Mákos-zabos süti

Mákos-zabos süti

Mákos-zabos tészta:

10 dkg zabpelyhet forró vízben,  csepp sóval felforralunk

bele 2 ek chia magot szórunk, majd

hozzáadunk 10 dkg mazsolát. Hozzáöntjük a

15 dkg darált mákot,

30 dkg cukrot és összekeverjük

negyed zacskó porélesztővel / vagy használjunk 1 zacskó sütőport (glutént tartalmazhat!) vagy 1 ek szódabikarbónát /. Aztán jöhet bele

2 ek étolaj,

1 mokkás kanál fahéj,

50 dkg gluténmentes lisztkeverék (Castello)

Hőlégkeveréses sütőben 30 perc alatt kész.

Ha a tésztát elég sűrűre készítjük – úgy, hogy egész sűrű tejföl állagú legyen, akkor rugalmas és szilárd lesz annyira, hogy tortaalapnak használjuk.

Tetszés szerinti krémmel kenhetjük. Jól illik hozzá a szilvalekvár, vagy a karamellás krém.


Karamellás krém készítése tej- és gluténérzékenyeknek:

Kb. 1 bögre cukrot széles edény aljában olvasztani kezdünk. Majd, ha aranybarna, MELEG vízzel felöntjük. Először kb. fél bögrényivel öntsük fel, majd meglátjuk, hogy mennyi krémet szeretnénk, és kell-e több víz. Tej helyett én Sinlac-ot vagy Humana SL tejmentest szoktam használni, ez alapból vaníliás ízű, de nagyon erősen sűrít. Szentjánoskenyérliszt és rizsliszt keveréke ez. Bármilyen tejhelyettesítővel pótolhatjuk a vizet. Ha sok a víz, vagy nem Sinlac-kal készítjük, akkor valamilyen liszttel besűrítjük, amit fogyaszthatunk. Én a Sparban kapható gluténmentes, zöld zacsis lisztkeveréket szeretem krémekbe használni. Sima, és könnyű, mint a búzaliszt, hasonló tulajdonságokkal is bír.

Kicsi főzés után meglátjuk, kell-e víz vagy épp még liszt a krémünkbe. Kóstolgassuk, és arra számítsunk, hogy hűlés közben egyre keményebbé fog válni. Tehát, ha már alig bírjuk keverni, akkor biztosan levehetjük a tűzhelyről…

A torta belsejébe is kenjük a választott krémet, majd ha az kihűlt, jöhet a csokiréteg. A főzős csokiba én szoktam tenni egy kis margarint, egy tábla (100 gramm) csokihoz kb. 2-3 dkg-t. Ezeket együtt a legkisebb lángon felolvasztom, és alaposan elkeverem. Közvetlenül a tortára öntéskor készítsd, ha túl sűrű és vastagon rakódik a tortára, akkor egy-két evőkanál vizet tehetsz hozzá.

Mielőtt megolvadna, kell rászórni a színes cukrot, vagy beleszúrni a gyertyatartót.

Bármilyen kérdéseddel keress bizalommal a Facebookos profilomon.

Kellemes diétás étkezést kívánok Neked: Mészárosné Kis Edit / Derita

Ez is érdekelhet:

Tejmentes ételek

Gluténérzékenyeknek valók




 

Share Button

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.