Ki is az a belső gyermek?

Amikor pár évvel ezelőtt először meghallottam ezt a kifejezést, hogy “belső gyermek”, nem igazán tudtam hova tenni. De aztán tisztázódott, hogy a belső gyermek a saját gyerekkorunkat jelenti, annak is azt a részét, ami valamilyen okból megsérült, traumákat szenvedett. A belső gyermek: a gyermekkori önmagunk.

Nincs olyan ember, aki nem élt át stresszt, bántalmakat gyermekkorában. Még aki úgy emlékszik vissza, hogy boldog, nyugodt gyerekkora volt, annak is megrázkódtatás volt a születése, és neki is alkalmazkodnia kellett az őt körülvevő világhoz: előbb a családhoz, majd az óvodához, iskolához, és ez az alkalmazkodás sohasem lehet teljesen zökkenőmentes.

Aki pedig bármilyen bántalmazás: elhanyagolás vagy túlféltés, agresszió, lelki terror, molesztálás áldozata volt, az valószínűleg látja is az összefüggést, hogy a jelenlegi személyiségének melyik sérült vonása lehet a gyermekkori negatív megélések következménye. 

Gyermekkori traumáink és felnőtt énünk

A belső gyermek tehát az a részünk, aki ezeket a traumákat elszenvedte, és ez a traumás részünk azóta is bennünk van. Bizonyos helyzetekben, ami a tudatalattinkat emlékezteti arra a régi fájdalomra vagy félelemre, ugyanúgy reagálhatunk, mint akkor: fájdalommal, félelemmel. A traumákat évtizedekig magunkban hordozhatjuk, sőt a következő életünkre is átvihetjük. Sok traumát pedig azért hozunk magunkkal az előző életeinkből, mert sok-sok életen át nem tudtunk szabadulni tőle, most viszont lehetőségünk nyílik arra, hogy feloldjuk.

Fontos és érdemes foglalkozni a belső gyermek sérüléseivel, akkor is, ha fájdalmas hozzányúlni a most is élő lelki sebhez. Ugyanis feloldhatók a sérülések, felszabadulhatunk a szenvedés alól. A belső gyermek gyógyításával önmagunkat gyógyítjuk. Mindazt megadhatjuk neki, ami nekünk hiányzott, vagy hiányzik még most is: figyelmet, gondoskodást, védelmet, szeretetet. 

Öleld magadhoz, simogasd meg és beszélj hozzá. Add meg neki mindazt, amit te nem kaphattál meg.

Ha gyermekként, fiatalként bántalmaztak, agresszió, vagy lelki terror áldozata voltál, idézz fel a későbbi életedből egy vagy több olyan esetet, amikor te bátran szembeszálltál valamilyen agresszióval. Emlékszel az érzésre, milyen volt bátran szembeszállni?

Éld át újból azt az érzést. Ezután mondd meg a belső gyermekednek: most már képes vagyok bátran kiállni magamért és érted. Nincs mitől félned. A te félelmed teremtette meg az én bátorságomat.

Majd idézz fel a későbbi életedből egy vagy több olyan esetet, amikor megvédtél egy nálad gyengébbet: kisgyermeket vagy állatot. Emlékszel az érzésre, milyen volt megvédeni a kisebbet?

Éld át újból azt az érzést. Ezután mondd meg a belső gyermekednek: most már képes vagyok megvédeni magamat és téged. Nincs mitől félned. A te félelmed teremtette meg az én lélekjelenlétemet ahhoz, hogy biztonsággal megvédhessem magam és téged.

Ha elhanyagoltak gyermekkorodban, idézz fel a későbbi életedből egy vagy több olyan esetet, amikor te gondoskodtál valakiről, figyelmet és szeretetet adtál neki.

Emlékszel az érzésre, milyen volt gondoskodni, szeretni?

Éld át újból azt az érzést. Ezután mondd meg a belső gyermekednek: most már képes vagyok gondoskodni rólad, figyelni rád, átölelni és szeretni téged. Nincs mitől félned. A te félelmed teremtette meg az én gondoskodásomat.

Ha megaláztak gyermekkorodban, bűntudatot keltettek benned, idézz fel a későbbi életedből egy vagy több olyan esetet, amikor te elismerted és megdicsérted valaki más teljesítményét. Emlékszel az érzésre, milyen volt méltányolni és nagyra becsülni másvalakit?

Éld át újból azt az érzést. Ezután idézz fel egy vagy több olyan esetet, amikor valaki elismeréssel és tisztelettel nyilatkozott rólad. Kell, hogy legyen ilyen, keresd meg! Emlékszel az érzésre, milyen volt átélni, hogy valaki elismer és tisztel téged?

Éld át újból azt az érzést.  Aztán mondd meg a belső gyermekednek: most már képes vagyok magam és téged elismerni, nagyra becsülni és tisztelni. Nincs miért szégyellned magad. A te szégyened teremtette meg az én megbecsülésemet.

Ha túlféltés áldozata voltál, mindent megcsináltak helyetted, és tehetetlen kisbabának tekintettek sokáig, idézz fel a későbbi életedből egy vagy több olyan esetet, amikor te felelősséget vállalva önmagadért, hoztál egy döntést, és aztán ahhoz tartottad magad. Emlékszel az érzésre, milyen volt felelős döntést hozni? 

Éld át újból azt az érzést. Ezután mondd meg a belső gyermekednek: most már képes vagyok felelősséget vállalni magamért és érted. Nem kell félned a felelősségtől. A te félelmed teremtette meg az én felnőttségemet.

Ha szexuálisan zaklattak gyermekkorodban, idézz fel a későbbi életedből egy vagy több olyan esetet, amikor te nemet mertél mondani valakinek, és az kénytelen volt meghátrálni. Kell, hogy legyen ilyen, keresd meg! Emlékszel az érzésre, milyen volt bátran nemet mondani, és azt látni, hogy a másik visszakozik, enged, tehát te erős vagy, hatalmad van a saját sorsod fölött?

Éld át újból azt az érzést. Ezután mondd meg a belső gyermekednek: most már képes vagyok bízni magamban, hogy nemet mondva meg tudom védeni magamat és téged. Nincs mitől félned. A te félelmed teremtette meg az én erőmet. Sokkal erősebb vagyok, mint hittem.

Két rövid meditációt és egy meditációs zenét ajánlok a belső gyermek gyógyítására.

A Születéskor keletkezett traumák átlényegítése újra átvezet a születés folyamatán.

Ha nem a vezetett meditációt választod, akkor meditációs zeneként javaslom A Tudatalatti és az Égi Kapu megnyitása című zenét, amely már a frekvenciájával is lazít, old, segít harmóniát teremteni.

A Belső gyermek gyógyítása pedig előhívja a gyermekkori sérüléseket, és finoman feloldja azokat.

A Belső gyermek gyógyítása című meditációt Gárdi Mariann alkotta és mondta fel, a videóban látható csodálatos, gyógyító képeket pedig Ara Rauch és Gárdi Mariann készítették. 

A videót kiválasztva, a jobb alsó oldalára kattintva teljes képernyősre tudod nyitni. 

Gárdi Mariann üzenete a hallgató részére:
Kaptam visszajelzést, hogy jól kisírta magát valaki, amikor végigutazott ezen a kis “születésen”. Ha ilyen veled is előfordult, akkor arra kérlek, párszor még menj végig ezen a medin, mert itt akkor még oldódni kell érzéseknek…

Akkor van átlényegítve a születéseddel járó trauma, amikor mosollyal az arcodon alszol el a medi végén édesanyád szivén.

A nyugalom érzése kell átjárjon MINDEN MÁS OLDÓ VAGY ÁTLÉNYEGÍTŐ MEDITÁCIÓ UTÁN, AMIVEL DOLGOZOL magadon) Ha ez nem jelentkezett, ismétlés ajánlott.

Ha pedig szeretnél segítséget is igénybe venni ehhez, a Tengely-módszerrel mutathatok neked egy önmagaddal egyensúlyba, majd egységbe hozó folyamatot. A Tengely-módszerről itt olvashatsz, és a honlap Kapcsolat menüjére kattintva jelentkezhetsz, itt!

Ara Rauch

Ajánlom figyelmedbe 

a Boldog baba meditáció már a pocakban című cikkünket, kismamák részére Ara Rauchtól,

illetve a 

Hangtál és hangtálas meditáció című írást Harangozó Viktor Szenge tollából.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük