A szerelem működése – fellángolása és életben tartása

A szerelem működése 

A mai nappal a szerelem működése lesz a témánk. Elmesélem nektek, én hogyan élem meg, mit gondolok róla, aztán kommentben ti is elmondhatjátok a ti álláspontotokat.

A szerelem önmagában pusztán egy drogos állapot. Ha szerelmes vagy, annyi történik, hogy egy hormon koktél önti el az agyadat. Feniletilamin, Oxitocin és Szerotonin. A szerelem állapotát a szerelmed tárgya tudja fokozni, de a valóságban nem feltétlenül a szerelmedbe vagy szerelmes. Hogy értem ezt? A szerelem önmagában egy öncélú és önző érzés, az igazi tárgya valójában saját maga, vagyis a szerelembe leszünk szerelmesek. A szerelemnek tehát alapvetően két megélési szintje van.

1.
Az első szintet nevezem éretlen szerelemnek. Ezt mindenki megkapja ajándékba a sorstól, ez az, amit (szinte) minden tini megtapasztal akár akarja, akár nem. Brutálisan intenzív, mindent elsöprő érzés. Teljesen átveszi a hatalmat fölöttünk, igazi drogossá válunk a hatásától. A racionális gondolkodó képesség erősen csökken, a szerelmed tárgyát képtelen vagy tisztán látni, képzeletbeli tulajdonságokkal ruházod őt fel. Mindez egyetlen céllal történik, minél fantasztikusabbnak látod az illető szerelmedet, annál intenzívebb drogos szerelmi hormonkoktél lesz érte a jutalmad. Megjelenik az az érzés, hogy hogyan tudtál eddig létezni nélküle és az ő hiányában nem létezhet többé boldogság sem az életedben. 

Gyakorlatilag, ha nem vagy együtt a szerelmeddel, elvonási tüneteid lesznek. Magadnak akarod őt, a saját képedre akarod formálni és minden cselekedetét szabályozni akarod. A szerelmed tárgya a tulajdonoddá válik és egyetlen funkciója az lesz, hogy a szerelem érzését fokozza és fenntartsa benned. Te ebből mindezt nem veszed észre, csak annyit fogsz fel, hogy brutálisan és elképesztő mértékben imádod őt, rajongsz érte és állandóan vele akarsz lenni. A hiányában szenvedsz, de ha vele vagy, akkor minden értelmet nyer és színesebb.

A szerelem hatására a legbénább szexuális együttlét is varázslatosnak tűnik és a másik fél egy hibátlan istenségként ragyog a szemed előtt. Az éretlen szerelem különleges ismertetőjele, hogy az intenzitása szinte semmit sem változik ameddig tart, a nap 24 órájában állandóan szerelmi mámorban képesek úszni a tinik. A hormonjaik a csúcson pörögnek, mintha folyamatosan drogoznának. Nem véletlenül mondják, hogy a szerelem a legerősebb drog, amit a szervezet képes előállítani magának.

Ennek az ámokfutásnak általában az vet véget, hogy kiderül, a szerelmünk tárgya nem azonos az elképzelt csodalénnyel, ráadásul saját akarata van, ami nem mindig egyezik a miénkkel. Szép lassan egyre több konfliktus üti fel a fejét, majd a kapcsolatnak az a fél vet véget először, akiben előbb esik szét a szerelem érzése. Ilyenkor jön a hatalmas szerelmi bánat és az életem az értelmét vesztette érzés. Ezután pedig már jöhet is a következő alany, akire át lehet irányítani a nagy szerelmi érzelmeket. Kutyaharapást szőrével ügye… Az ilyen szerelmek pedig addig tartanak, ameddig a tini meg nem érik annyira, hogy a szerelem mellett megtanulja a szeretetet és itt van esélye megtanulni a szerelem második szintjét, amit nevezhetünk érett szerelemnek.

2.
A második szintet, vagyis az érett szerelmet már nem kapjuk meg ajándékba a sorstól. Az éretlen szerelmi ámokfutások végén általában kicsit lenyugszunk, megismerjük, majd megtanuljuk önmagáért szeretni a partnerünket. Ez egy sokkal kevésbé lángoló, de sokkal mélyebb érzelem. Ilyenkor sokkal racionálisabbá válik a kapcsolat. Megjelennek a közös célok, az egymás támogatása, a családalapítás gondolata, az összeköltözés és a közös élet tervezése. Sokan elkövetik ilyenkor azt a hibát, hogy hagyják, hogy teljesen racionálissá váljon a kapcsolatuk, vagyis a szenvedély lassan teljesen kikopik belőle. Azt gondolják, a szerelemnek múlnia kell és elfogadják azt, hogy a hátralévő életüket szerelem mentesen élik le.

Az gondolom, hogy amelyik kapcsolatból eltűnik a szenvedély, az sajnos megszűnik párkapcsolatként funkcionálni és onnantól mint kollégák fognak egymás mellett élni a felek. Ők lesznek a Család KFT ügyvezető igazgatói. Én azt látom megoldásnak, ha a mély szeretet mellé szerelmet is teremtünk a kapcsolatba. Azért használom a teremtés szót, mert az éretlen szerelemhez képest ezt már nem ajándékba kapjuk, ezért bizony már tennünk kell.

Mivel tudjuk feléleszteni vagy fokozni a szerelmet a párunk iránt? A klasszikus szeretet kifejező formák mellett az intimitást emelném ki, annak is a szenvedélyesebb oldalait. Csók, összebújás, szerelmes szavak, és szeretkezés. A finom és érzéki szeretkezés a legjobb szerelemfokozó tevékenység, éppen ezért tudom ajánlani minden párnak, hogy ismerkedjenek a tantrikus szeretkezés fortélyaival. Az a kapcsolat, melyben a szeretet és a szerelem megférnek egymás mellett, hatalmas erővel bír. Az ilyen kapcsolatban résztvevő felek tudnak 20-30-40 év után is lángoló rajongással elveszni egymás tekintetében.

Az érett szerelem jellemzője, hogy az intenzitása nem konstans maximum, mint az éretlené. Bár a csúcs intenzitása elérheti az éretlen szerelemét, az érett szerelem néha egészen a háttérbe tud húzódni. Ezáltal képesek lehetünk normálisan funkcionálni az életünkben és a szerelem érzését csak a megfelelő pillanatokban szítjuk fel magunkban és egymásban. Aki éretten szerelmes, az őrülten szerelmes tud lenni a párjába éjszaka, amikor együtt vannak és szeretkeznek, de egészen ki tud józanodni másnap, amikor mondjuk a munkahelyén, vagy a gyerekekkel kell helyt állnia.

Én azt gondolom, hogy minden embernek fontos lenne, ha céljául tűzné ki az érett szerelem megteremtését az életébe. Mi úgy 8-10 éve sikeresen tartjuk fenn ezt az állapotot a kapcsolatunkban a feleségemmel. Vannak természetesen mélypontjaink, amikor a harag, vagy a félelem felülírja ezt az érzelmet, de mindig segítünk egymásnak visszatalálni a szerelem és a szeretet útjára. Én azt gondolom, hogy a szerelem és a szeretet megfelelő minőségű megélés esetén jól megférnek egymás mellett, sőt egymás hatását fokozni tudják. Amennyiben szeretnél még többet olvasni tőlem szerelemről, szexről és párkapcsolatokról, ajánlom a figyelmedbe a két éve megjelent könyvemet, amiről ajánlót itt olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük