Párkapcsolati kommunikáció

Ha a párodra tekintesz, az alábbi kérdésen gondolkozz el. Vajon végig tudnál beszélgetni vele egy életet? Fontos leszögeznem, hogy a párkapcsolati kommunikáció alatt nem elsősorban a semleges dolgokról, hanem a közös életetekhez kapcsolódó fontos kérdéseket érintő kommunikációt értem.

Miért fontos ez ennyire?

Azért, mert a leghatékonyabb konfliktus kezelési módszer a beszélgetés. Ha bármilyen kényes kérdésről, hosszasan és harmonikusan el tudsz beszélgetni a pároddal, akkor a problémáknak nem lesz lehetőségük kezelhetetlen méretűre nőni. A problémák akkor jelentenek megoldhatatlan csapást, ha nincsenek időben kezelve. Éppen ezért még akkor kell közbelépni, amikor még csak apró és jelentéktelen kis kihívások. El kell felejteni a titkolózást, és el kell felejteni, hogy vannak témák, amikről jobb nem beszélni. Bármilyen tartalmú témáról tudni kell beszélgetni, különösen a pároddal, akivel megosztod az életedet és a szerelmedként tekintesz rá.

Ha kirekeszted őt a lelked bizonyos területeiről, akkor a kapcsolatod azonnal veszít a teljességéből. Lehet, hogy fiatalon szépek és erősek vagytok, annyi mindent tudtok együtt csinálni, hogy a beszélgetés önmagában nem bír mindent elsöprő jelentőséggel. Viszont,  ahogy öregedni fogtok, a beszélgetés egyre nagyobb fontosságú lesz. Végül megöregedve már elképzelhető, hogy csak az marad az egyetlen aktivitás, amire képesek lesztek, már ha eljuttok odáig egyáltalán. Ha úgy gondolod, hogy bárki mással lazán és oldottan el tudsz beszélgetni, csak éppen a pároddal nem, akkor bizony sokkal nagyobb bajban vagy, mint gondolnád. A kapcsolatod már most haldoklik, vagy talán már halott is, csak még nem tudsz róla.

Ha képesek vagytok egymást teljesen beengedni a pajzsaitok mögé és bármiről örömtelien elbeszélgetni, az folyamatosan emelni fogja az egymás iránt érzett szeretet szintjét. Ha van szerelem, akkor az is erősödni fog. A hosszú távú kapcsolat az állandó kompromisszumok sorozatán áll vagy bukik. Olyan nincs, hogy mindenki mindig ugyanazt akarja. Művészien kell tudni lavírozni a közös folyótokon, hogy a kialakuló helyzetekből mindketten “győztesként” jöjjetek ki. A kompromisszum lehetőségének az alapfeltétele minden párkapcsolatban a jó kommunikáció megléte.

A következő sorokat szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, mert a hiba amit elkövettek tipikus. A kapcsolatok 80%-a véleményem szerint, hasonló probléma miatt megy tönkre!

A kommunikáció jelentőségét Emese és Márton példáján keresztül fogom bemutatni. A kapcsolatuk 10 évvel ezelőtt kezdődött. Mindketten fiatalok voltak, Mártonnak Emese volt az első komoly kapcsolata. Az ő történetük is nagy szerelemmel indult, igazán aktív életet éltek, ide-oda mentek, a szexuális élet is kiemelkedően jó volt közöttük. Emese elmondása szerint még sosem találkozott ennyire figyelmes férfivel. Szinte ki sem másztak a paplan alól. Elkövették viszont azt a hibát, hogy bár sokat voltak együtt, mégsem ismerték meg egymást, nem tudtak semmit a másik valódi személyiségéről.

A baj akkor kezdődött, amikor Emese jelezte, hogy ideje lenni összeházasodni. A barátnőit sorra jegyezték el, így a lelki nyomás, hogy neki még nincs karika az ujján arra sarkalta, hogy erőteljes megjegyzéseket tegyen igénye kifejezésére. Márton nem egy nagyon határozott fajta srác, érezte, hogy barátnőjének ez egy kardinális kérdés. Igaz, annyira nem tudott azonosulni a gondolattal, azonban, hogy Emesét boldoggá tegye megkérte a kezét. Gondolta, hogy bőven van még ideje az esküvőre, ezzel is időt nyer. Azonban, ahogy ez lenni szokott az eljegyzett lány azonnal elkezdte szervezni a mesés esküvőt, amit már kislány kora óta tervezgetett. Mártonnak ez annyira nem tetszett, de nem merte szóvá tenni, csak sodródott az árral, így összeházasodtak.

Az évek teltek, Emese jelezte, hogy itt az ideje a gyereknek is, hiszen már mióta házasok. Márton ezzel is még várt volna, de inkább itt sem szólt semmit. Emesét annyira lekötötte a célja teljesítése, hogy nem akarta észrevenni Márton csendes vívódását és fokozatos eltávolodását. Már a terhesség alatt nagyon komoly problémák mutatkoztak, gyakorlatilag megszűnt közöttük a szex. Márton azzal hárított, hogy a babát félti holott nem kívánta a terhes feleségét, mert nem tudott azonosulni a pocakban növekedő kihívással. Közben Emese gyötrődött, amiért mindent megtett, hogy férjét „elcsábítsa”, de mégsem kellett neki. Márton bizonytalanságában érzelmileg is instabillá vált, beleszeretett egy lányba, akivel volt egy futó kapcsolata, de még több lánnyal is összeszűrte a levet. A baba születését követően leépítette minden futó kapcsolatát, és depresszióba esett.

Emese nem értette, hogy mi történik, csak érezte, hogy darabokra hullik az addig megszokott életük. Próbálta kezelni, de nem a megfelelő kérdéseket tette fel, inkább csak találgatott. Mindeközben a baba is lekötötte minden figyelmét. Később Márton érezte, hogy tennie kell valamit, mert nem mehet így tovább és a lelkiismeretére hallgatva kitálalta az összes félrelépését. Sajnos ez már inkább olaj volt a tűzre, nem segített a helyzeten. Emese nem tudta megbocsájtani a történteket és annak ellenére, hogy a harag nem jó tanácsadó, úgy döntött véget vet a házasságuknak. Márton utólag már hiába próbálkozott, a kapcsolatukat nem tudta megmenteni.

Ha előbb kezdték volna a kommunikációt és nem akkor, amikor már túl késő volt, ez a helyzet valószínűleg menthető lett volna. Emese önző volt, mert nem érdekelte semmi más, csak a saját céljai, Márton pedig képtelen volt férfiként felvállalni az érzéseit és gondolatait. Sajnos hozzám már túl későn fordultak, nem tudtam érdemben segíteni.

Amennyiben segítségre van szükséged elindulni ezen az úton, írj rám nyugodtan, vagy tegyél fel itt egy nyilvános kérdést, de a könyvemet is el tudod olvasni. Itt találhatsz róla infókat.

Gilján János életmód-, párkapcsolati és szexuál coach

Ez is érdekelhet:

Csillagszerelem

Vénusztangó +18

A boldogságba vetett hit jelentősége

A boldogság kockázatos – TE is megérdemled!

Az élet élvezetére való tudatos törekvés

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük