Agresszivitás a nagycsaládokban – anyai szemmel

Gyermeki agresszivitás – ahogy egy reiki gyógyító és egy asztrológus nagycsaládos anyuka látja

A nagycsalád egy igazán remek színtér az agresszivitás keletkezésére és annak kezelésének megtanulására. Néha, mint a kiskutyák, úgy gabalyodnak egymásba, máskor pedig, mint igazi hízelkedős cicák, úgy bújnak a másikhoz. Valójában sosem haragszanak igazán egymásra, és megtapasztalják, mennyire erős egymás iránt a szeretetük: a végtelenségig, újra és újra megbocsájtanak egymásnak. A legdrágább, ahogy napi szinten elmondják a testvéreiknek, mennyire szeretik egymást. 

Erre mi szoktattuk őket. Napi szinten mondtuk nekik baba koruktól kezdve, hogy mennyire fontosak és milyen nagyon szeretjük őket. Így ez vált a természetessé. Saját igényük van arra, hogy ha össze is zördülnek, mihamarabb túl legyenek rajta, és ne nehezteljenek sokáig a másikra. 

Nimród és Miron

Ugyanakkor nagyon nagy szükség van ennyi ember között a magánéletre. Ha kezében a tablettel el tud vonulni egy csendes helyre, akkor máris kilépett a nagycsalád okozta patkány-effektusból. Ha, pedig abból lett elege, előbújik és rohangál a testvéreivel. Így egyensúlyban tartható a magány és együttlét, a pihenés és felszaporodott energia is.

…és valljuk be, nekünk, nagycsaládos anyukáknak igenis kell az a fél-egy óra, amíg a gyerekek hajlandóak valami monitort bámulni!

Szőke Kriszta a Boldogságcseppek alapítvány elnöke

Saját tapasztalatom 3 gyermekemnél, hogy ha sokat ülnek, akár a TV vagy a gép előtt, illetve, ha sok a feszeszültség a suliban, akkor ez agressziót hoz ki belőlük.

Nálunk az összebújás vált be, illetve, a lemozgatás (másképp nehezen fogalmazom). De a lényeg, hogy a felgyülemlett adrenalint kidolgozzák a szervezetükből. Ilyenkor kimegyünk a kertbe, elmegyünk sétálni, bringázni, és éreztetem velük a szeretetemet.

Esős időben Just Dance-szel, bújócskával vagy házon belüli akadálypályával tereljük el a figyelmüket, és kapcsolódunk ki. Az a lényeg, hogy kimozogják magukból a feszültséget, és éjjel már jól aludjanak.

Szőke Kriszta gyermekeivel: Reni, Andris és Zoárd
Derita mNemos asztrológus

Úgy gondolom, nem agresszívabbak a gyerekek. Egyszerűen csak mások. Az egész világunk változik, éppen a gyerekek ne tennék azt, akik mindig is a világ tükrei voltak?
A világkorszakok közötti átmenet pontos ideje nem meghatározható. Ez egy generációról generációra változást jelent, minden generáció tesz hozzá vagy elvesz belőle, míg végül a korszak közepe tájára már letisztultabbá válik az új ember lénye.

Nagyságrendileg 2000 óta a Vízöntő korszakban létezünk. Az előző, a Halak korszak egy alkalmazkodóbb, simulékonyabb, hitre törekvő, mindig magányt érző, de simlisebb, mószerolósabb és kábultabb emberfajtát “termelt ki”.
Ehhez képest a következő 2000 év a szellemileg és fizikailag is lényegesen nagyobb szabadságra törekvő egyedek világa lesz. A felszabaduláshoz rá kell döbbennünk: rabok voltunk. Természetes, ha nem könnyű a váltás, és a rabláncokat ki intenzívebben, ki intelektuálisabban akarja ledobni.

Fotó: Pinterest

Minden esetre egyre inkább szellemileg erős, okos, intellektuális gyermekek fognak születni. A Vízöntő korszak gyermeke törődik a társával, és átérzi helyzetét, segíteni akar neki.

Meglátjátok, a nagy dac után, mire mi nagyszülők leszünk, már csodálni való kicsik fogják meglátni a világot!

Mészárosné Kis Edit a MIRON program alapítója

Akik ismernek, tudják, én vagyok Derita mNemos is. Mégis, itt más néven, egy egész más aspektusból is szeretném elmondani, mennyire jellemző a mai világban a gyermekek agressziója.
Emlékeim szerint gyermekkoromban is pontosan ugyanez volt a jellemző: Minden ovis csoportban, minden osztályban ott volt egy, aki kilógott a sorból, aki nem fért a bőrébe, aki felforgatta a rendet.
Ugyanezt tapasztaltam 5 gyermekem ovis és iskolai életében is.

Ami külön érdekesség, hogy a gyermekként hiperaktívnak, vagy osztály rémének nevezettek felnőttként kiemelkedő teljesítményűek lettek a maguk területén. Szóval, kinek baj, ha agresszív a gyerek?

Természetesen, a társadalomnak, a nevelőknek, a családnak.

No, de nagyon kell figyelni, mennyire törjük le a gyermek akaratát!
Az az akarat azért bosszantó sokszor, mert egyedi, szokatlan, különleges.

Ha a Te gyermeked bántalmaz másokat, vagy kerül összetűzésbe a pedagógusával, mindig tudd meg tőle a VALÓDI okot!

Fotó: Pinterest

Nálunk is előfordult, bizony, amikor megjutalmaztam a lányomat azért, mert orrbavágott egy fiút… Többet nem is bántották!

Ha kétséged van afelől, a gyerek helyesen cselekedett -e, vagy szabad-e igazat adnod neki, szívesen elmondjuk a véleményünket!

Írhatsz itt a bejegyzés alatt, vagy a Facebookon az ONLY +21 – hétköznapi epigenetika oldalon üzenetben.

A MIRON program további tanácsadóinak gondolatait a témában itt találod:

Valóban fokozódik a gyermeki agresszió?

A gyermeki agresszivitás oka és feloldási lehetőségei

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük