tégy így te is. Végül ami a napozást illeti, én nem gondolom, hogy teljesen távol kell tartani magunkat a naptól. Természetesen nem kell túlzásba vinni, de a hisztérikus napkerülést nem tartom okos dolognak. Semmi gond nincs azzal, ha lesz egy szép színünk nyáron, csak a leégéssel kell vigyázni. Régen is kint dolgoztak az emberek nyáron a földeken, aztán mégsem lettek bőrrákosak. A kulcs itt is a mértékletesség és az arany középút.

Összefoglalás

Még egyszer hangsúlyozom, hogy nem kell esztelenül semmilyen diétát vagy elvet tartani, vagy sportfüggővé válni. Elég annyit tenni, hogy többet sétálsz, mint eddig, és heti 3 órát fordítasz edzésre. A kajálásodban elhagyod a cukrot, csökkented a szénhidrátot, növeled a fehérjét, de a zsírok fogyasztását megtartod. Szénsavas üdítőket nem iszol, rászoksz a vízre, a kávéból is kihagyod a cukrot és csokiból a 80% fölöttiekre szoksz rá. Lehet, hogy először utálni fogod, de megszokod és megszereted. A kapcsolataidat ápolod, a pároddal a szerelmet megerősíted, vagy újraépíted, ha pedig minderre nincs semmi esélyed, akkor inkább szakítasz vele, mert mérgező kapcsolatban nem maradsz. A szexuális életedet örömtelibbé varázsolod, az intimitás mennyiségét fokozod. Igyekszel minél több örömöt vinni az életedbe, csökkenteni a stresszt, és alszol legalább 6 órát.

Ezek nem annyira bonyolult dolgok, de így összességükben csodát tudnak tenni. Ha sikerrel jársz, az az önértékelésedet is megdobja és egyre komolyabb célokat is el tudsz majd érni. A lehetőség a kezedben van, amennyiben pedig kérdéseid adódnak, ne habozz feltenni őket!

Gilján János

Ebben a videóban a táplálkozás alapjait igyekeztem bemutatni nektek, ahogyan én látom. A táplálkozás minősége kihat az életünk minden területére, ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk vele.

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach írásait a Boldogság és Szenvedély rovatunkban találhatod. Könyvének ajánlóját, olvasói véleményeket itt találhatsz.

Érdemes a férfiakkal érzelmekről, erotikáról és párkapcsolatról beszélni?

Szexuális élet a gyermekvállalást követően

Önmagunk szeretete és ennek hatása szexualitásunkra

Mit tegyél, ha vágyaidban minden más szerepel, csak a párod nem?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.