Az Omega generáció – nem akarok felelősséget vállalni

FELNŐTTEK A GYEREKEK FOGSÁGÁBAN – NEM AKAROK FELNŐNI, FELELŐSSÉGET VÁLLALNI
AVAGY

AZ OMEGA GENERÁCIÓ

A felnőtt gyerekek az anyák fogságában kis írásom után, nézzük most a modern korunkban fellépő új tendenciát, amely újabb kihívások elé állít minket. A vizuális világ és a genetikusan szaporodó, epigenetikusan halmozódó traumasérülések miatt igen sok gyermek nem akar felnőni. Erről, hogy 30-40 évesen is még a szülők „nyakán” él sok mai fiatal Prof. Kopp Mária komoly felmérései tanúskodnak.

A 60-as években megjelenő BEAT hippi korszak a társadalom ellen szólt. A mai fiatal figyelve, pl. a rap zeneszámok szövegét, már nem csak a társadalmat, hanem a szülőket is vádolja, nem akarja vállalni a sorsát, és nem akar felnőni. A drogok elterjedése, társadalmi változások is hozzájárultak ehhez a tendenciához.

A fiatalok a munka nélküli, gyors sikerű, felszínes életet preferálják, egymást erősítve ebben. Ez a fel nem növés viszont sok gondot és veszekedést okoz a családokban, gátolva a szülők párkapcsolati életét. Elvált, egyedül gyermekét nevelő szülő esetén (ahol a szülő-gyerek közötti kötődés túl erős), ez a jelenség még fokozottabb lehet. A gyereknek nem célja, hogy az anyja boldog párkapcsolatban éljen (amúgy neki idegen bárki, aki belépne e rendszerbe), kisajátítja anyját, hogy biztosítsa fel nem növését. Miközben teherként nehezedik a szülőkre az omega generáció (én találtam ki, nem akar igazán élni, csak kényelmesen, felszínen lebegni a nihil állapotban. A Nihil szó jelentése: A létező ellentéte és hiánya; a nem létező dolog; semmi, üresség.), lelkük szenved, de mégis ebben a kényelmes és felelőtlen állapotban ragadnak, képtelenek kicsit is normális kapcsolatokat kialakítani.

A vizuális médiának nagy szerepe van ebben, ami a felszínes életet, gyors sikert, felelőtlen sztár életeket, nem kapcsolódok senkihez, mert szabad vagyok helyezi fókuszba, legyünk híresek, könnyű élettel (X-faktor és hasonló műsorok, amerikai filmek). Aki nem tud kapcsolódni, emberekhez, kapcsolatokban a másikhoz, az nem szabad, hanem saját börtönében van, persze sokan butítják magukat a szabadság félreértett elképzelésével.

Professzor Bókkon István 

Ez is érdekelhet:

Emberlelkek rovat – professzor Bókkon István írásai, gondolatai, filmajánlója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük