A tökéletes fejlesztési terv

down szindrómásoknak és egyéb genetikai fejlődési rendellenességű kisgyermekek, illetve agyvérzéssel születettek számára

A valóságban alig valami tökéletes. Mindennek megvannak a maga buktatói, hibái, nehézségei, az árnyoldalak. Így van ez a tökéletes tervvel is. Mindig közbejön valami, ami miatt változtatni, kihagyni kényszerülünk bizonyos dolgokat. Ettől függetlenül ennek a tervnek a megvalósítására törekszünk Miron fejlesztésében. Ha már 80%-osan sikerül egy-egy napot teljesíteni, nagyon elégedett vagyok! Ez a mérték ugyanis már elég egy folyamatos, érzékelhető fejlődés megvalósításához.

A gyermekek életében mindig vannak olyan fázisok, amikor nem látványos a fejlődésük. Ilyenkor inkább csak beépítik az előző időszak (hetek, hónapok) alatt megszerzett tudást. Ez nem jelenti, hogy akkor nem fejlődnek! Ez az emésztés ideje, ezért is van szükség az évszakonkénti szünidőkre. Ha nem hagyjuk érni a folyamatokat, hanem állandóan terheljük a gyermeket, akkor kevésbé fog fejlődni!!! Vagyis, hagyjuk élni is azt a gyereket! Hadd fedezze fel önmaga a világot. Hadd érezzen rá saját erejére, hadd tapasztalja meg saját tudását. Ekkor derül ki úgyis, milyen munkát végeztünk.

Ebből következőleg nagyon fontos, hogy a ritmust megtartsuk, legalább hozzávetőlegesen. A ritmus több szinten is érdekes:

– legyen a napi munka közben pihenés, majd ismét munka. 3-4 éves korban már a napi 3 óra tényleges munka megvalósítható, DE NE várjuk el a gyerektől, hogy akár 30 percet is folyamatosan figyeljen valamire! Kisgyermekként tökéletes, ha 15-20 percre le tudjuk kötni a figyelmét. Még iskolás korban is nehezen megvalósítható a 45 perces tanóra! Gyermekközpontú iskolákban ezt sem várják el az elsősöktől, hanem pár perces játékokkal szakítják meg a tanulást.

– legyen heti maximum 5 nap munka, 2 nap pihenés. Kellenek azok a napok, amikor nem kell a gyereknek megélnie sem a szülő sem a saját kötelezettségét. Amikor csak úgy létezhet a világban. Kel, amikor jólesik, és minden sokkal lazább. Ha lehet, ilyenkor legyen együtt az egész család, és tényleg az együtt töltött idő örömére koncentráljunk! A munkanapokon pedig igyekezzünk legalább 80 %-ban megvalósítani a saját terveinket. A mi heti tervünk csak útmutató. Ha felkeresel itt, szívesen segítek a Ti saját tervetek kialakításában!

– a testünk edzésénél éppúgy, mint az agyunk edzésénél fontos, hogy 6-8 hetente változtassunk a feladatokon, mozdulatokon, edzésterveken. Fontos, hogy más-más területet terheljünk, hogy az előző időszakban megszerzett tudás beépülhessen. A pedagógiai szakszolgálatnál a jó fejlesztő pedagógus újabb és újabb feladatokat talál ki gyermekünknek, ahogy egyre ügyesedik, mindig alkalmazkodva a gyermek újabban megszerzett tudásához. A mi feladatunk, ugyanezt megvalósítani az otthoni környezetben. Szerencsére nagy segítséget jelent ebben az évszakok váltakozása, ami önmagában is mindig új lehetőségeket ad. A cikket tavasszal írom, amikor már van olyan jó idő, hogy ki lehet menni, de néha annyira fúj a szél, hogy jobban járunk, ha bent maradunk. Igyekszem mindkét helyzetre példát hozni.

Heti fejlesztési terv kisgyermekek részére

Nálunk mindig minden folyton változik. 5 gyermekemből 4 itthon lakik, így ők állandóan valamit variálnak, vamiért kiemelkedő figyelmet igényelnek. Nem egyszerű nagycsaládban valakire plusz figyelmet fordítani. DE alapjában véve Miron igényei szerint igyekszünk alakítani a napjainkat, miközben természetesen ez eléggé lehetetlen.

A terv leginkább ebben az elérhetetlennek tűnő küzdelemben tud segíteni. Egyszerűen, ha van terv, van mihez tartani magamat. Tudom, mi az, amit mindenképpen meg akartam csinálni, és előbb-utóbb az egész család megszokja az ezzel járó ritmust és tevékenységeket. A gyermek pedig nemcsak baba, de nagyobb korban is akkor tud a legjobban fejlődni, ha anya jól érzi magát, ha anya elégedett az életével és a dolgok alakulásával. Tehát sosem elég a gyermeket fejleszteni! Úgy kell alakítanunk a mindennapjainkat, hogy egy legalább viszonylagos elégedettség-érzést el tudjunk érni. Legalább elmondhassuk önmagunknak azt: ami rajtam múlott, megtettem!

A mi heti tervünk így alakul

Napi fejlesztési terv kisgyermekek részére

A tökéletes napot kicsit könnyebb megvalósítani, mint a tökéletes hetet. Bár, ha egyik nap nem sikerül, még ott a másik, amibe bele lehet iktatni azt, ami az előzőből kimaradt. Természetesen akár a fejlesztésre váró, akár egyéb családtagjaink betegsége, vagy bármilyen esemény boríthatja az egész tervet…De nálunk kb. ez szokott történni.

Nálunk az evés egy nagyon kényes kérdés. Nem elég, hogy a családban a lányok glutén érzékenyek, a fiúk tejérzékenyek (kivéve Apát, ő mindent ehet), de még Miron igen sokszor, alig eszik bármit is. Így az új dolgok felfedezése, új ízek, formák keresése állandó feladatunk. Minden héten próbálkozom valami újjal, de kísérleteimet az esetek legnagyobb nagy részében simán elutasítja. De azért nem adom fel…

A mi napi tervük így néz ki, az itthoni fejlesztős napokon

Remélem, segítettem saját terved kialakításában. Ha van kérdésed, keress meg bátran! 

Ajánlott angol nyelvű fejlesztő videó lejátszási listánkat a linkre kattintva érheted el.

Ajánlott baba-kisgyermek fejlesztő appok:

App Family Kids – Baby Phone

Color Ripple

Balloon Pop!

Corona Baby games

sb-Doodle – Children”s Doodle App

GoKids! – Kids Transport

 

Mészárosné Kis Edit

Miron program fejlesztő anyuka

Ez is érdekelhet:

Gyermeked betegsége Téged tükröz – hogy legyen tökéletesebb a tükörkép?

Rezgésszint-emelés a mindennapokban

MIRON program részletes bemutató és ingyenesen letölthető e-book

MIRON program alapok és a fejlesztési terv 2 éves korig

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük